Καλτσούνια-Λυχναράκια Κρήτης

Από την Ελένη ΚουμαντάνουΑντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων.

Υλικά συνταγής

60 γραμμάρια βούτυρο (μαλακό)
125 γραμμάρια ζάχαρη κρυσταλλική
1 αυγό
60 ml γάλα
10 γραμμάρια μπέικιν πάουντερ
1 τεμάχιο βανίλια
370 γραμμάρια αλεύρι μαλακό

Γέμιση

300 γραμμάρια γλυκιά μυζήθρα (στραγγισμένη)
2 κουταλιές σούπας ζάχαρη

1 αυγό
Κανέλα

Εκτέλεση συνταγής

Ξεκινάμε τη διαδικασία ζυμώματος χτυπώντας το βούτυρο με τη ζάχαρη έτσι ώστε το μείγμα να ασπρίσει.Το βούτυρο θέλουμε να είναι σε θερμοκρασία δωματίου και όχι παγωμένο ούτε λιωμένο. Προσθέτουμε το αυγό με τη βανίλια και το γάλα και τέλος κοσκινισμένα το μπέικιν με το αλεύρι. Αφήνουμε για μισή ώρα τη ζύμη στο ψυγείο να ξεκουραστεί.

Ανοίγουμε με τη βοήθεια του πλάστη σε μια λεπτή στρώση και κόβουμε με τσέρκι/ κουπάτ /κούπα (στρογγυλή επιφάνεια) τη ζύμη μας. Έχουμε τη γέμιση ανακατεμένη (ζάχαρη με μυζήθρα). Βάζουμε στο κέντρο από το ζυμάρι που έχουμε ήδη κόψει μια κουταλιά γέμιση και με το δείκτη και τον αντίχειρά μας πιέζουμε-τσιμπάμε το ζυμάρι περιστρέφοντάς το. Περνάμε την επιφάνειά του με ένα χτυπημένο αυγό πριν το ψήσιμο και τριμμένη κανέλα και σε προθερμασμένο φούρνο ταψάκι με αντικολλητικό χαρτί ψήνετε στους 180° για 15 λεπτά.

**Τα λυχναράκια είναι ένα γλύκισμα της Κρήτης και συνήθως είναι το παραδοσιακό γλυκό του Πάσχα. Τα δύο χαρακτηριστικά της γεύσης γλυκό και αλμυρό κάνουνε ένα πάντρεμα αναδεικνύοντας τη γεύση τους, κλεισμένα μέσα στην χρυσαφένια καλοσχηματισμένη ζύμη τους.

Καλή σας όρεξη!

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ