Γιατί το Άγχος σου Είναι Χειρότερο τη Νύχτα;

Παρόλο που είναι αναγνωρίσιμο από πολλούς, υπάρχουν λίγες έρευνες για τους λόγους που το άγχος είναι τόσο έντονο το βράδυ (οι περισσότερες εστιάζουν στο αν το άγχος προκαλεί διαταραχές ύπνου και το αντίστροφο κι όχι στο γιατί κάποιοι αγχωνόμαστε τόσο για πράγματα που τη μέρα δε φαίνονται τόσο αγχωτικά). Και για πολλούς από μας, αυτό το άγχος εκδηλώνεται διπλάσια όταν ο ήλιος δύει και δεν υπάρχει τίποτα να σταματήσει τις ανεξέλεγκτες σκέψεις μας.

Η 32χρονη Kat ζει στο Λονδίνο. Λέει ότι συχνά νιώθει καλά στη διάρκεια της μέρας, «ακόμη και χαλαρή», αλλά μόλις πέφτει για ύπνο και προσπαθεί να κοιμηθεί, όλα τα άγχη της βγαίνουν στην επιφάνεια σαν σκουπίδια από τον πάτο μιας λίμνης. «Στο τέλος, καταλήγω να διαφωνώ με διάφορους στο κεφάλι μου για πράγματα που δεν έχουν καν συμβεί ακόμα, σε κάποιο μακρινό μέλλον», λέει. «Και θα είναι σαν συναισθηματική δίνη – στο τέλος βράζω από θυμό. Έχω κλάψει ακόμα και για πράγματα σαν να έχουν συμβεί, όπως έναν χωρισμό ή για κάποιον που θα μπορούσε να μου φερθεί άσχημα στη δουλειά. Κι όταν κοιμάμαι και ξυπνάω την άλλη μέρα, δεν θυμάμαι καν γιατί ήμουν τόσο έξαλλη».

Ο Chris O’Sullivan, από το Mental Health Foundation, πιστεύει πως υπάρχουν πολλοί λόγοι που το άγχος είναι πιο έντονο για κάποιους τη νύχτα. «Υπάρχουν τέσσερις κατηγορίες που προκύπτουν. Η μία είναι η τάση να σκεφτόμαστε τη μέρα και να μηρυκάζουμε πράγματα. Έπειτα, είναι ο ίδιος ο ύπνος και οι δυσκολίες του για μερικούς. Υπάρχει μοναξιά, απομόνωση και σιωπή – δεν είναι πολύ πιθανό, για παράδειγμα, να στείλεις μήνυμα σε κάποιον φίλο. Και τέλος, υπάρχει η ανησυχία για το μέλλον. Η μέρα είναι γεμάτη περισπάσεις και τεχνικές αντιμετώπισης – αλλά όταν χαλαρώνουμε αφήνουμε χώρο στις ανησυχίες μας».

Ο Chris επίσης επισημαίνει ότι τα διάφορα είδη άγχους μπορεί να εκδηλωθούν τη νύχτα με διαφορετικό τρόπο. «Ο ύπνος και η αλλοιωμένη συνειδησιακή κατάσταση μπορεί να είναι πηγή άγχους για όσους έχουν βιώσει κάποια τραυματική εμπειρία. Πολλοί ζουν με κάτι τέτοιο και τη στιγμή που πέφτουν για ύπνο ή βρίσκονται στο σκοτάδι, πυροδοτείται. Συμπτώματα διαταραχής μετατραυματικού στρες και σύνθετου τραύματος λόγω σεξουαλικής κακοποίησης στην παιδική ηλικία, μπορεί να σε κάνουν να μη θέλεις να κοιμηθείς. Αν έχεις εφιάλτες ή φλάσμπακ και ξυπνάς από αυτά, ίσως είναι δύσκολο να ξανακοιμηθείς».

Αλλά αν οι αγχώδεις διαταραχές όλων θεραπεύονταν με ένα ωραίο μπάνιο με άλατα λεβάντας, όλοι θα το κάναμε. Αν καμία από αυτές τις τεχνικές δεν βοηθάει, «αξίζει να πας στον γιατρό σου», λέει η Emma. «Μπορεί να σου προτείνει ψυχοθεραπεία Η γνωστική συμπεριφορική ψυχοθεραπεία είναι πολύ καλή για το άγχος. Και στη Βρετανία μπορείς να πας στην τοπική υπηρεσία. Υπάρχει επίσης μια πολύ καλή καμπάνια που ξεκίνησε πρόσφατα και λέγεται Every Mind Matters – και έχει μια ολόκληρη σελίδα αφιερωμένη στο άγχος. Προτείνει πολλές τεχνικές γνωστικής συμπεριφορικής ψυχοθεραπείας, κάποιες από τις οποίες μπορεί να βοηθήσουν στη διαχείριση του άγχους».

To άρθρο δημοσιεύτηκε αρχικά στο https://www.vice.com/gr/latest?page=2

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ