Καροτενοειδή: Ποιες τροφές περιέχουν τις αντικαρκινικές ουσίες

Τα καροτενοειδή είναι μια ομάδα φυσικών χρωστικών, συνήθως με κόκκινο, πορτοκαλί ή κίτρινο χρώμα. Είναι απαραίτητα για την ανάπτυξη των φυτών και για τη διαδικασία της φωτοσύνθεσης και αποτελούν βασική διατροφική πηγή βιταμίνης Α για τον άνθρωπο.

Θεωρείται πως σχετίζονται με το μειωμένο κίνδυνο διαφόρων χρόνιων παθήσεων, όπως η καρδιοπάθεια, οι παθήσεις των ματιών και ορισμένες μορφές καρκίνου.

Η ευεργετική δράση των καροτενοειδών οφείλεται εν μέρει στην αντιοξειδωτική τους δράση. Ένα καροτενοειδές που ονομάζεται βήτα-καροτίνη παρέχει επιπρόσθετα οφέλη για τον οργανισμό, καθώς μετατρέπεται στο σώμα σε βιταμίνη Α. Δύο άλλα καροτενοειδή, η λουτεΐνη και η ζεαξανθίνη, προστατεύουν τα μάτια επειδή απορροφούν το μπλε φως που εισέρχεται στον οφθαλμό.

Δείτε σε ποιες τροφές βρίσκονται αυτά τα πολύτιμα θρεπτικά συστατικά σε μεγάλες ποσότητες:

Καρότα

Γλυκοπατάτα

Σπανάκι

Ντομάτα

Δαμάσκηνα

Βερίκοκο

Μπρόκολο

Μάνγκο

Πορτοκαλί κολοκύθα

Μπιζέλια

Μανταρίνι

Πεπόνι

Καλαμπόκι

Πορτοκάλι

Παπάγια

Κόκκινη, κίτρινη και πορτοκαλί πιπεριά

Λαχανικά Βρυξελλών

Πηγή: https://www.onmed.gr

Φωτογραφία: https://unsplash.com

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ