Μέτσοβο: Ένας αρχοντικός προορισμός!

Ανάμεσα στα βουνά της μεγαλύτερης οροσειράς της Ελλάδας, της Πίνδου, σκαρφαλωμένο σε υψόμετρο 1150 μ., το Μέτσοβο δεσπόζει επιβλητικά και γοητεύει κάθε επισκέπτη με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει.

Το Μέτσοβο έχει πολλά να προσφέρει σε έναν ταξιδιώτη, κάθε εποχή του χρόνου. Η ομορφιά του είναι αδιαμφισβήτητη και εντυπωσιάζει με την παραδοσιακή ατμόσφαιρα που αποπνέει: πλακόστρωτα δρομάκια, παραδοσιακές βρύσες, σπίτια από πέτρα και όμορφοι άνθρωποι που συμβαδίζουν με την παράδοση και κρατούν ζωντανή τη… Βλάχικη γλωσσα!

Στο χωριό, υπάρχει το σπουδαίο Λαογραφικό Μουσείο του Ιδρύματος Τοσίτσα (Αρχοντικό Τοσίτσα) το οποίο περιλαμβάνει παραδοσιακά ξυλόγλυπτα έπιπλα, υφαντά και κεντήματα, χρυσοκέντητες φορεσιές, διακοσμητικά και χρηστικά αντικείμενα, όπλα, νομίσματα, αγροτικά σκεύη και εικόνες της περιόδου 1650-1850.

Στη συνέχεια, στην Πινακοθήκη Αβέρωφ ,θα δείτε μια μεγάλη και εντυπωσιακή συλλογή από πίνακες Ελλήνων ζωγράφων του 19ου και 20ού αιώνα, όπως επίσης και μια αξιόλογη συλλογή γλυπτών και χαρακτικών.

Ο Αβερώφειος Κήπος πρέπει οπωσδήποτε να φιλοξενήσει τη βόλτα σας, αφού πρόκειται για ένα πάρκο περίπου 10 στρεμμάτων με όλα τα είδη δέντρων της Πίνδου, ενώ αν είστε της πεζοπορίας, θα βρείτε διάφορα μονοπάτια με σήμανση προς τον Εθνικό Δρυμό της Βάλια Κάλντα.

Η βόλτα σας δεν μπορεί να μην καταλήξει στην περίφημη πλατεία του Μετσόβου, μία από τις διασημότερες της ορεινής Ελλάδας, με χιλιάδες επισκέπτες να φωτογραφίζονται δίπλα στο αξιοθέατο γλυπτό με τις δύο αρκούδες! Μία στάση σε κάποιο γραφικό ταβερνάκι αξίζει την προσοχή σας, αφού εκεί θα δοκιμάσετε θεϊκές πίτες, μεζέδες που όμοιους δεν θα έχετε ξαναγευτεί μαζί με άφθονο τσίπουρο και φυσικά Μετσοβόνε, το ονομαστό καπνιστό τυρί.

Τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου

Σε απόσταση 20 χλμ. βορειοδυτικά του Μετσόβου, θα συναντήσετε την τεχνητή λίμνη των πηγών του Αώου που κατασκευάστηκε το 1987 στο οροπέδιο Πολιτσές με σκοπό την παραγωγή ενέργειας. Γύρω της υπάρχουν 7 μικρά φράγματα με το μεγαλύτερο να έχει ύψος 78 μ. Η έκταση της είναι 11,5 τ.χλμ. και βρίσκεται σε υψόμετρο 1.350 μέτρων, γεγονός που την κατατάσσει ως την πιο ορεινή μεγάλη λίμνη της Ελλάδας. Βρίσκεται, επίσης, ανάμεσα σε δύο Εθνικά Πάρκα, της Βάλια Κάλντα και του Βίκου-Αώου.

Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου

Στην κορυφή της Πίνδου, με εύκολη και άμεση πρόσβαση μέσω της Εγνατίας Οδού (μόλις 7 χλμ. από την Έξοδο Ανηλίου), το Χιονοδρομικό Κέντρο Ανηλίου, που ξεκίνησε να λειτουργεί το 2012, είναι το νεότερο χιονοδρομικό κέντρο στην Ελλάδα. Το Anilio Adventure Park αποτελεί ένα ξεχωριστό σημείο συνάντησης για σκι, χιονοδρομίες, trekking, ορειβασία, ποδηλασία, εναλλακτικούς τρόπους χαλάρωσης και διασκέδασης, στο γεωγραφικό κόμβο Μακεδονίας-Ηπείρου-Θεσσαλίας.

Πηγές: https://www.reader.gr/life/travel /https://www.clickatlife.gr

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ