Επενδύσεις- Θέσεις εργασίας- Ανάπτυξη

Η Ελλάδα οδηγείται επιτέλους σε έξοδο από την κρίση και μπαίνουν οι βάσεις για την βελτίωση της οικονομικής κατάστασης των πολιτών. Η προσδοκία αυτή στηρίζεται σε συγκεκριμένα στοιχεία που απορρέουν από την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικότερα:

Πρώτον: Έχουν ήδη γίνει μειώσεις φόρων και προγραμματίζονται μεγαλύτερες για το 2020, όπως η νέα μείωση του ΕΝΦΙΑ για όλους τους ιδιοκτήτες καθώς και μείωση του φόρου εισοδήματος και της φορολογίας των επιχειρήσεων.

Δεύτερον: Οι αγορές δείχνουν να εμπιστεύονται την οικονομική πολιτική που εφαρμόζει η Κυβέρνηση, όπως φαίνεται από τα μηδενικά επιτόκια των ελληνικών ομολόγων, που οδηγεί σε ραγδαία υποχώρηση του κόστους δανεισμού, και την αναβάθμιση της ελληνικής οικονομίας από τους διεθνείς επενδυτικούς οίκους. Οι δείκτες αυτοί προεξοφλούν μια ισχυρή αναπτυξιακή πορεία της χώρας τους επόμενους μήνες. Η Ελλάδα μπορεί να αναδειχτεί σε πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή της Νοτιοανατολικής Μεσογείου και ως μια χώρα που συνδέει την Ευρώπη με την Μέση Ανατολή.

Τρίτον: Η οικοδομή δείχνει σημάδια ανάκαμψης. Είναι βέβαιο ότι η αναστολή πληρωμής του ΦΠΑ και μάλιστα για τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν μετά το 2006 θα λειτουργήσει προς την κατεύθυνση της αναθέρμανσης της αγοράς ακινήτων.

Είναι λοιπόν σαφές ότι μετά από μια δεκαετία ύφεσης και κρίσης η Ελλάδα, έχοντας εξασφαλίσει δημοσιονομική ισορροπία οδηγείται σε πορεία ισχυρής ανάπτυξης.

Προς την κατεύθυνση αυτή συνεπώς είναι αναγκαίο να αντιμετωπιστούν και τα εμπόδια που καθηλώνουν την δυναμική των ελληνικών επιχειρήσεων και τις φέρνουν σε μειονεκτική θέση έναντι των ανταγωνιστών της. Αυτά είναι: Ενεργειακό κόστος, γραφειοκρατία, φορολογικά αντικίνητρα, μη ανταγωνιστικές συνθήκες χρηματοδότησης. Απαιτείται, πράγμα που θεωρώ ότι η Κυβέρνηση ξεκινάει να το εφαρμόζει, η υλοποίηση ενός συνεκτικού εθνικού σχεδίου βιομηχανικής στρατηγικής που θα συμπλεύσει με αυτό που ήδη εκπονείται σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Είναι απολύτως αναγκαία η μετάβαση σε μια ανοιχτή οικονομία που καινοτομεί, παράγει και εξάγει.

Προς αυτή την κατεύθυνση κινείται η Κυβέρνηση που, όπως δήλωσε ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης, οι μεταρρυθμίσεις που προωθούνται αποσκοπούν στην προσέλκυση επενδύσεων, στη δημιουργία θέσεων εργασίας, στην επιτάχυνση της ανάπτυξης και στην αποκατάσταση της εμπιστοσύνης στην οικονομία. Συνεπώς, το τρίπτυχο Επενδύσεις, νέες θέσεις εργασίας και ανάπτυξη θα οδηγήσει την Ελλάδα σε μια άλλη πορεία. Μια πορεία που θα την φέρει σε έξοδο από την κρίση και σε βελτίωση της ποιότητας της ζωής των Ελλήνων πολιτών.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργός Παιδείας / π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ