Γυναίκα.. Τι δύσκολο πράγμα!

Θυμάμαι τον εαυτό μου που από μικρή θαύμαζα εκείνες τις γυναίκες που δεν είχαν ανάγκη να δείξουν ούτε σπιθαμή πέρα απ’ αυτό που ήταν. Που στο πέρασμα τους, τραβούσαν τα βλέμματα όχι για το προκλητικό ντύσιμό τους, όχι για την ομορφιά τους, αλλά για εκείνη τη δυναμικότητα που απέπνεαν. Κάποιες λοιπόν, δε χρειάζεται καν να γδυθούν για να δείξουν γυναίκες. Ξέρεις, δεν είναι όλες οι γυναίκες θηλυκές. Τι εστί αυτό;

Για να είσαι γυναίκα, δε θέλει υπερπροσπάθεια, δε θέλει τρόπο, θέλει χαρακτήρα. Θέλει εκείνη τη γυναικά που χωρίς να πει τίποτα, έχει πει τα πάντα. Κουράσανε πια οι γυναίκες που δεν ξέρουν τι θέλουν, αν το θέλουν, που μια ζωή είναι θύματα, που η κλασσική ατάκα «δεν έχω τίποτα » είναι στο τσεπάκι. Και όμως, η σωστή γυναίκα και ξέρει τι θέλει και το διεκδικεί και μερικές φορές είναι πιο αντράκι κι από κάθε άντρα. Δεν είναι λοιπόν αξιοθαύμαστες αυτές οι γυναίκες με το σπινθηροβόλο βλέμμα, που σ΄ένα τους πάτημα σε έχουν καθηλώσει; Που είναι ικανές να φέρουν τον κόσμο ανάποδα για να κερδίσουν ότι ποθούν. Δεν είναι γυναικάκια, δεν είναι άμοιρες, παίρνουν τη ζωή στα χέρια τους και τη στύβουν, δεν πνίγονται σε μια κουταλιά νερό. Ο κόσμος δεν τις χωράει και είναι ικανές να φτιάξουνε μέρα με 30 ώρες.

Έτσι λοιπόν φίλε μου είναι η γυναίκα, η πραγματική γυναίκα με τόλμη, γοητεία και φινέτσα, καμιά απομίμηση με φανταχτερά φορέματα και χρυσόσκονες. Ο ορισμός της γυναίκας δεν χωρά περιορισμούς. Είναι μάνα, είναι σύντροφος, είναι γυναίκα, είναι εραστής. Τόσοι ρόλοι σ’ έναν άνθρωπο. Είναι κάτι παραπάνω από απλοί άνθρωποι, είναι μαχήτριες. Μαχήτριες με τη ζωή, με τον εαυτό τους, με τον κόσμο, με όλους αυτούς που τις θέλουν ένα βήμα πιο κάτω. Γιατί, αυτή, η γυναίκα δίνει ζωή και χρώμα στον κόσμο. Αυτά τα τόσο πολύπλοκα πλάσματα είναι μοναδικά, γιατί χωρίς αυτές ο κόσμος θα ήταν ανάλατος. Εν τέλει, γυναίκα σημαίνει ήρωας!

Δήμητρα Καζάνη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ