Βρεφικό αντηλιακό: Οδηγός και tips για προστασία από τον ήλιο

Αναρωτιέστε πότε μπορείτε να βάλετε στο μωρό σας αντηλιακό και ποια συστατικά είναι καλύτερα για το ευαίσθητο δέρμα του; Δείτε απαντήσεις σε καθημερινά ερωτήματα που θέτουν οι γονείς την περίοδο του καλοκαιριού.

Η σημασία της βρεφικής αντηλιακής προστασίας

Κανείς δεν απολαμβάνει την οδυνηρή εμπειρία ενός ηλιακού εγκαύματος, αλλά η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο είναι ιδιαίτερα επιβλαβής για τα μικρά παιδιά και δη για τα μωρά. «Τα μωρά έχουν ευαίσθητο δέρμα. Επίσης, δεν ρυθμίζουν καλά τη θερμοκρασία του σώματός τους«, λέει η Debra M. Langlois, M.D., επίκουρη καθηγήτρια παιδιατρικής στο Πανεπιστήμιο του Μίσιγκαν. Εξαιτίας αυτού, τα μωρά που καίγονται από τον ήλιο μπορεί να εμφανίσουν αφυδάτωση, θερμοπληξία και άλλες παρενέργειες.

Το ηλιακό έγκαυμα αυξάνει επίσης τον κίνδυνο καρκίνου του δέρματος. Σύμφωνα με την Adena Rosenblatt, M.D., Ph.D, παιδοδερματολόγο στο The University of Chicago Comer Children’s Hospital, η πλειονότητα των βλαβών από τον ήλιο συμβαίνει μέσα στα πρώτα 18 χρόνια της ζωής. «Μέχρι να ενηλικιωθούν οι άνθρωποι, το μεγαλύτερο μέρος της ζημιάς έχει ήδη γίνει», λέει.

Ευτυχώς, τα ηλιακά εγκαύματα και ο καρκίνος του δέρματος έχουν τη δική τους αχίλλειο πτέρνα: το αντηλιακό. Δείτε παρακάτω τον απόλυτο οδηγό για βρεφικά αντηλιακά.

Πότε μπορώ να βάλω αντηλιακό στο μωρό μου;

Πότε μπορείτε να βάλετε αντηλιακό σε ένα μωρό; Η Αμερικανική Ακαδημία Παιδιατρικής (AAP) προτείνει την εφαρμογή αντηλιακού σε παιδιά άνω των 6 μηνών. Αυτό συμβαίνει επειδή το ευαίσθητο νεογέννητο δέρμα μπορεί να αντιδράσει στις χημικές ουσίες του αντηλιακού και ορισμένα μωρά μπορεί να αναπτύξουν μια δερματική αντίδραση όπως η δερματίτιδα εξ επαφής. Αντίθετα, κρατήστε το μωρό σας μακριά από το άμεσο και έμμεσο ηλιακό φως όσο το δυνατόν περισσότερο – ειδικά μεταξύ 10 π.μ. και 2 μ.μ. Μείνετε σε εσωτερικούς χώρους ή τοποθετήστε το μωρό σε σκιερές περιοχές όπως κάτω από ένα παχύ σκέπαστρο ή καρότσι.

Προστατεύοντας το δέρμα των νεογέννητων

Εάν πρέπει να βγείτε έξω με ένα μωρό κάτω των 6 μηνών, η Δρ Langlois λέει να το καλύψετε με λευκά ρούχα, ελαφριά και βαμβακερά. Επίσης θα πρέπει να του φορέσετε καπέλο. Μπορείτε να εφαρμόσετε μια μικρή ποσότητα αντηλιακού στις υπόλοιπες ορατές περιοχές, αρκεί να το δοκιμάσετε πρώτα σε ένα μικρό κομμάτι δέρματος. «Αν τα μωρά είναι στον ήλιο, είναι καλύτερα να χρησιμοποιείτε αντηλιακό στις περιοχές που είναι εκτεθειμένες», εξηγεί η Δρ Ρόζενμπλατ.

Φυσικό vs χημικό αντηλιακό

Υπάρχουν δύο τύποι αντηλιακών: τα φυσικά και τα χημικά. «Τα φυσικά αντηλιακά είναι βασισμένα σε μέταλλα και αντανακλούν την υπεριώδη ακτινοβολία από το δέρμα», λέει η Δρ Rosenblatt. «Τα χημικά αντηλιακά απορροφούν την υπεριώδη ακτινοβολία, ώστε να μην εισχωρεί στο σώμα». Συνιστά την επιλογή ενός φυσικού αντηλιακού για τα μωρά, καθώς τα συστατικά δεν είναι τόσο σκληρά για το δέρμα. Επιπλέον, η Δρ Langlois λέει ότι τα χημικά αντηλιακά μπορεί να περιέχουν οξυβενζόνη, η οποία θα μπορούσε να διαταράξει τις ορμόνες. «Αυτό θα μπορούσε να έχει ορμονικές επιπτώσεις σε ένα παιδί και μακροπρόθεσμα μπορεί να προκαλέσει πράγματα όπως η πρώιμη εφηβεία», λέει.

Διαβάστε τη συνέχεια: https://www.mothersblog.gr/paidi/frontida/story/133876/vrefiko-antiliako-odigos-kai-tips-gia-prostasia-apo-ton-ilio

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ