Επικινδυνη στασιμοτητα στις επενδυσεις

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου, π. Υφυπουργός Παιδείας π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

Αποτέλεσμα της οικονομικής πολιτικής που εφαρμόζει η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ είναι ότι τα δημοσιονομικά βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Οι επενδύσεις δεν έρχονται. Τα νοικοκυριά και οι επιχειρήσεις στενάζουν. Δεν μπορούν να ανταποκριθούν στα υψηλά βάρη από τους υπέρογκους φόρους και τις αυξημένες εισφορές. Η οικονομία παραμένει σε στασιμότητα και η επενδυτική ανταγωνιστικότητα υποχωρεί. Οι επιχειρήσεις μείωσαν τις επενδύσεις κατά 57%. Ουσιαστικές μεταρρυθμίσεις για να υπάρξει μια ανοδική πορεία της οικονομίας δεν γίνονται. Η οικονομία συρρικνώθηκε, αλλά δυστυχώς δεν μεταρρυθμίστηκε. Η Ελλάδα στα τέλη του 2014 εκινείτο με αναπτυξιακούς ρυθμούς, όμως επί ΣΥΡΙΖΑ έχασε το τραίνο της ανάπτυξης.

Οι επενδύσεις ως ποσοστό του ΑΕΠ μειώνονται κατά 3 δις ευρώ και αποτελούν το 11,1% του ΑΕΠ το 2018 έναντι 12,9% που ήταν το 2017, ενώ το 2007 οι επενδύσεις ήταν στο 26% του ΑΕΠ. Και αυτό, ενώ στην Ευρωπαϊκή Ένωση, κατά μέσο όρο, οι επενδύσεις αποτελούν το 20,5% του Ευρωπαϊκού ΑΕΠ. Ουσιαστικά, οι επενδύσεις στη χώρα μας ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι κατά 50% κάτω από το αντίστοιχο μέγεθος του ευρωπαϊκού μέσου όρου.

Η επιτάχυνση των επενδύσεων είναι η προϋπόθεση για να αντιμετωπισθούν ευρύτερα προβλήματα, όπως το δημογραφικό, η φυγή νέων επιστημόνων στο εξωτερικό, η βιωσιμότητα του ασφαλιστικού συστήματος, τα μη εξυπηρετούμενα δάνεια και η εξυγίανση των τραπεζών. Γι’ αυτό είναι αναγκαίο να αυξηθούν δραστικά οι επενδύσεις.

Βασικά εμπόδια για να υπάρξουν επενδύσεις στην χώρα μας αποτελούν η πτώση της ανταγωνιστικότητας της οικονομίας, η υπέρμετρα υψηλή φορολόγηση των επιχειρήσεων και των νοικοκυριών και τα εμπόδια στις αδειοδοτήσεις. Είναι χαρακτηριστικό ότι η χώρα μας αδυνατεί να αξιοποιήσει προγράμματα του ΕΣΠΑ λόγω γραφειοκρατίας, με αποτέλεσμα πόροι μισού δις ευρώ να παραμένουν σήμερα αδρανείς. Δεν υπάρχει ένας κεντρικός αναπτυξιακός σχεδιασμός. Υπάρχει απουσία σύγχρονων οδικών αξόνων, λιμανιών και σιδηροδρόμων. Σε πολλές περιοχές της χώρας δεν υπάρχουν φυσικό αέριο, αλλά ούτε γραμμή μεταφοράς που να επιτρέπει στις επιχειρήσεις να εγκαταστήσουν ΑΠΕ για την κάλυψη των ενεργειακών αναγκών τους. δυστυχώς, έργα που θα βοηθήσουν στην προσέλκυση επενδύσεων δεν γίνονται.

Παράλληλα, οι ληξιπρόθεσμες οφειλές του Δημοσίου αντί να μειώνονται, αυξάνονται, ξεπερνώντας πλέον τα 2,1 δις ευρώ. Η μετάθεση, όμως, της επίλυσης του προβλήματος δεν μπορεί να συνεχίζεται. Τα υψηλά χρέη του Δημοσίου, σε συνδυασμό με την συστηματική υποεκτέλεση του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων στερούν πολύτιμη ρευστότητα από την πραγματική οικονομία, από νοικοκυριά και επιχειρήσεις, υπονομεύοντας την αναπτυξιακή προοπτική της χώρας.

Είναι συνεπώς αναγκαίο να προτάξουμε ως κυβερνητικούς στόχους τις επενδύσεις, ιδιωτικές και κρατικές, και την στήριξη της επιχειρηματικότητας και της ποιοτικής εργασίας. Έτσι, θα πειτύχουμε γρήγορους και υψηλούς ρυθμούς ανάπτυξης. Παράλληλα, είναι αναγκαία η αύξηση της συμμετοχής του ιδιωτικού τομέα στα μεγάλα έργα υποδομών. Είναι χαρακτηριστικό ότι για επενδύσεις σε υποδομές ύψους 13 δις ευρώ την επόμενη τετραετία οι δημόσιοι πόροι είναι μόνο 5 δις ευρώ. Συνεπώς, για την κάλυψη του κενού θα πρέπει να υπάρξουν πόροι και από ιδιώτες, με περαιτέρω ενεργοποίηση των Συμπράξεων Ιδιωτικού Τομέα (ΣΔΙΤ) που είχε εισαγάγει η Κυβέρνηση της Ν.Δ. επί Κ. Καραμανλή.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ κινείται προς την αντίθετη κατεύθυνση και οδηγεί σε επικίνδυνη στασιμότητα τις επενδύσεις παραμένοντας έτσι η ελληνική οικονομία σε ύφεση. Είναι σαφές ότι απαιτείται άμεσα η εφαρμογή μιας άλλης πολιτικής με κύριο άξονα την προσέλκυση των επενδύσεων. Μόνο οι επενδύσεις οδηγούν την οικονομία σε ανάπτυξη και σε δημιουργία νέων θέσεων εργασίας.

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ