Μέρος Γ. Πλάνες για τις Επενδύσεις στην Ελλάδα

11. Kανένας λογικός άνθρωπος δε θέλει να επενδύσει στην Ελλάδα

Τα ερώτημα λοιπόν είναι εάν η Ελλάδα προσφέρει κάποια χαρακτηριστικά που προσελκύουν επενδύσεις. Η απάντηση είναι ότι προσφέρει ή μπορεί να προσφέρει σε πολλούς τομείς αν μπορέσει να εκμεταλλευτεί τη θέση της, την υπάρχουσα τεχνογνωσία αλλά και το μορφωμένο εργατικό δυναμικό. Αυτό βέβαια είναι θέμα που απαιτεί μακροσκελή ανάλυση. Το θέμα όμως είναι αν οι παρούσες οικονομικές συνθήκες το επιτρέπουν και εάν υπάρχει βούληση από τους εταίρους της ΕΕ και της Τρόικας και την εγχώρια επιχειρηματικότητα να το υποστηρίξει. Η Ελλάδα επίσης κάνει κάποια βήματα ως προς την προώθηση μεγάλων επενδύσεων με τις διαδικασίες Fast Track.

Οι άμεσες ξένες επενδύσεις (FIDI) ανήλθαν σε $1,7 δισ το 2014 σύμφωνα με την Παγκόσμια Τράπεζα και $39,5 δις μεταξύ 1990-2015. Οι υψηλότερες επενδύσεις προέρχονται από Ευρωπαϊκές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ηνωμένο Βασίλειο και Ολλανδία. Η γεωπολιτική και η απόσταση μπορεί να είναι ένας παράγοντας που να ευνοεί τις Ευρωπαϊκές επενδύσεις σε σύγκριση με τις ΗΠΑ που δεν είναι σημαντικός επενδυτής αλλά τελευταία φαίνεται να υπάρχει κάποιο ενδιαφέρον και από εκεί κυρίως μέσω της ΕλληνοΑμερικανικής κοινότητας.

Τον τελευταίο καιρό, πάντως η Κίνα έχει ξεκινήσει να επενδύσει σε μεγάλο βαθμό στα πλαίσια του σύγχρονου δρόμου του μεταξιού (One Belt One Road), της διαδρομής δηλαδή που ακολουθούν τα Κινεζικά προϊόντα για να βρεθούν στη Βόρεια Ευρώπη, στην οποία αναπόσπαστο μέλος είναι η Ελλάδα με το λιμάνι του Πειραιά αυξάνοντας και τη γεωστρατηγική σημασία της Ελλάδας και τη προοπτική εμπορίου.

Οι επενδύσεις και η συσσώρευση κεφαλαίου που είναι ζωτικής σημασίας για μια οικονομία έχουν κατακρημνιστεί τα τελευταία χρόνια, προφανώς λόγω της κρίσης και των συνεπειών της στο επιχειρηματικό κλίμα, την οικονομία κλπ. Πολλοί, προφανώς εύποροι Έλληνες έχουν στείλει τα χρήματά τους στο εξωτερικό και στα offshore (όπου μόνο από τα Paradise Papers τα ποσά εκτιμώνται σε πάνω από €100 δισ. δηλ. 50% του ΑΕΠ ή το 1/3 του χρέους) Επιπλέον, οι επενδύσεις περιορίζονται και από την έλλειψη χρηματοδότησης. Οι ελληνικές τράπεζες αντιμετωπίζουν προβλήματα ρευστότητας και λειτουργούν υπό το καθεστώς περιορισμών κινήσεως κεφαλαίου, έτσι δίνουν δάνεια με φειδώ. Εκτός αυτών όμως δεν υπάρχουν άλλες επιλογές χρηματοδότησης (εκτός από πιθανές επιδοτήσεις της ΕΕ). Η χρήση των ιδιωτικών κεφαλαίων (Private Equity, Venture Capital) στην Ελλάδα είναι πολύ χαμηλή αν όχι μηδαμινή, σε σύγκριση με τη δύση. Πάντως ορισμένα ξένα ιδιωτικά κεφάλαια έχουν δραστηριοποιηθεί πιο έντονα.

Για όσους συνεχίζουν να παραπονιούνται και να δυσφημούν ότι κανείς δεν επενδύει θα αναφέρουμε εδώ επιγραμματικά μόνο κάποιες σημαντικές επενδύσεις τα τελευταία χρόνια ως απόδειξη περί του αντιθέτου (χωρίς να υπεισερχόμαστε στο κατά πόσο μια επένδυση είναι καλή ή κακή):

• Ο μεγάλος Ελληνοαμερικανός επενδυτής John Calamos και η κοινοπραξία Calamos-Exin Partners(Ελληνική) εξαγόρασαν την Εθνική Ασφαλιστική έναντι €1δις

• Κινεζική ναυτιλιακή Cosco: $1.7 δις για εξαγορά και επενδύσεις στον ΟΛΠ (λιμάνι Πειραιά)

• Γερμανική Fraport και όμιλος Κοπελούζου: $1.1δις για λειτουργία και αναβάθμιση 14 περιφερειακών αεροδρομίων για 40 χρόνια

• Deutsche Telecom: αγορά OTE, $5.5 δις

• Επενδυτική Εταιρία PSP Investments- Canadian Pension Fund: $1.7 δις για ποσοστό στη λειτουργία του Αεροδρομίου Ελ Βενιζέλος για 20 χρόνια

• Αμερικανική Επενδυτική Εταιρία KKR-Pillarstone: αγορά $1.2 δις κόκκινων επιχειρηματικών δανείων

• Κοινοπραξία Ρωσικών συμφερόντων Mirum Hellas: επένδυση $400 εκατ. για το τουριστικό συγκρότημα Elounda Hills στην Κρήτη

Κινεζική εταιρία ηλεκτρισμού State Grid: εξαγορά του 24% της ΑΔΜΗΕ (δίκτυο ηλεκτροδότησης) έναντι $320 εκατ

• Διάσημη Αμερικανική επενδυτική εταιρία Blackstone: $40εκατ στη Lamda Development (ακίνητη περιουσία και επένδυση στο Ελληνικό που αναμένεται να φτάσει τα €7δις)

• Αμερικανική Επενδυτική Εταιρία Oaktree: $280εκατ στο Ikos Resorts (Σανι) στη Χαλκιδική

• Διάσημοι Αμερικανοί επενδυτές: John Paulson (μετοχές στην Alpha Bank, Piraeus bank), Wilbur Ross (ο νυν Υπουργός Εμπορίου των ΗΠΑ, μετοχές στη Eurobank), Fairfax/Prem Watsa (μετοχές στην Eurolife, Eurobank)

• Το Αραβικό Olayan group: επένδυση $150 εκατ στο ξενοδοχειακό συγκρότημα Costa Navarino στην Πύλο (Κωνσταντακόπουλος)

• Τουρκικά κεφάλαια Jermyn, Dogus και Κουβετιανά κεφάλαια: $440 million για εξαγορά του Αστέρα Βουλιαγμένης

• Τουρκική Dogus και Ελληνική Temes (Κωνσταντακόπουλος): $190 εκατ για την αγορά του κτιρίου του Hilton Αθηνών

• Εταιρία Σιδηροδρόμων Ιταλίας: $50 εκατ για την εξαγορά της Τραινοσε

• Αμερικανικό κεφάλαιο NCH Capital (NY): $83 εκατ. για εξαγορά του ακινήτου στην Κασσιόπη Κέρκυρας

Ο τουρισμός αποδεικνύει ότι είναι δυνατό να προσελκυσθούν επενδύσεις όταν υπάρχει συγκριτικό πλεονέκτημα και προοπτική κέρδους. Πώς να ανταγωνιστεί την Ελλάδα μια χώρα χωρίς ήλιο ότι και να κάνει σε επίπεδο θεσμών; Όμως ο τουρισμός δεν φθάνει γιατί δεν παράγει μεγάλη προστιθέμενη αξία και εν τέλει δεν μπορεί να απορροφήσει πολλούς πτυχιούχους. Ευτυχώς έχει αρχίσει να γίνεται συζήτηση για την παραγωγή στην Ελλάδα και δίκαια. Το θέμα είναι κατά πόσο θα προχωρήσει. Σκεφτείτε πόσοι εισαγωγείς θα ζημιωθούν σε αυτή την περίπτωση. Όμως πρέπει να γίνουν και πολλά τόσο όσο αφορά κίνητρα αλλά και ενημέρωση και προβολή (και φυσικά να σταματήσει η αρνητική δημοσιότητα).

Παραθέτω στη συνέχεια ενδεικτικά μερικούς τομείς που παρουσιάζουν ενδιαφέρον για επενδύσεις στην Ελλάδα. Πρόκειται για προσωπικές απόψεις και για μια μάλλον σύντομη απαρίθμηση που σκοπό έχει να δώσει περισσότερο κάποια παραδείγματα σε όσους βρεθούν σε ανάλογες συζητήσεις. Φυσικά υπάρχουν και άλλοι τομείς και όποιες ιδέες και προτάσεις είναι καλοδεχούμενες.

Τομείς με επενδυτικό ενδιαφέρον στην Ελλάδα

i. Δημοφιλείς περιοχές προορισμού των άμεσων ξένων επενδύσεων:

  •  Τουρισμός / ακίνητη περιουσία: μεγάλος αριθμός ξενοδοχειακών κατοικιών σε χαμηλές τιμές που μπορούν να χρησιμοποιηθούν για τουριστικούς σκοπούς ή ακόμα και ως επένδυση. Η Ελλάδα είναι ένας από τους 20 μεγαλύτερους τουριστικούς προορισμούς. Αναπτύσσει επίσης νέες μορφές τουρισμού που θα επεκτείνουν την τουριστική σεζόν και το πελατολόγιο, όπως ο τουρισμός City Break, ο αγροτοτουρισμός, οινοτουρισμός, ο βιωματικός/εναλλακτικός τουρισμός κ.α.

  • Χρηματοπιστωτικές υπηρεσίες: μεγάλοι διεθνείς οίκοι (Paulson, Wilbur Ross, Fairfax) έχουν επενδύσει στον ελληνικό τραπεζικό τομέα ο οποίος αντιμετωπίζει έλλειψη κεφαλαίων. Η χρήση των νέων εφαρμογών (fintech) εναλλακτικών μορφών χρηματοδοτήσεων (π.χ. marketplace lending) είναι περιορισμένη, αλλά επεκτείνονται ειδικά καθώς η αγορά προσπαθεί να βρει τρόπους για να λειτουργήσει κάτω από τους περιορισμούς στις κινήσεις κεφαλαίου(capital controls). Ο κλάδος ιδιωτικών μετοχικών κεφαλαίων (private equity, venture capital) είναι αμελητέος αλλά αν αναπτυχθεί μπορεί να αποτελέσει πολύ χρήσιμη εναλλακτική πηγή χρηματοδότησης,  ενώ παράλληλα να επιτύχει και σημαντικές αποδόσεις σε μία αγορά με μικρό ανταγωνισμό και έλλειψη κεφαλαίων.

  • Υποδομές & Μεταφορές: Η Ελλάδα μπορεί να αποτελέσει κόμβο για τις μεταφορές προς την Βόρεια Ευρώπη. Η διαδρομή από την Ασία προς τη Δυτική Ευρώπη μέσω της διώρυγας του Σουέζ και της Ελλάδας είναι ταχύτερη κατά τέσσερις ημέρες σε σύγκριση με τη διαδρομή του Ατλαντικού. Σε αυτά τα πλαίσια η COSCO της Κίνας ήδη απέκτησε το λιμάνι του Πειραιά. Επιπλέον, εκσυγχρονίζονται οι υποδομές των εθνικών οδών, των σιδηροδρόμων και των αερολιμένων (που θα ολοκληρωθούν σε μεγάλο βαθμό μέσα στο 2018).

ii. Ώριμοι-καθιερωμένοι επιχειρηματικοί τομείς

  • Ενέργεια: η Ελλάδα αποτελεί διαμετακομιστικό κόμβο στις ροές προς Ευρώπη και σε αυτά τα πλαίσια υπάρχει κινητικότητα στην κατασκευή αγωγών (ο αγωγός φυσικού αερίου TAP που συνδέει κοιτάσματα στο Αζερμπαϊτζάν μέσω της Τουρκίας προς την Ιταλία) βρίσκεται υπό κατασκευή και άλλα βρίσκονται υπό συζήτηση (East Med από Ισραήλ μέσω Ελλάδα)  και IBG (Ελλάδας Βουλγαρίας). Υπάρχει κινητικότητα και στη παραγωγή ενέργειας για τις ανάγκες της χώρας όπου απελευθερώνεται η αγορά και υπάρχει μια στροφή προς ανανεώσιμες πηγές που η Ελλάδα διαθέτει άπλετες και αυτή τη στιγμή η χρήση τους είναι περίπου στο 18%.

  • Τομέας αγροτικών προϊόντων / τροφίμων: η μεσογειακή κουζίνα είναι πασίγνωστη αλλά αυξάνεται και σε δημοτικότητα. Υπάρχει δυνατότητα περαιτέρω ανάπτυξης εξαγωγών τροφίμων αλλά με πιστοποίηση και προστιθέμενη αξία. Ταυτόχρονα, υπάρχει και ανάγκη ανάπτυξης της παραγωγής για εγχώρια κατανάλωση καθώς ένα μεγάλο μέρος τροφίμων εισάγεται. Επιπλέον, υπάρχει περιθώριο αύξησης της απόδοσης μέσω αυτοματοποίησης και εντατικοποίησης των καλλιεργειών.

  • Υγειονομική περίθαλψη και ιατρικός τουρισμός: υπάρχει υψηλή ποιότητα και ανεκμετάλλευτη δυναμικότητα σε νοσοκομεία του ιδιωτικού τομέα που μπορεί να χρησιμοποιηθεί στον ιατρικό τουρισμό (IVF, οδοντιατρική, φυσιοθεραπεία / spa, μεταξύ άλλων). Αυτή είναι μια υπηρεσία που δεν έχει αναπτυχθεί όσο σε άλλες ακόμα και γειτονικές χώρες (Τουρκία) που έχουν χαμηλότερο κόστος σε σχέση με Δύση. Υπάρχουν 6.000 γιατροί Ελληνικής καταγωγής μόνο στις ΗΠΑ και πολλοί στην Ευρώπη που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν ως πρεσβευτές των Ελληνικών νοσοκομείων. Επίσης τουλάχιστον 18.000 Έλληνες γιατροί έχουν φύγει και βρει εργασία στο εξωτερικό από την αρχή της οικονομικής κρίσης γεγονός που αποδεικνύει την ποιότητά τους. Δραστηριότητες για την προώθηση του ιατρικού τουρισμού στο εξωτερικό, κυρίως ΗΠΑ, γίνονται τα τελευταία δυο χρόνια τουλάχιστον, από τον Ιατρικό Σύλλογο το International Health Tourism Center και άλλους .

  • Φαρμακευτική & Προσωπική Φροντίδα: Ο ελληνικός φαρμακευτικός τομέας διαθέτει σημαντική ικανότητα και τεχνογνωσία. Υπάρχει δυνατότητα ανάπτυξης στον τομέα των γενόσημων φαρμάκων των οποίων η χρήση είναι σχετικά περιορισμένη (μερίδιο αγοράς 18% σε σύγκριση με 37% στη Γερμανία, σύμφωνα με τον ΟΟΣΑ). Υπάρχει επίσης πληθώρα φυσικών προϊόντων (natural medicnes) όπως βότανα και παραδοσιακές θεραπείες (η Ελλάδα είναι η γενέτειρα του Ιπποκράτη άλλωστε). Επίσης δυνατότητα ανάπτυξης φαρμακευτικής έρευνας που θα απορροφήσει τον μεγάλο αριθμό νέων επιστημόνων.iii. Πολλά υποσχόμενοι και Αναδυόμενοι τομείς επενδύσεων:
  •  Έρευνα και ανάπτυξη, τεχνολογία/βιομηχανία: υπάρχει μεγάλος αριθμός διακεκριμένων Ελλήνων επιστημόνων στην Ελλάδα και το εξωτερικό πολλοί από τους οποίους έχουν εκπαιδευτεί στην Ελλάδα ενώ νέοι αποφοιτούν συνεχώς και αντιμετωπίζουν την ανεργία. Το Ελληνικό κράτος αντιμέτωπο με το brain drain προσπαθεί τώρα να χρηματοδοτήσει ερευνητικά προγράμματα για να κρατήσουν αυτούς τους επιστήμονες στην χώρα. Ταυτόχρονα όμως οι μισθοί είναι χαμηλοί σε σύγκριση με άλλες χώρες της ΕΕ. Γιατί να μην αναπτυχθούν βιομηχανικές μονάδες; Σύμφωνα με τις τάσεις που διαγράφονται για τη βιομηχανία του μέλλοντος δεν θα απαιτούνται μεγάλες γραμμές παραγωγής οπότε θα μπορούν πολλά προϊόντα να κατασκευάζονται σε τοπικό επίπεδο. Σε αυτό το πλαίσιο η Ελλάδα δε θα χρειαστεί καν να περάσει από τη επώδυνη φάση μετατροπής των δομών, αλλά να μεταβεί κατευθείαν στο αυτοματοποιημένο μέλλον. Σημειώστε επίσης ότι μεγάλες επενδύσεις μπορούν να ωφεληθούν από την υπαγωγή σε διαδικασίες ταχείας έγκρισης από το κράτος (fast track) που έχουν ψηφισθεί και ήδη εφαρμόζονται. Η παραγωγή θα μπορούσε να καλύψει ένα ευρύ φάσμα προϊόντων για εσωτερική κατανάλωση όπως καταναλωτικά αγαθά, οικιακές συσκευές, προϊόντα υψηλής τεχνολογίας, ηλεκτρικά αυτοκίνητα αλλά και για εξαγωγές στην ΕΕ μια που η Ελλάδα αποτελεί μέλος της αλλά έχει και χαμηλότερο κόστος με άλλες χώρες.

  

  • Υποστήριξη Εργασιών από Απόσταση(Outsourcing Εργασιών): υπάρχουν ήδη εταιρείες που εκμεταλλεύονται το υψηλό μορφωμένο εργατικό δυναμικό στην Ελλάδα, καθώς και τους χαμηλότερους μισθούς για να παρέχουν υποστηρικτικές εργασίες πληροφορικής και γραμματειακής υποστήριξης. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει γρήγορα. Ακόμα και εάν Ασιατικές χώρες έχουν χαμηλότερο κόστος οι παγκοσμιοποιημένες εταιρίες χρησιμοποιούν μονάδες σε όλο τον κόσμο για λόγους διασπορά κινδύνου αλλά και λειτουργίας σε όλες τις ζώνες ημέρας (time zone)
  • Τέχνες, πολιτισμός και εκπαίδευση: πολλά μπορούν να ειπωθούν για τα περιθώρια ανάπτυξης πολιτισμικών δραστηριοτήτων και εκπαίδευσης στην Ελλάδα. Ο κλασικός τουρισμός δεν έχει ακόμη αναπτυχθεί στο βαθμό που θα μπορούσε. Τέχνες όπως η κινηματογραφική παραγωγή μπορεί να ωφελήσει σε πολλά επίπεδα: εκτός από τα έσοδα από γυρίσματα μπορούν να δημιουργηθούν έμμεσα έσοδα από την προβολή της χώρας για τουρισμό ή επιχειρηματικές δραστηριότητες (δείτε π.χ. τα αποτελέσματα στη Νέα Υόρκη, τα τελευταία 20 τουλάχιστον χρόνια, από τη μεγάλη κινηματογραφική βιομηχανία εκεί).

Επίλογος

Ο κατάλογος μου με τις πλάνες συνεχώς αυξάνεται από τότε που καταπιάστηκα με το θέμα συμμετέχοντας σε συζητήσεις και διαβάζοντας τις ειδήσεις κυρίως από το εξωτερικό. Αλλά θα σταματήσω εδώ για τώρα. Ελπίζω να παρείχα αρκετές και χρήσιμες πληροφορίες για όσους θέλουν να αντικρούσουν την υποτιμητική και αρνητική προπαγάνδα για την Ελλάδα. Βέβαια αυτό έχει σταματήσει τον τελευταίο καιρό αφού οι «δανειστές» και η Ευρωπαϊκή κοινή γνώμη έχουν κουραστεί και προσπαθούν να τελειώνουν και να αποσιωπήσουν το θέμα όπου φαίνεται πλέον η αποτυχία τους όσο και αν ο γιατρός προσπαθεί να ρίξει την ευθύνη στον ασθενή….. Αν ήταν μια ακόμα πλάνη που θα μπορούσε να αναφέρω θα’ταν αυτό που ακούγεται τελευταία ότι η κατάσταση βελτιώνεται στην Ελλάδα ή ότι θα βγει αυτόνομα στις αγορές. Αυτό θα ήταν εύκολο να απορριφθεί απλά κοιτάζοντας την κατάσταση στις πόλεις, στις δημοσκοπήσεις και στα στατιστικά στοιχεία. Αλλά δεν θα επεκταθούμε εδώ.

Αυτό που χρειάζεται για να επανέλθει όμως η οικονομία σε ισχυρή ανάπτυξη για να μπορεί να απορροφήσει και αυτούς που φύγαν ή αυτούς που το σκέφτονται είναι οι ευρείας κλίμακας επενδύσεις. Περισσότερα από €100 δισ. λείπουν από την οικονομία σύμφωνα με μελέτη της PwC, αλλά εκτός από κεφάλαια λείπουν και θέσεις εργασίας υψηλής προστιθέμενης αξίας για να κρατηθούν οι νέοι πτυχιούχοι. Οι ξένες επενδύσεις όμως δεν είναι εύκολο να’ρθούν. Οσοι έχουν εμπειρία στο εξωτερικό το ξέρουν. Είναι δύσκολο να μπει η Ελλάδα στο χάρτη των επενδύσεων από την μια μέρα στην άλλη. Χρειάζεται χρόνο και προσπάθεια. Κι είναι ακόμα πιο δύσκολο εάν δεν πάψει η δυσφήμηση και η αρνητική δημοσιότητα. Αυτό πηγαίνει για εκείνους που κακολογούν ανεύθυνα τη χώρα είτε από το εξωτερικό είτε δυστυχώς το εσωτερικό και εκείνους του αιθεροβάμονες που ελπίζουν σε μια επενδυτική έκρηξη χωρίς να την έχουν προγραμματίσει. Απλά εκτρέφουν φρούδες ελπίδες και αποπροσανατολίζουν εκτός και εάν προωθεί ένα συγκεκριμένο έργο, οπότε ακούγεται ύποπτο. Και το ίδιο ύποπτο ακούγεται αν κάποιος δυσφημεί. Είναι όταν οι πλάνες εξελίσσονται σε πλεκτάνες για τη διατήρηση του status quo ή οτιδήποτε άλλο.

Σε κάθε περίπτωση επένδυσης, ειδικά εάν κάποιος έρχεται από το εξωτερικό είναι αναγκαία η χρήση συμβούλων που είναι εξοικειωμένοι με το συγκεκριμένο επιχειρηματικό περιβάλλον και μπορούν να κινηθούν και να κρίνουν αποτελεσματικά. Πολλές φορές επενδυτές από το

εξωτερικό ιδίως όταν είναι μεμονωμένοι και δεν έχουν υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό κάνουν το λάθος να βασίζονται στις δικές τους εμπειρίες από αλλού που μπορεί να μην ισχύουν στην Ελλάδα, να αποτυγχάνουν και μετά να παραπονιούνται. Αυτό δεν μπορεί να αποτελεί δικαιολογία όπως ούτε και οι διαφορές στο νομικό πλαίσιο ή τις συνήθειες. Κάποιοι απλά δεν είναι καλά προετοιμασμένοι ή εφοδιασμένοι ή εν τέλει μπορεί να μη θέλουν ή να μη μπορούν να επενδύσουν και ψάχνουν να κρυφτούν πίσω από κάπου. Η διαφορά μεταξύ επιτυχίας και αποτυχίας, μεταξύ κέρδους ή ζημιάς εξαρτάται από την προετοιμασία και τις γνώσεις. Δεν υπάρχουν μαγικές λύσεις. Εκείνοι που θέλουν να επενδύσουν σίγουρα θα βρουν ευκαιρίες για κέρδος και θα βοηθήσουν και την χώρα. Αλλά εν τω μεταξύ θα πρέπει τουλάχιστον να σταματήσει η μειοδοσία της δυσφήμησης και η κακόβουλη ή υποκινούμενη αρνητική προβολή οι οποίες είναι καταστρεπτικές μια που στην εποχή μας οι ειδήσεις μεταδίδονται εύκολα σε παγκόσμια κλίμακα.

Συντάχθηκε από τον Παναγιώτη Χατζηπλή, CFA, ACCA, MBA, Φεβρουάριος 2018

Σημείωση: Το άρθρο αυτό βασίστηκε σε δημοσιευμένα στοιχεία και επεξεργασία από τον γράφοντα. Το κείμενο γράφτηκε αρχικά στα Αγγλικά και μεταφράστηκε ή μεταφέρθηκε στα Ελληνικά (κατά το δυνατό καλύτερα αλλά όχι τέλεια με κάποια περαιτέρω προσαρμογή για το Ελληνικό κοινό) .

Σύντομο Βιογραφικό

Ο Παναγιώτης Κ. Χατζηπλής είναι απόφοιτος του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου (Μηχανολόγος Μηχανικός) και συνέχισε τις σπουδές το εξωτερικό στην διοίκηση επιχειρήσεων στο Manchester Business School Αγγλίας και Kelley Business School, Indiana ΗΠΑ. Είναι επίσης λάβει την διαπίστευση χρηματοοικονομικού αναλυτή κατά το CFA και στα λογιστικά κατά το ACCA.

Έχει εργαστεί για τις μεγάλες διεθνείς συμβουλευτικές εταιρίες Deloitte και PriceWaterhouseCoopers σε Ελλάδα και Νέα Υόρκη στο τομέα χρηματοοικονομικών συμβουλών και εξαγορών επιχειρήσεων. Έχει επίσης υπηρετήσει στον Τομέα Επιθεώρησης Τραπεζών της Τράπεζας της Ελλάδος. Σήμερα δραστηριοποιείται στην παροχή συμβουλών με έδρα την Νέα Υόρκη και την Αθήνα μέσα από την συμβουλευτική του Transatlantic Business Forum εστιάζοντας σε εξαγορές, άντληση κεφαλαίων, είσοδο και ανάπτυξη στην Αμερικανική και Ελληνική αγορά για μικρομεσαίες έως νεοφυείς επιχειρήσεις (startups) καθώς και την έρευνα για τις κεφαλαιαγορές, το εμπόριο, τις επενδυτικές ευκαιρίες και την οικονομία των ΗΠΑ και της Ευρώπης. Έχει συμμετέχει σε ομιλίες στην Νέα Υόρκη (όπως στο New York University, Baruch College) όπου είναι και μέλος πολλών Ελληνικών και Αμερικανικών επαγγελματικών οργανώσεων και αρθρογραφεί τακτικά.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ