Επανεκκινηση της οικονομιας με ενα Εθνικο σχεδιο

Ο ΣΥΡΙΖΑ, κατά τη διάρκεια της διακυβέρνησης του, χρέωσε την Ελλάδα με έναν λογαριασμό 100 δις ευρώ. Προκάλεσε τεράστια ζημιά στη χώρα γιατί δεν προχώρησε μεταρρυθμίσεις και διαρθρωτικές αλλαγές στην οικονομία. Φόρτωσε στους φορολογούμενους ένα αχρείαστο πακέτο μέτρων με την καταστροφική διαπραγμάτευση του πρώτου εξαμήνου του 2015.

Αποκορύφωμα της καταστροφικής αυτής πολιτικής ήταν το κλείσιμο των τραπεζών την 28η Ιουνίου 2015 και η επιβολή περιορισμών στις αναλήψεις και στην κίνηση κεφαλαίων.

Ευτυχώς, μετά τις εκλογές του 2019 το Πολιτικό σκηνικό άλλαξε. Ήδη, ο Πρωθυπουργός κ.Κυρ.Μητσοτάκης ανέπτυξε το σχέδιο για την επανεκκίνηση και ανάκαμψη της Οικονομίας δίνοντας έμφαση στην αλλαγή του επενδυτικού πλαισίου, στη μείωση των φόρων, στον περιορισμό της γραφειοκρατίας και δίνει κίνητρα στην αγορά ακινήτων. Ήδη, τα πρώτα βήματα έγιναν με την μείωση του ΕΝΦΙΑ και την άρση των εμποδίων για την υλοποίηση της μεγάλης επένδυσης στο Ελληνικό.

Είναι πλέον σαφές ότι υπάρχει ανάγκη για την χάραξη και την εφαρμογή ενός εθνικού επιχειρηματικού σχεδίου που θα αξιοποιεί τα στρατηγικά πλεονεκτήματα της χώρας και θα δημιουργεί ευκαιρίες για τις νεότερες γενιές. Η Κυβέρνηση της Ν.Δ. έχει σχέδιο να στηρίξει τις επενδύσεις στους τομείς όπου η Ελλάδα μπορεί να αποκτήσει κυρίαρχη θέση, όπως ο τουρισμός, ο πολιτισμός, η Παιδεία και ο αγροτικός τομέας. Με το σχέδιο αυτό θα απελευθερωθούν οι παραγωγικές δυνάμεις, θα αξιοποιηθεί το επιστημονικό δυναμικό και θα ενισχύσει την εμβέλεια της χώρας στους πιο πάνω τομείς.

Προς την κατεύθυνση αυτή κινείται το Νομοσχέδιο για την ανάπτυξη που κατατίθεται από την Κυβέρνηση στη Βουλή. Το νομοσχέδιο αυτό αποτελεί ένα σημαντικό βήμα για να σταματήσουν τα γραφειοκρατικά εμπόδια που έδιωχναν μέχρι σήμερα τους επενδύτες. Παράλληλα, γκρεμίζονται ιδεοληψίες που απέτρεπαν τις αποκρατικοποιήσεις. Οι σαρωτικές παρεμβάσεις που προβλέπονται στο νομοσχέδιο διευκολύνουν την διαμόρφωση φιλικού κλίματος για την προσέλκυση νέων επενδύσεων.

Απλουστεύεται η διαδικασία για την έναρξη βιομηχανικής δραστηριότητας, αντιμετωπίζεται με αποτελεσματικό τρόπο η γραφειοκρατία, που κοστίζει σήμερα χρόνο και χρήμα. Είναι σημαντικό ότι απλοποιείται η αδειοδοτική διαδικασία και μειώνεται ο φόρος στις επιχειρήσεις. Δημιουργούνται υποδομές στην πολεοδομία και στη χωροταξία.

Ειδικότερα, οι κυριότερες παρεμβάσεις του αναπτυξιακού νομοσχεδίου είναι:

Πρώτον: Κίνητρα για την εγκατάσταση επιχειρήσεων σε επιχειρηματικά πάρκα και για την προσέλκυση στρατηγικών επενδύσεων.

Δεύτερον: Απλοποίηση των διαδικασιών αδειοδότησης των επιχειρήσεων και την ανάθεση κατά κύριο λόγο στις τράπεζες την αξιολόγηση των επενδυτικών σχεδίων.

Τρίτον: Η δημιουργία Ενιαίου Ψηφιακού Χάρτη όλων των κρίσιμων γεωχωρικών δεδομένων που συνδέονται με την άσκηση επενδυτικής δραστηριότητας και την ενεργοποίηση της ψηφιακής τράπεζας.

Τέταρτον: Η άρση κάθε μορφής γραφειοκρατικών εμποδίων που εμποδίζουν την επιχειρηματική δραστηριότητα.

Πέμπτον: Η επιτάχυνση των διαδικασιών της Δικαιοσύνης για επενδυτικά σχέδια.

Σημαντικό βήμα αποτελεί και η κατάργηση των capital controls, έπειτα από 50 μήνες περιορισμών στην κίνηση κεφαλαίων. Αποτελεί ένδειξη εμπιστοσύνης στην ελληνική οικονομία, πράγμα που θα οδηγήσει σε προσέλκυση επενδύσεων και σε αναβάθμιση της πιστοληπτικής ικανότητας της χώρας.

Είναι σαφές ότι με τα μέτρα αυτά επιστρέφει η εμπιστοσύνη στην Ελλάδα και η σταθερότητα στο τραπεζικό σύστημα.

Είναι σαφές με αυτό το νομοσχέδιο ότι το τρίπτυχο «σχέδιο, ταχύτητα, αποτέλεσμα» αποτελεί την πυξίδα της Κυβέρνησης. Το νομοσχέδιο προστατεύει τους πολίτες και επιφυλάσσει σημαντικά οφέλη τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και για το κράτος. Βάζει τέλος στα νομικά κενά και στην επιχειρηματική αβεβαιότητα.

Οι μεταρρυθμιστικές αυτές αλλαγές οδηγούν σε βελτίωση της ανταγωνιστικής θέσης της Ελλάδας στην παγκόσμια οικονομία. Η Ελλάδα αποκτά μια νέα εικόνα, ώστε οι επενδυτές να είναι αισιόδοξοι για τις μελλοντικές προοπτικές. Η προώθηση της επιχειρηματικότητας απαιτεί τη γενναία αυτή αντιμετώπιση των διαχρονικών στρεβλώσεων που ταλανίζουν την αγορά και εμποδίζουν την ανάπτυξη.

Συνεπώς τα μέτρα αυτά θα συμβάλλουν καθοριστικά στην επανεκκίνηση της οικονομίας και θα έχουν θετική επίδραση στην βελτίωση του οικονομικού κλίματος, ώστε να επιτευχθεί επιτέλους ανάπτυξη στη χώρα μας. Το νομοσχέδιο αυτό είναι ένα σημαντικό βήμα εκσυγχρονισμού της ελληνικής οικονομίας.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργός Παιδείας / π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ