Κρεβάτια montessori για παιδιά και η φιλοσοφία της Maria Montessori

Τα μοντεσσοριανά κρεβάτια δεν είναι καινούρια. Υπήρχαν και χρησιμοποιούνταν από πολύ κόσμο. Ωστόσο τα τελευταία χρόνια και μετά την πανδημία, άρχισαν να γίνονται ανάρπαστα, καθώς πολλές οικογένειες γνώρισαν καλύτερα τη μοντεσσοριανή φιλοσοφία.

Η Μaria Montessori, ήταν Ιταλίδα γιατρός και παιδαγωγός, εμπνεύστρια της παιδαγωγικής μεθόδου, που φέρει το όνομά της. Η Μέθοδος Μοντεσσόρι δεν είναι μια θεωρία. Είναι απόρροια της εμπειρίας που απέκτησε η μεγάλη παιδαγωγός, παρατηρώντας και δουλεύοντας με χιλιάδες παιδιά σε όλο το κόσμο.

Δούλεψε για 2 χρόνια με παιδιά που είχαν νοητικά και ψυχικά προβλήματα, εφευρίσκοντας τρόπους να τα διδάξει βασικές δεξιότητες. Στο τέλος κατάφερε αυτά τα παιδιά να δώσουν τις εξετάσεις που έδιναν τα παιδιά που δεν αντιμετώπιζαν ψυχικά και νοητικά προβλήματα στο σχολείο. Οι μαθητές της τα πήγαν όχι απλώς το ίδιο καλά, αλλά και καλύτερα από τα άλλα παιδιά. Όταν τη ρώτησαν πώς κατάφερε αυτό το θαύμα, απάντησε ότι το πραγματικό θαύμα είναι πώς τα «φυσιολογικά» παιδιά είχαν κρατηθεί σε τόσο χαμηλό επίπεδο!

Μέσα στο βιβλίο της «Το μυστικό της παιδικής ηλικίας», μεταξύ άλλων περιγράφει και το πώς το κρεβάτι στο δάπεδο βοηθά στη σωστή ανάπτυξη του παιδιού, στην αυτοπεποίθησή του, στην ανεξαρτησία του και πώς ενθαρρύνει την ελευθερία της κίνησης.

«Μία από τις μεγαλύτερες βοήθειες που θα μπορούσαν να δοθούν στην ψυχολογική ανάπτυξη ενός παιδιού θα ήταν να του δοθεί ένα κρεβάτι κατάλληλο για τις ανάγκες του, κάνοντάς το να κοιμηθεί τόσο όσο χρειάζεται πραγματικά. Το παιδί θα πρέπει να πηγαίνει για ύπνο όταν είναι κουρασμένο, να ξυπνά όταν έχει ξεκουραστεί και να σηκώνεται όποτε θέλει. Γι’ αυτό προτείνουμε ότι το τυπικό παιδικό κρεβάτι θα πρέπει να απομακρυνθεί, αν δεν έχει απομακρυνθεί ήδη, από πολλές οικογένειες. Το παιδί θα πρέπει να έχει ένα χαμηλό κρεβάτι για να ξεκουράζεται, ιδανικά επάνω στο πάτωμα, όπου θα μπορεί να ξαπλώνει και να σηκώνεται όποτε το επιθυμεί. Dr. Maria Montessori, «Το μυστικό της παιδικής ηλικίας»(σελ. 74)

Πηγή: https://www.mothersblog.gr

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ