Η σκάλα της επιτυχίας, από την Εβελίνα Πρεβέντη

Αν η επιτυχία είναι ο έσχατος στόχος που πρέπει να πετύχει κάθε άνθρωπος, φαντάζομαι πως για να φτάσεις εκεί, οι σκάλες που θα συναντήσεις είναι αμέτρητες, ο μόχθος σου μεγάλος, ο ιδρώτας στο κούτελό σου αισθητός, η δύναμή σου ανυπέρβλητη. Είναι σημαντικό να σκεφτούμε ότι κάθε ένα σκαλί πάντοτε κάτι έχει να μας διδάξει, ακόμη και αν αυτό μας μοιάζει τόσο μικρό και στενό που ούτε το ένα πόδι μας δε χωράει με άνεση. 

Για να φτάσεις εκεί που επιθυμείς, η σκάλα δεν είναι εύκολη, ούτε σου χαρίζεται. Εξάλλου, και εσύ τολμάς να πατήσεις στα σανίδια της με απίστευτη δύναμη για να μπορέσεις να εξελιχθείς. Θα υπάρξουν εμπόδια, ψίθυροι άσχημοι από ανθρώπους που βρίσκονται άλλοτε κάτω από εσένα και άλλοτε πολύ ψηλότερά σου. Μπορεί κάποιες να τις ανέβεις κουτσαίνοντας από τις τόσες κακοτοπιές και άλλες να τις χοροπηδάς με τόση ευκολία σα να μην επρόκειτο ποτέ για ανηφόρα. 

Σκεπτόμενος πάντα πως έρχεσαι αντιμέτωπος με μια ανηφόρα που ο ίδιος επιλέγεις, βάζεις ένα στοίχημα με τον εαυτό σου πως επιβάλλεται να φτάσεις στην κορυφή, για να απολαύσεις την όμορφη θέα που έχει από εκεί ψηλά. Ωραία θέα βέβαια μπορεί να έχει και το προτελευταίο σκαλοπάτι, αλλά τότε είναι σαν να φτάνεις στην πηγή και να μη πίνεις νερό. Παρόλα αυτά, αν ποτέ φτάσεις στην πηγή και δεν καταφέρεις να πιεις το νερό που λαχταράς, σίγουρα στην επιστροφή θα βρεις πολλά πρόθυμα πηγάδια που θα σου προσφέρουν το πιο δροσερό τους νερό. 

Είμαστε έτσι φτιαγμένοι όμως- και καλά κάνουμε- που το νερό από το πηγάδι που εμείς επιθυμούμε να πιούμε θα μας φαίνεται πάντα και το καλύτερο. Γι’ αυτό η σκάλα της επιτυχίας είναι ένας μονόδρομος, ένας δρόμος που τον επιλέγουν πολλοί αλλά τον πετυχαίνουν λιγότεροι, γιατί η πραγματική δύναμη κρύβεται στις ανάσες που παίρνεις καθημερινά αντιμέτωπος με τόση ανηφόρα. 

Οι ανηφόρες δεν είναι για όλους. Πίστεψε στη δική σου σκάλα ακόμη και αν πάνω στα σανίδια της έχει μπανανόφλουδες. Δε θα σε κάνουν να γλιστρήσεις αν εσύ δεν το επιτρέψεις. Και όταν πια φτάσεις στην κορυφή της τότε να μάθεις να κοιτάς ταπεινά τους γύρω σου, τους πίσω σου, τους κάτω σου. Εξάλλου ο καθένας μοχθεί για τη δική του προσωπική επιτυχία. Όποια και να είναι αυτή. 

Το θέμα είναι να φτάσεις κάπου και να νιώσεις περήφανος για το σημείο που βρίσκεσαι, γιατί αυτό θα πει επιτυχία. Εκεί, βρίσκεται η πραγματική κορυφή. 

~Πρεβέντη Εβελίνα 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ