-Η συγχώρεση-

Αυτές τις μέρες με διακατέχει ένα συναίσθημα περίεργο. Όταν λέω περίεργο εννοώ με άσχημο τρόπο. Σαν κόμπος στο στομάχι, σαν ένα κενό στην ψυχή, σαν ένα γιατί ή τι… Και μετά ένα ερώτημα «πότε έρχεται η συγχώρεση;» ή μήπως καλύτερα πρέπει να ρωτήσω «έρχεται η συγχώρεση;«

Ας απαντήσω στο πρώτο, που μου φαίνεται πιο απλό κι αν κάπου κάνω λάθος διορθώστε με! «Πότε έρχεται η συγχώρεση;». Η συγχώρεση είναι το τελευταίο στάδιο μετά από μία κατάσταση. Για να φτάσεις εκεί περνάς την οργή, την άρνηση, φτάνεις στην αποδοχή και είσαι έτοιμος να ξεχάσεις όσα συνέβησαν, ή καλύτερα, να τα αφήσεις στο παρελθόν. Και έπειτα να νιώσεις δυνατός και σίγουρος να συγχωρήσεις τον άλλο και να είσαι μαζί του όπως πριν. Δεν είναι εύκολο, όμως η συγχώρεση είναι ένα είδαν λύτρωσης. Ακόμα κι αν δε γίνουν όλα όπως πρώτα, ο καλύτερος τρόπος αντιμετώπισης μιας κατάστασης είναι, η συγχώρεση. Ηρεμείς μέσα σου και μπορείς να προχωρήσεις καλύτερα, βρίσκεσαι πιο κοντά στην ευτυχία.

Η επόμενη ερώτηση είναι «έρχεται η συγχώρεση;»

Αυτό είναι κάτι που μπορεί να απαντήσει κάθε ένας ξεχωριστά. Κάθε ένας από εμάς πρέπει να αξιολογήσει την κατάσταση που αντιμετωπίζει και να σκεφτεί αν αξίζει να δουλέψει μέσα του όλο αυτό ώστε να φτάσει στο στάδιο της συγχώρεσης. Αν οι προδοσίες και ο πόνος είναι περισσότερα από τις καλές στιγμές και όσα κέρδιζες από μια κατάσταση, τότε θεωρείς πως η συγχώρεση θα ωφελήσει κάπου; Σίγουρα η συγχώρεση σε ηρεμεί, αλλά αν κάποιος σου χάριζε μόνο αρνητικά συναισθήματα γιατί μετράει τόσο μέσα σου το να τον συγχωρέσεις; Από την άλλη, εάν έχεις μόνο καλά να θυμάσαι εκτός από μία μαύρη στιγμή, όχι μόνο βοηθά εσένα η συγχώρεση, αλλά και τον άλλον. Αυτή η συγχώρεση θα σε βοηθήσει να κρατήσεις δίπλα σου κάποιον που είναι σημαντικός για εσένα. Έναν άνθρωπο που θέλει το καλό σου κι απλά κάποια στιγμή έκανε λάθος.

Δεν ξέρω αν τα έχεις σκεφτεί όλα αυτά, αλλά αξίζει να δοκιμάσεις να συγχωρέσεις εκείνον που σε πλήγωσε μια φορά, αλλά σε έκανε να γελάσεις εκατό. Κι αν έχει περάσει καιρός; Δεν είναι ποτέ αργά να συγχωρέσεις. Πίστεψέ με, εκείνος που έχει ανάγκη τη συγχώρεσή σου, πρώτος εκείνος ξέρει το λάθος του και πονάει περισσότερο, διότι εξαιτίας του χάλασε κάτι. Ό,τι κι αν επιλέξεις, καλή τύχη!

~Γεωργία Καγιάννη 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ