Μαρία Καζαντζάκη: Η επιτυχία και η ευτυχία είναι μονόδρομος.

ΙΣΙΔΩΡΕΙΟ ΙΔΡΥΜΑ ΕΡΜΟΥΠΟΛΗΣ ΣΥΡΟΥ…«ΤΟ ΣΠΙΤΙ ΜΑΣ «

Ισιδώρειο Ίδρυμα Ερμούπολης Σύρου… 163 χρόνια κοσμεί και απαλύνει τον πόνο και την αγωνία πολλών οικογενειών, φροντίζοντας για τη μόρφωση και την αποκατάσταση των παιδιών που φιλοξενεί. Ένα κτίριο επιβλητικό, αρχοντικό, γεμάτο γνώση που αντικρίζοντάς το, σου δημιουργεί το αίσθημα της ασφάλειας, της αγάπης, του σεβασμού, γνωρίζοντας πως η αγκαλιά του είναι τεράστια για κάθε παιδί που διψά για μάθηση, για ένα σκαλοπάτι παραπάνω… 

Η χαρά μου μεγάλη όπως και η συγκίνησή μου, βλέποντας και ακούγοντας για τις προσπάθειες που γίνονται, ώστε όλα τα παιδιά να έχουν τα ίδια δικαιώματα και τις ίδιες ευκαιρίες.  Φρόντισαν λοιπόν, η Ιερά Μητρόπολη Σύρου και ο Δήμος Σύρου – Ερμούπολης, να δώσουν έναν κοινό αγώνα ανθρωπιάς και μας διδάσκουν πίστη, αφοσίωση ,αλληλεγγύη. Είχα την ευκαιρία να συναντήσω την πρόεδρο του διοικητικού συμβουλίου, κυρία Μαρία Καζαντζάκη και να μου μιλήσει για τα «παιδιά της «, καθώς έτσι αποκαλεί τους μαθητές του Ιδρύματος. Αναφερθήκαμε σε όμορφες στιγμές, αλλά και σε προβλήματα που έχει το σπίτι των παιδιών, όπως άλλωστε και το κάθε σπίτι στους δύσκολους καιρούς που διανύουμε. Η συνέχεια δική σας…

Πείτε μας λίγα λόγια για το Ισιδώρειο Ορφανοτροφείο Αρρένων Ερμούπολης…

Το Ισιδώρειο ίδρυμα είναι Νομικό πρόσωπο ιδιωτικού δικαίου και εδρεύει στην Ερμούπολη της Σύρου. Ιδρύθηκε στις αρχές του προηγούμενου αιώνα και χρηματοδοτήθηκε από τον Ισίδωρο, από τον οποίο πήρε και το όνομά του, τον Βαρδάκα, κα. Όπως αντιλαμβάνεστε, τα χρόνια της ίδρυσής του ήταν πολύ δύσκολα για το νησί και τη Χώρα γενικότερα, οπότε οι περιστάσεις απαιτούσαν την ίδρυση και λειτουργία ορφανοτροφείου. Έτσι δημιουργήθηκε το Ισιδώρειο, το οποίο φιλοξενούσε ορφανά αγόρια, τα οποία διέμεναν εκεί έως την ενηλικίωσή τους. Αργότερα, όταν εξέλειπε πλέον η ανάγκη της ύπαρξης ενός ορφανοτροφείου στη Σύρο, ο σκοπός του ιδρύματος επεκτάθηκε και πλέον κύριος σκοπός του είναι να παρέχει στέγη και φροντίδα σε αγόρια τα οποία έρχονται ή βρίσκονται στη Σύρο με σκοπό να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Έτσι, το Ισιδώρειο σήμερα, φιλοξενεί αγόρια από όλη την Ελλάδα, ηλικίας 15 έως 25 ετών περίπου, τα οποία φοιτούν στο Λύκειο ή σπουδάζουν στις σχολές που υπάρχουν στο νησί, όπως στη σχολή εμποροπλοιάρχων, στα ΙΕΚ, στο Πανεπιστήμιο Αιγαίου κλπ, εντελώς δωρεάν και παρέχει σε αυτά στέγη και φροντίδα. Το Ισιδώρειο, σήμερα μπορεί να φιλοξενήσει έως 15 αγόρια, η επιλογή των οποίων γίνεται με κοινωνικο-οικονομικά κριτήρια, με προτεραιότητα σε αυτά που προέρχονται από άπορες ή πολύτεκνες οικογένειες, ή οικογένειες με κοινωνικά ή άλλα προβλήματα κλπ.

Πως διοικείται το Ισιδώρειο;

Το Διοικητικό Συμβούλιο είναι πενταμελές και ορίζεται από το Δημοτικό Συμβούλιο του Δήμου Σύρου – Ερμούπολης, σύμφωνα με το καταστατικό του ιδρύματος. Έτσι σήμερα, έχω την τιμή να είμαι Πρόεδρος του ιδρύματος αυτού, ενώ αντιπρόεδρος είναι ο κος Ιωάννης Κεράνης, ταμίας ο κος Ιωάννης Χαρίτος , γραμματέας η κα Αλέκα Κεραμιώτη και μέλος ο πατέρας Βενέδικτος Φραγκογιάννης. Όλα τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου τρέφουν απεριόριστη αγάπη για το ίδρυμα και τα παιδιά και, εργάζονται με ομόνοια και απόλυτη συνεργασία, προκειμένου να προοδεύσει το ίδρυμα και να εκπληρωθούν οι σκοποί του.

Ποια είναι η οικονομική κατάσταση του ιδρύματος;

Όπως ανέφερα ήδη, το ίδρυμα φιλοξενεί τα παιδιά εντελώς δωρεάν, ενώ είναι κοινωφελές και ως εκ τούτου δεν μπορεί να έχει έσοδα από επιχειρηματική δραστηριότητα. Διαθέτει όμως ακίνητη περιουσία, την οποία εκμεταλλεύεται, όσο αυτό είναι δυνατόν και εισπράττει μισθώματα, τα οποία αξιοποιεί για τις δράσεις του ιδρύματος. Δυστυχώς, το μεγαλύτερο μέρος της ακίνητης περιουσίας του ιδρύματος βρίσκεται σε κακή κατάσταση και ως εκ τούτου δεν είναι εκμεταλλεύσιμο, ενώ ακόμα και οι εγκαταστάσεις του ιδρύματος είναι γερασμένες και χρίζουν επισκευών και βελτιώσεων. Το ίδρυμα διαθέτει ένα ακίνητο το οποίο μισθώνει το Υπουργείο Παιδείας και σε αυτό λειτουργεί σήμερα δημοτικό σχολείο και νηπιαγωγείο και το μίσθωμα αυτό είναι το κυριότερο έσοδο του ιδρύματος.

Καθώς οι πόροι του ιδρύματος είναι περιορισμένοι και δεν επαρκούν για την αντιμετώπιση όλων των αναγκών του, συχνά, η ιδιωτική πρωτοβουλία έρχεται να αναπληρώσει τα κενά, παρέχοντας σημαντική βοήθεια σε εμάς και τα παιδιά μας. Ήδη από το έτος 2015 και μέχρι σήμερα, με ιδιωτική πρωτοβουλία επισκευάστηκαν πλήρως και ανακαινίστηκαν οι τουαλέτες και τα μπάνια του ιδρύματος, ανανεώθηκε και αυτονομήθηκε η θέρμανση του ιδρύματος, αντικαταστάθηκαν πλήρως δύο παράθυρα τα οποία ήταν προβληματικά, ενώ στα παιδιά παρέχονται συχνά γεύματα, τρόφιμα, έπιπλα, ακόμα και ρούχα.

Μέχρι σήμερα, τουλάχιστον κατά τη διάρκεια της δικής μας θητείας, το ίδρυμα δεν έχει λάβει ενίσχυση από δημόσιους ή δημοτικούς φορείς, αντίθετα, συνέβαλλε από τους περιορισμένους του πόρους, στην επισκευή του κτιρίου ιδιοκτησίας του στο οποίο στεγάζεται το σχολείο, προκειμένου να βελτιωθεί το σχολικό περιβάλλον και τούτο πράξαμε συνειδητά, αφού για εμάς, τα παιδιά είναι ο απόλυτος σκοπός.

Φέτος καταφέραμε ακόμα, να φτιάξουμε δύο νέα δωμάτια για τα παιδιά μας, έτσι ώστε αυτά να μπορούν να αισθάνονται άνετα και να είναι αυτόνομα, ενώ η ταράτσα του ιδρύματος μονώθηκε και έτσι το ίδρυμα θωρακίστηκε από την υγρασία που το ταλαιπωρούσε, ας μην ξεχνάμε ότι βρίσκεται σε νησί και αυτού του είδους τα προβλήματα είναι πολύ συνηθισμένα, ιδιαίτερα στα παλαιά κτίρια.

Αξίζει ακόμα να σας αναφέρω ότι, στην αυλή του ιδρύματος έχει ανεγερθεί και βρίσκεται η ιστορική Εκκλησία των Τριών Ιεραρχών, η οποία μέχρι πρόσφατα κινδύνευε με κατάρρευση και την οποία αναστηλώσαμε με έξοδα του ιδρύματος και αυτή εξοπλίστηκε με δωρεές από την Ιερά Μητρόπολη Σύρου. Κάθε χρόνο, στη γιορτή της Εκκλησίας, η προσέλευση του κόσμου είναι πραγματικά συγκινητική και τα παιδιά μας υποδέχονται στο σπίτι τους με χαρά όσους έρχονται να προσευχηθούν.

Πόσο εύκολο είναι για ένα παιδί να μένει σε ένα ίδρυμα και τι αντίκτυπο μπορεί να έχει αυτό στην ψυχολογία του;

Η λέξη «ίδρυμα» είναι αυτή που δημιουργεί σε όλους εμάς τους τρίτους προβληματισμούς αναφορικά με το περιβάλλον διαμονής των παιδιών και την ψυχολογία τους, και όχι η πραγματικότητα. Εμείς στο Ισιδώρειο, αναφερόμαστε σε αυτό χρησιμοποιώντας τη λέξη «το σπίτι μου» γιατί το Ισιδώρειο αυτό είναι και για εμάς και για τα παιδιά μας, είναι το σπίτι μας. Η ψυχολογία των παιδιών μας είναι αυτή που έχουν μαθητές και σπουδαστές οι οποίοι διψούν για πρόοδο, επιτυχία και ευτυχία και απλά έτυχε να γεννηθούν και να μεγαλώσουν σε δύσκολες εποχές. Πραγματικά πιστεύω ότι κανένα παιδί δεν πρέπει να στερείται τη μόρφωση, απλά και μόνο επειδή έτυχε να γεννηθεί σε δύσκολη εποχή ή σε άπορη οικογένεια, όλοι έχουν δικαίωμα στη γνώση και στην πρόοδο.

Σε αυτά τα θεμέλια εμείς στηρίξαμε το σπίτι μας και έτσι μέρα με τη μέρα χτίζουμε την πρόοδο, τη μόρφωση, την ευτυχία και την επιτυχία, όλοι μαζί, ο καθένας με τον τρόπο του και αναλόγως των δυνατοτήτων του, εμείς τα μέλη του ΔΣ με αγάπη, αφοσίωση και καθημερινή προσπάθεια και φροντίδα, οι δύο κυρίες που εργάζονται στο ίδρυμα με κόπο και μόχθο, οι φίλες και οι φίλοι του ιδρύματος με προσφορά και βέβαια, τα παιδιά βάζουν όλη τους τη δύναμη στο να επιτύχουν τους σκοπούς τους. Και είναι όλα τόσο αξιόλογα, έχουν ήθος και αρχές, έχουν μάθει να παλεύουν και να κερδίζουν, προοδεύουν και εμείς τα καμαρώνουμε, πραγματικά θα εκπλαγείτε αν μάθετε πόσο σπουδαία είναι τα παιδιά μας. Καμιά φορά τα παιδιά μου με ρωτούν πώς μπορούν να ξεπεράσουν τα εμπόδια που βρίσκονται μπροστά τους και εγώ απλά τους λέω να τα χρησιμοποιούν ως σκαλιά και πατώντας πάνω σε αυτά να ανεβαίνουν ολοένα και πιο ψηλά και αυτό κάνουν κάθε μέρα και ταυτόχρονα μας κάνουν όλους υπερήφανους.

Παιδιά που μεγάλωσαν μαζί μας, στην οικογένειά μας, σήμερα κερδίζουν βραβεία παγκοσμίως, διαπρέπουν στην Ελλάδα και στο εξωτερικό, έχουν γίνει σπουδαίοι επιστήμονες, αλλά κυρίως έχουν γίνει καλοί και δημιουργικοί άνθρωποι, άνθρωποι χρήσιμοι στην κοινωνία, γεμάτοι στοργή και αγάπη και αυτό είναι το σημαντικότερο από όλα.

Από ποιο μέρος της Ελλάδας μπορεί κανείς να έρθει να μείνει στο Ισιδώρειο;

Στο σπίτι μας δεκτά γίνονται αγόρια από όλη την Ελλάδα και δεν υπάρχουν περιορισμοί στην ηλικία, αρκεί να σπουδάζουν και μπορούν να μείνουν μαζί μας μέχρι να ολοκληρώσουν τις σπουδές τους. Το περιβάλλον είναι πολύ φιλικό και οι γονείς δεν χρειάζεται να ανησυχούν για τίποτα. Όλα τα μέλη του ΔΣ βρίσκονται πολύ κοντά στα παιδιά, εξάλλου όλοι αισθανόμαστε σαν μια οικογένεια, τα παιδιά είναι πολύ δεμένα μεταξύ τους και μαζί μας και ό,τι προκύψει το αντιμετωπίζουμε με ειλικρίνεια, ψυχραιμία και αγάπη. Όλοι στην αρχή έρχονται επιφυλακτικοί κοντά μας, αλλά σύντομα γίνονται μέλη της οικογένειάς μας και ξεπερνούν τους φόβους και τις ανησυχίες τους.

Θυμάστε ιδιαίτερα κάποια στιγμή από τη μέχρι σήμερα πορεία σας στη διοίκηση του Ιδρύματος;

Με τα παιδιά μου συνηθίζουμε να τρώμε συχνά παρέα και έτσι μιλάμε για την καθημερινότητά μας και τα προβλήματά μας. Σε ένα από αυτά τα οικογενειακά τραπέζια, κάποιος σηκώθηκε και μιλώντας εξ ονόματος όλων, μου είπε μεταξύ άλλων «Σας ευχαριστούμε που μας αγαπάτε αληθινά, που μας κάνετε να το νιώθουμε κάθε μέρα», ήταν μια στιγμή που πραγματικά με συγκλόνισε και άλλαξε τη ζωή μου για πάντα, σκέφτηκα ότι είμαι ευλογημένη που μπορώ και έχω την αγάπη αυτών των παιδιών. Τέτοιες στιγμές μέσα στο ίδρυμα ζούμε όλοι κάθε μέρα και θα μπορούσα να σας μιλάω ώρες ολόκληρες για τα παιδιά μου, για τα οποία είμαι πραγματικά πολύ περήφανη.

Στην κατακλείδα της συζήτησής μας, είναι κάτι που θα θέλατε να αναφέρετε για το ίδρυμα που ίσως δεν ειπώθηκε;

Θέλω να πω σε όλα τα αγόρια που πιθανόν να θέλουν να σπουδάσουν και να σκέφτονται να μην το πράξουν εξ αιτίας των δυσκολιών που αντιμετωπίζουν στις οικογένειες τους, να τολμήσουν να έρθουν κοντά μας και να μην επιτρέψουν στις δυσκολίες να τους καταβάλλουν και να τους στερήσουν τη μόρφωση και την πρόοδό τους. Το σπίτι και η οικογένεια μας, τους περιμένει .

Δεν μπορώ να σας κρύψω την αλήθεια, τα παιδιά μου είναι η μεγαλύτερη χαρά της ζωής μου, είναι ο σκοπός για τον οποίο κανείς αξίζει να συνεχίζει να προσπαθεί και τελικά, αυτά σε εμένα προσφέρουν πολύ περισσότερα από αυτά που θα μπορούσα εγώ να προσφέρω σε εκείνα, γιατί όπου υπάρχει αγάπη, η επιτυχία και η ευτυχία είναι μονόδρομος.

Έρχονται Άγιες μέρες. Mέρες αγάπης, προσφοράς και θα ήθελα να κλείσουμε με ευχές… 

Η ευχή μου για τα φετινά Χριστούγεννα είναι να υποχωρήσουν οι εγωισμοί μέσα στις οικογένειες και να απλωθεί η γαλήνη και το χαμόγελο στα πρόσωπα των παιδιών. Το έτος 2019, εύχομαι να είναι μια χρονιά χωρίς πολέμους, όχι μόνο όσον αφορά τις εχθροπραξίες, αλλά και τους οικονομικούς πολέμους, όπως αυτόν που τα τελευταία χρόνια μαστίζει την Πατρίδα μας.

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ