Επισκέπτεται εκπληκτικά μέρη σε όλο τον κόσμο και τα ζωγραφίζει στα σκουπίδια που άφησαν οι επισκέπτες πίσω τους…

Απόκοσμα έργα τέχνης από κιτρινιάρικο μολυσμένο νερό και γλυπτά που φτιάχτηκαν με σκοπό να απεικονίσουν την καταστροφή της φύσης – τα οπτικά μέσα ήταν πάντα μια ισχυρή πλατφόρμα ευαισθητοποίησης για περιβαλλοντικά ζητήματα. Αυτήν ακριβώς την ιδεολογία παρουσιάζει στη δουλειά της η Mariah Reading, μια οικολογική καλλιτέχνιδα από το Μέιν της Νέας Αγγλίας, θολώνοντας τα όρια ανάμεσα σε τοπία και χωματερές.

Η διαδικασία που ακολουθεί η Reading είναι σχετικά απλή. Επισκέπτεται εκπληκτικά μέρη, παραλίες και εθνικούς δρυμούς σε όλο τον κόσμο και τα ζωγραφίζει στα σκουπίδια που άφησαν οι επισκέπτες πίσω τους.

Στόχος είναι να προωθήσει τη συγκομιδή και ανακύκλωση των σκουπιδιών αλλά και να απαντήσει στο ερώτημα αν εμείς και τα σκουπίδια μας διαχωριζόμαστε από το περιβάλλον ή ενσωματωνόμαστε σε αυτό.

Έχοντας μεγαλώσει σε μια καλλιτεχνική οικογένεια στα γραφικά τοπία του Μέιν, η Reading ζωγράφιζε τοπία στο γυμνάσιο, εμπνευσμένη από τους ιμπρεσιονιστές. Αλλά κατά το τελευταίο έτος στη Σχολή Καλών Τεχνών εμφανίστηκε η οικολογική προσέγγισή της.

Συνειδητοποίησε ότι πολλά από τα υλικά που χρησιμοποιούνταν στα μαθήματα όπως μεγάλες δεξαμενές από τσιμέντο και λάστιχο που χρειάζονταν για να φτιαχτούν τα καλούπια, αχρηστεύονταν και γίνονταν σκουπίδια.

«Αν δεν αναμείξεις τη σωστή ποσότητα νερού ή χρώματος, το πετάς όλο και δημιουργείς πολλά βαριά και βρεγμένα σκουπίδια», είπε η Reading στο VICE. «Τότε αποφάσισα να αλλάξω εξοπλισμό, να χρησιμοποιήσω ό,τι πετούσαμε, να χρησιμοποιήσω τα σκουπίδια για καμβά και ζωγράφισα ένα τοπίο πάνω τους ως πρότζεκτ για την αποφοίτησή μου»

Ενώ το πρότζεκτ της της έδειξε την ειρωνεία του πώς τα υλικά που χρησιμοποιούνται από καλλιτέχνες γεμίζουν τις χωματερές, η έρευνά της και η μελέτη για τη γη των γηγενών και τις προσπάθειες διατήρησης εθνικών δρυμών, την έκαναν να συνεισφέρει στις εν λόγω προσπάθειες. Λίγο μετά την αποφοίτηση, ξεκίνησε να ταξιδεύει στα πιο όμορφα τοπία του κόσμου για να μαζέψει σκουπίδια.

Διαβάστε τη συνέχεια: https://www.vice.com/el/article/qj849d/ekplhktika-topia-zwgrafismena-panw-se-skoypidia-poy-afhsan-oi-episkeptes-pisw-toys

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ