Βρες λίγο χρόνο για σενα!

Δουλειά, οικογένεια, φίλοι, σχολή, υποχρεώσεις… Τόσα πολλά στο κεφάλι σου καθημερινά που με το ζόρι κερδίζεις λίγο χρόνο για σένα. Και αν… Κι όταν βρεις λίγο χρόνο για τον εαυτό του, συνήθως δε θα είναι ουσιαστικός. Πόσες φορές το τελευταίο διάστημα κατάφερες να μείνεις με τον εαυτό σου και να σκεφτείς μόνο τις δικές σου ανάγκες; Πόσες φορές τελευταία άδειασες το κεφάλι σου από τα πάντα και ήπιες έναν καφέ ή ένα ποτό με κανέναν άλλον από τον ίδιο σου τον εαυτό; Ελάχιστες; Καμία;

Λίγο πολύ όλοι έτσι είμαστε. Οι ανάγκες μας σε δεύτερη μοίρα γιατί σε πρώτη είναι οι υποχρεώσεις μας και οι ανάγκες των ανθρώπων μας. Κι όσο κι αν σε γεμίζει να προσφέρεις στους δικούς σου ένα μικρό κομμάτι σου μένει άδειο. Το κομμάτι αυτό υπάρχει για σένα κι εσύ το μόνο που κάνεις είναι να υποκρίνεσαι ότι δεν το βλέπεις. Πείθεις τον εαυτό σου ότι εάν είσαι εντάξει στις υποχρεώσεις και τη δουλειά σου κι αν κάνεις τα πάντα για αυτούς που αγαπάς είσαι γεμάτος. Όμως κάποιες στιγμές βλέπεις αυτό το κομμάτι που υπάρχει μόνο για σένα και νιώθεις ένα κενό. Ταυτόχρονα στρέφεις αλλού το βλέμμα σου και επαναλαμβάνεις στο μυαλό σου πως όταν σκέφτεσαι μόνο εσένα είσαι εγωιστής και πως αν είσαι δίπλα σε όσους σε χρειάζονται πρέπει να νιώθεις γεμάτος.

Όμως ξεχνάς κάτι! Για να είσαι εντάξει απέναντι σε όλα όσα θες να είσαι εντάξει –δουλειά, παιδιά, φίλοι- πρέπει να είσαι εντάξει με την κοινή συνισταμένη όλων των παραπάνω. Εσένα! Ναι, αλλά πώς να είσαι εντάξει με τον εαυτό σου όταν σχεδόν ποτέ δεν τον αντιμετωπίζεις; Πώς να είσαι εντάξει με εσένα όταν σπάνια αναρωτιέσαι τι είναι αυτό που πραγματικά θες, χωρίς να υπολογίσεις και τι θέλουν όλοι οι άλλοι από εσένα; Αλήθεια, ξέρεις τι πραγματικά θέλεις; Είσαι σίγουρος ότι αυτό που κάνεις για εσένα το θέλεις;

Δεν το καταλαβαίνεις αλλά περνάς μια ολόκληρη ζωή προσπαθώντας να είσαι πλήρης και εν τέλει αποτυγχάνεις. Η πληρότητα ξεκινάει από μέσα μας. Πρώτα εσύ πρέπει να αποδεχτείς τον εαυτό σου, να δεις τι θέλεις, να θέσεις στόχους κι έπειτα να φροντίσεις τους άλλους. Όλοι θέλουν λίγο από το χρόνο σου για να είναι ικανοποιημένοι, αλλά το ίδιο θέλει και το μέσα σου. Λίγο από το χρόνο σου. Λίγες ξέγνοιαστες ανάσες, με μια κούπα καφέ κι ένα άδειο κεφάλι.

Όταν καταφέρεις να βρεις τον εαυτό σου αυτόματα θα γίνεις καλύτερος απέναντι σε όλους τους άλλους. Μόνο αν δεις τι πραγματικά θέλεις και ποιος είσαι μπορείς να είσαι σωστός απέναντι σε όλους. Κι αν το καταφέρνεις να ξεκλέβεις λίγο από το χρόνο σου κάθε φορά για σένα, θα μπορείς να δίνεις λίγο περισσότερο σε όσα αγαπάς. Μην ξεχνάς ότι δεν είναι εγωιστικό να σε αγαπάς και να σε προσέχεις. Οι άνθρωποι είμαστε πολύπλευρα όντα και κρύβουμε πολλά μέσα μας. Για να είμαστε γεμάτοι πρέπει να γνωρίσουμε κάθε κομμάτι μας και να του δώσουμε το χρόνο και τη φροντίδα που αξίζει, όπως κάνουμε με κάθε άλλη πτυχή της ζωής μας. Κάθε τι άλλωστε θέλει το χώρο του, το χρόνο του και τη φροντίδα του.

~Γεωργία Καγιάννη 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ