Μέτρα για να εδραιωθεί η ανάκαμψη

Τα μέτρα που έλαβε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κατά την πενταετή διακυβέρνηση της, όχι μόνο δεν οδηγούν σε ανάκαμψη της οικονομίας, αλλά αντίθετα την υποβαθμίζουν. Ειδικότερα, η συνεχής αύξηση της φορολογίας καθιστά την Ελλάδα πρωταθλήτρια της υπερφορολόγησης στις 40 χώρες του ΟΟΣΑ. Η πρωτοφανής αύξηση της έμμεσης φορολογίας πλήττει δραματικά τους πιο αδύναμους οικονομικά πολίτες μας. Ομοίως και οι απανωτές περικοπές στις συντάξεις και στις συνεχείς μειώσεις των μισθών.

Επίσης, τα υψηλά χρέη του Δημοσίου, σε συνδυασμό και με άλλες πτυχές της ασκούμενης οικονομικής πολιτικής –όπως η συστηματική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων, η διατήρηση κεφαλαιακών περιορισμών και η μη εκκαθάριση εκκρεμών συντάξεων- στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, υπονομεύοντας τις αναπτυξιακές προοπτικές της χώρας.

Αλλά και στις επενδύσεις η εικόνα είναι απογοητευτική. Το 2018 οι επενδύσεις μειώθηκαν κατά 2,8 δις ευρώ σε σχέση με το 2017. Το 2018 είχαμε το 1/3 των επενδύσεων που είχαμε το 2017. Συνεπώς, πως θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας χωρίς επενδύσεις;

Δυστυχώς, η οικονομική σταθερότητα της χώρας δεν είναι δεδομένη επειδή, παρά την τυπική έξοδο από τα μνημόνια, η πρόσβαση στις αγορές παραμένει αβέβαιη. Ιδιαίτερα το μεγάλο κόστος των ανακοινωθέντων μέτρων και η απουσία συνεννόησης με τους δανειστές οδήγησαν σε πολύ αρνητικές αντιδράσεις.

Είναι σαφές ότι η Ελλάδα χρειάζεται άμεσα ένα νέο μείγμα δημοσιονομικής πολιτικής. Και τούτο γιατί οι υψηλοί φορολογικοί συντελεστές μειώνουν τα κίνητρα για εργασία, αποταμίευση και επενδύσεις. Αντίθετα, ενθαρρύνουν την φοροδιαφυγή και την μεταφορά των δραστηριοτήτων στο εξωτερικό. Έτσι, μειώνονται και οι θέσεις εργασίας και φεύγουν οι νέοι από την Ελλάδα για να βρουν σε άλλες χώρες μέλλον και προοπτική.

Είναι συνεπώς αναγκαίο να υπάρξουν μέτρα για χαμηλότερους φορολογικούς συντελεστές, και ασφαλιστικές εισφορές, εξορθολογισμός των δημοσίων δαπανών και προώθηση των ιδιωτικοποιήσεων για να υπάρξουν επενδύσεις. Παράλληλα, να ληφθούν μέτρα για την επίλυση των προβλημάτων στον τραπεζικό τομέα. Και τούτο γιατί η ανάπτυξη χωρίς απρόσκοπτη τραπεζική χρηματοδότηση και ανταγωνιστικά επιτόκια θα παραμείνει αναιμική.

Προς αυτή την κατεύθυνση, δηλαδή για να επιτευχθεί ανάπτυξη, πρέπει να εφαρμοστούν μετρήσιμες και φιλοαναπτυξιακές μεταρρυθμίσεις, ώστε τα χρήματα που θα εξοικονομηθούν να χρησιμοποιηθούν για την επιτάχυνση των δημοσίων επενδύσεων. Παράλληλα, να υπάρξουν αναδιαρθρώσεις στη δημόσια διοίκηση, στην ταχύτερη απονομή δικαιοσύνης, στην αποκατάσταση της βιωσιμότητας του ασφαλιστικού συστήματος, στην ενίσχυση του ανταγωνισμού και της ευελιξίας των αγορών προϊόντων και υπηρεσιών και στη μείωση του διοικητικού βάρους στο επιχειρείν.

Είναι συνεπώς αναγκαίο να ληφθούν μέτρα για να διαμορφωθεί ένα ελκυστικό πλαίσιο για προσέλκυση επενδύσεων και μαζική εισροή κεφαλαίων. Πρέπει να επιταχυνθούν οι ιδιωτικοποιήσεις και η εμπορική αξιοποίηση μεγάλων δημοσίων εκτάσεων και ακινήτων έχοντας άρει κάθε γραφειοκρατικό εμπόδιο.

Οι παραπάνω αλλαγές θα πρέπει να συνδυαστούν και με συνταγματικές αλλαγές, όπως π.χ. η αλλαγή του άρθρου 16 του Συντάγματος, ώστε να επιτραπεί η ίδρυση και στην Ελλάδα, όπως συμβαίνει σε όλη την Ευρώπη, ιδιωτικών Πανεπιστημίων. Και αυτή η αλλαγή θα βοηθήσει στην ανάπτυξη της Ελλάδας, όπως για παράδειγμα συμβαίνει στην Κύπρο.

Είναι καιρός να δημιουργήσουμε μια νέα Ελλάδα. Την Ελλάδα των ευκαιριών. Την Ελλάδα που θα δίνει την δυνατότητα σε κάθε Έλληνα και Ελληνίδα να κυνηγήσει και να πραγματοποιήσει το όνειρο του. Την Ελλάδα της δημιουργίας, όχι την Ελλάδα του φθόνου και της ισοπέδωσης. Τα μέτρα που θα οδηγήσουν σε ανάκαμψη της οικονομίας θα χτίσουν μια νέα Ελλάδα.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργός Παιδείας/ π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ