Μην ξεχάσεις να είσαι ευτυχισμένος…!

Σήμερα ξύπνησα και είχα μία διάθεση να χαμογελάσω, να κάνω μία αγκαλιά, να αγαπήσω λίγο παραπάνω τον εαυτό μου… Ένιωθα για κάποιο απροσδιόριστο λόγο ευτυχισμένη… Έπρεπε να πάω στη δουλειά, έξω έβρεχε και είχε κρύο… Μα εγώ γιατί να νιώθω ευτυχισμένη άραγε; Σκέφτηκα λοιπόν να μοιραστώ μαζί σας λίγες σκέψεις μου για την ευτυχία, και πώς ο άνθρωπος θα μπορούσε να την βάλει στη ζωή του… 

Ακούω πολλές φορές να λένε «δεν είμαι ευτυχισμένος με τη ζωή μου… πώς να είμαι με όλα αυτά που έχω στο μυαλό μου, τις υποχρεώσεις, τις ευθύνες, τις έγνοιες….». Δηλαδή για να είσαι ευτυχισμένος σημαίνει ότι πρώτα πρέπει να λύσεις όλα σου τα προβλήματα; Άρα σχεδόν κανένας από εμάς δεν πρόκειται να είναι ευτυχισμένος στη ζωή του, γιατί πολύ απλά οι υποχρεώσεις μας και οι ευθύνες δεν σταματάνε ποτέ!

Και τι θες πραγματικά για να είσαι ευτυχισμένος… Ή μάλλον τι δεν είχες μέχρι τώρα που δεν σε έκανε ευτυχισμένο; Μήπως δεν είχες κάτι μικρό, που σε έκανε να γελάσεις, έναν άνθρωπο που ένιωθες όμορφα… μία βόλτα, που στο τέλος είπες «καλά κάναμε και βγήκαμε». Μήπως τα ξεχνάς, γιατί πολύ απλά έχεις αφοσιωθεί μόνο στις σκοτούρες, στη ρουτίνα, και στα προβλήματα…; Ξέρεις όμως η ζωή δεν έχει μόνο αυτή την πλευρά… Δυστυχώς πολλές φορές εμείς οι άνθρωποι έχουμε την κακή τάση να το ξεχνάμε… Να εστιάζουμε μόνο στην μία πλευρά, να προσπαθούμε να λύσουμε όλα μας τα θέματα και αν μας μείνει χρόνος να θυμηθούμε και την ευχάριστη πλευρά της ζωής… Να σου πω όμως κάτι… Η ζωή δεν είναι παντοτινή… δεν είμαστε μόνιμοι εδώ, περνάμε και φεύγουμε… Πολλές φορές λειτουργούμε λες και θα ζούμε για πάντα και θα μπορούμε να κάνουμε όποτε θέλουμε πράγματα που μας προσφέρουν την πραγματική ευτυχία. Δεν είναι έτσι.

Γι’αυτό λοιπόν την επόμενη φορά που θα πεις δεν γίνεται να είμαι ευτυχισμένος σκέψου πρώτα: μ’αφήνω να είμαι ευτυχισμένος; Τι έκανα σήμερα εγώ για μία έστω μικρή δόση ευτυχίας; Ξέρεις, η ευτυχία δεν βρίσκεται με δυσκολία, μπορείς να τη δημιουργήσεις εσύ ο ίδιος. Η ευτυχία μας είναι δική μας, άρα εμείς την φτιάχνουμε. Δεν έρχεται, ούτε φεύγει από μόνη της και αν μερικές φορές πελαγώνουμε, αγανακτούμε και θέλουμε να τα παρατήσουμε μέσα στο πρόγραμμα είναι και αυτό… Μην νιώθεις άσχημα. Ασχημα να νιώσεις αν δεν θες να το αλλάξεις αυτό. 

Κλείσε τα μάτια, σήκωσε το κεφάλι , άνοιξε τα και κοίτα τον ουρανό… Σκέψου πότε έκανες τελευταία φορά κάτι για την δική σου ευτυχία, κάτι απλό, χωρίς πολλές φανφάρες και πολυτέλειες. Γιατί στην τελική η ευτυχία δεν είναι στα πολλά αλλά ξεκινά στα λίγα!

Πετρέντζιου Φρόσω,

Ψυχολόγος και μέλος του Κέντρου Πρόληψης και Ψυχοκοινωνικής στήριξης «ΟΡΙΖΟΝΤΕΣ».

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ