Γλυκόριζα: Τα οφέλη της στην υγεία μας

Η γλυκόριζα είναι ουσιαστικά η ρίζα ενός θάμνου, που ονομάζεται Glycyrriza glabra. Η ονομασία αυτή, δόθηκε από τον σπουδαίο ιατρό και βοτανολόγο Διοσκουρίδη και προέρχεται από τις ελληνικές λέξεις «γλυκύς» και «ρίζα».

Αναπτύχθηκε κατά κύριο λόγο στη Μεσόγειο και στη Μέση Ανατολή, ενώ από τον 16ο αιώνα έχει αρχίσει να καλλιεργείται και στην Ευρώπη. Πρόκειται για ένα ξυλώδες, πολυετές φυτό, που το ύψος του μπορεί να φτάσει και τα δύο μέτρα. Ευδοκιμεί σε αμμώδη εδάφη και κοντά σε νερό. Οι βλαστοί του είναι σκληροί, χνουδωτοί και με ραβδώσεις. Τα φύλλα του έχουν πτεροειδές σχήμα και σκούρο πράσινο χρώμα, ενώ στις άκρες του, βρίσκονται πολυάριθμα μοβ και λευκά λουλούδια. Εξαιτίας της γλυκιάς γεύσης της, χρησιμοποιείται εδώ και αιώνες, ως κύριο γλυκαντικό σε καραμέλες και ποτά. Παράλληλα, έχει αξιοποιηθεί και για ιατρικούς σκοπούς, καθώς είναι ένα από τα πιο γνωστά φαρμακευτικά βότανα στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Η γλυκόριζα μπορεί να χαρακτηριστεί και ως φάρμακο, καθώς συγκαταλέγεται στα πιο χρησιμοποιημένα και τα πιο, επιστημονικώς, μελετημένα βότανα. Τα οφέλη της είναι πολλά και ορισμένα από αυτά περιλαμβάνουν:

Προστασία του ήπατος

Υπάρχουν πολλά θετικά αποτελέσματα επιστημονικών ερευνών, σχετικά με την ευεργετική επίδραση της γλυκόριζας, σε ασθένειες που σχετίζονται με το ήπαρ. Η γλυκυρριζίνη που περιέχεται στην σύσταση του βοτάνου, βοηθά στην αποτελεσματική αντιμετώπιση ηπατικών διαταραχών και συμβάλλει στην σταθεροποίηση της φυσιολογικής λειτουργίας του ήπατος.

Καταπραΰνει το στομάχι

Η γλυκόριζα χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση των γαστρεντερικών προβλημάτων. Σε περιπτώσεις τροφικής δηλητηρίασης, έλκους στομάχου και καούρας, το εκχύλισμα του βοτάνου μπορεί να καταπραΰνει τα συμπτώματα και να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις βλάβες. Αυτό οφείλεται στις αντιφλεγμονώδεις και ανοσοκατασταλτικές ιδιότητες του γλυκυρριζικού οξέος.

Ρευματοειδής αρθρίτιδα

Το εκχύλισμα του φυτού έχει αντιφλεγμονώδεις ιδιότητες και έχει αποδειχθεί ότι είναι αποτελεσματικό στη θεραπεία της ρευματοειδούς αρθρίτιδας. Σύμφωνα με μελέτες, η γλυκόριζα μπορεί να δράσει ευεργετικά, στη μείωση των επιπέδων των φλεγμονωδών κυτοκινών και στην ανακούφιση από τον πόνο και το πρήξιμο.

Εμμηνόπαυση και προεμμηνορροϊκό σύνδρομο

Είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική στη θεραπεία των συμπτωμάτων της εμμηνόπαυσης και του προεμμηνορροϊκού συνδρόμου. Οι ισοφλαβόνες που περιέχονται στη σύσταση του φυτού, βοηθούν στη διατήρηση της ισορροπίας των οιστρογόνων και της προγεστερόνης στο σώμα. Επιπλέον, έρευνες έχουν δείξει ότι η γλυκόριζα ενισχύει την σωματική και ψυχική υγεία των γυναικών που βρίσκονται στην εμμηνόπαυση.

Σύνδρομο χρόνιας κόπωσης

Η γλυκόριζα είναι χρήσιμη για την πρόληψη της δυσλειτουργίας των επινεφριδίων, τα οποία είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ορμονών, όπως η κορτιζόλη. Παράλληλα, το γλυκυρριζικό οξύ που περιέχεται στο βότανο, βοηθά στην παραγωγή ενέργειας και μειώνει τα συμπτώματα του συνδρόμου χρόνιας κόπωσης και της ινομυαλγίας.

Υγιές ανοσοποιητικό

Βοηθά στην ενίσχυση του ανοσοποιητικού συστήματος. Αυξάνει τα επίπεδα της ιντερφερόνης, έναν αντιικό παράγοντα, ο οποίος σε συνδυασμό με το γλυκυρριζικό οξύ, διεγείρει την δράση των ανοσοκυττάρων και συμβάλει στην καταπολέμηση των ιών και βακτηρίων, συμπεριλαμβανομένης της γρίπης Α.

Η γλυκόριζα επίσης, μπορεί να συμβάλλει στην καταπολέμηση διαφόρων λοιμώξεων όπως:

Έρπης

HIV

Ηπατίτιδα C

Έρπης ζωστήρα

Επιπλέον, είναι αποτελεσματική στη θεραπεία:

Του διαβήτη

Του καρκίνου

Των νευρολογικών διαταραχών

Της γυναικείας υπογονιμότητας

Της παχυσαρκίας

Τέλος, προάγει:

Υγιές δέρμα και μαλλιά

Ανοσολογική άμυνα

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://boro.gr/226427/glykoriza-i-fysiki-aspida-tis-ygeias-mas/

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ