ΔΡΑΣΗ ΤΗΣ ΝΕΟΣΥΣΤΑΤΗΣ ΚΙΝΗΣΗΣ «ΛΑΡΙΣΑ Η ΠΟΛΗ ΜΟΥ»: Καθάρισαν το μνημείο του Φιλόλαου από τα graffiti

Με το σύνθημα «τα μνημεία είναι η ταυτότητα της πόλης» τα μέλη της νεοσύστατης κίνησης πολιτών «Λάρισα, η πόλη μου» ξεκίνησαν μια σειρά από δράσεις για την ανάδειξη των ιστορικών μνημείων της Λάρισας.

Η αρχή έγινε με το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης, του διάσημου Λαρισαίου γλύπτη της διασποράς Φιλόλαου Τλούπα. Με αφορμή τη συμπλήρωση τριάντα χρόνων από την εγκατάσταση του μνημείου, που είναι γνωστό ως «φτερό» ή «σπαθί», περιορισμένος αριθμός μελών της Κίνησης, στο πλαίσιο τήρησης των μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας, πήγε στο μνημείο και με ειδικά καθαριστικά το καθάρισε από όλα τα γκράφιτι, που είχαν γεμίσει το μισό από αυτό και από τις δύο πλευρές του.

Αφού το καθάρισαν, τοποθέτησαν μια πλήρως αναστρέψιμη αυτοκόλλητη επιγραφή με την οποία κάλεσαν τους πολίτες να το σεβαστούν και να το διατηρήσουν καθαρό. Υπενθυμίζεται ότι γλυπτό αυτό είναι το τελευταίο δημόσιο γλυπτό του διάσημου γλύπτη που υπάρχει στην πόλη.

Κατασκευάστηκε το 1990 και τοποθετήθηκε στο σημείο την επόμενη χρονιά, τριάντα ακριβώς χρόνια πριν. Συμβολίζει το ανάστημα της εθνικής αντίστασης, που ωστόσο έχει «πληγωθεί» από τα χτυπήματα που δέχθηκε από ξένους και ντόπιους εχθρούς.

Η Κίνηση «Λάρισα, η πόλη μου» είναι μια ανοιχτή ακηδεμόνευτη κίνηση πολιτών, η οποία έχει ως σκοπό την υλοποίηση δράσεων για την ταυτότητα της πόλης, όπως ανάδειξη των μνημείων, ιστορικές διαλέξεις, περιηγήσεις στην πόλη κ.α.

Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης [πριν]

Καθαρίζοντας το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης

Το μνημείο της Εθνικής Αντίστασης [μετά]

Η επιγραφή

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ