Εσείς πετάξατε χαρταετό;

Η ημέρα της Καθαράς Δευτέρας, γιορτάζεται έντονα σε όλη την Ελλάδα, με διάφορα έθιμα και αποτελεί επίσημη αργία. Συνηθίζεται πανελλαδικά να τρώγεται λαγάνα, δηλαδή άζυμο ψωμί που παρασκευάζεται μόνο εκείνη τη μέρα, ταραμάς, χαλβάς, θαλασσινά, λαχανικά, ελιές και φασολάδα χωρίς λάδι. Κύρια έθιμα σε όλη την Ελλάδα είναι το πέταγμα του χαρταετού, αλλά και το λεγόμενο Γαϊτανάκι, έθιμο που έφεραν από την Μικρά Ασία οι πρόσφυγες. 

Γιατί όμως πετάμε χαρταετό; Εσείς ξέρετε; 

Το πέταγμα του χαρταετού έρχεται ως δάνειο έθιμο από την Ανατολή. Οι πρώτοι χαρταετοί κατασκευάστηκαν στην Κίνα περί το 1.000 π.Χ.

Ο συμβολισμός του πετάγματος του χαρταετού στην ελληνική χριστιανική παράδοση είναι αρκετά συναφής με τον κινεζικό. Συμβολίζει το πέταγμα της ανθρώπινης ψυχής προς τον ουρανό και το Θεό. Μάλιστα, παλιότερα πίστευαν ότι όσο πιο ψηλά πετάξει ο χαρταετός τόσο πιο πιθανό ήταν ο Θεός να εισακούσει τις προσευχές των ανθρώπων και να τις πραγματοποιήσει.

Η Καθαρά Δευτέρα είναι η πρώτη μέρα της Σαρακοστής, όπου οι χριστιανοί ξεκινούν τη σωματική και πνευματική τους κάθαρση μέσω της μεγάλης νηστείας του Πάσχα.

Στις μέρες μας, την Καθαρά Δευτέρα προγραμματίζουμε οικογενειακές εκδρομές και φιλικές εξορμήσεις.. Ο ουρανός γεμίζει χρώμα και τόσο οι μικροί όσο και οι μεγάλοι διασκεδάζουμε με το συγκεκριμένο έθιμο! 

Σας ευχόμαστε καλά Κούλουμα!

 

toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ