ΑΡΧΙΕΠΙΣΚΟΠΟΣ ΠΑΡΘΕΝΙΟΣ Α’ : «Είμαι ο πρόεδρος μιας Εκκλησιαστικής οικογένειας και πρώτος μεταξύ ίσων»

Είχα την τιμή και τη χαρά να συναντηθώ με τον Αρχιεπίσκοπο Αθηνών του Παλαιού Ημερολογίου. Η παρουσία του και οι πράξεις του, έχουν καταγραφεί και καταγράφονται καθημερινά με το φιλανθρωπικό του έργο.. Μου έκανε εντύπωση η απλότητά του, ο τρόπος που αντιμετώπιζε τις ερωτήσεις μου για όλα όσα πρεσβεύει. Πρόθυμος να απαντήσει σε όλα με μια ευγένεια και ταπεινοφροσύνη που με καθήλωσε.. κάτι που δεν κάνουν οι ‘ισχυροί’.

Ένιωσα τη δύναμη του λόγου του και τη δύναμη της ψυχής του. Μου μίλησε για τις δυσκολίες που αντιμετώπισε τα πρώτα του χρόνια ως κληρικός, για τη διαφορά Παλιού και Νέου Ημερολογίου, για την ενορία του, καθώς και για το νέο βιβλίο που ετοιμάζει με μοναστηριακές συνταγές, αφού όπως μας αποκάλυψε.. η διατροφή παίζει πρώτιστο ρόλο στην υγεία του ανθρώπου!

1.Σε τι ηλικία αποφασίσατε να γίνετε κληρικός;
Από πολύ μικρός που θυμάμαι τον εαυτό μου η αγάπη μου για την εκκλησία υπήρχε μέσα μου. Δεν είχαμε στην οικογένειά μας κάποιο κληρικό, όμως ως θείο δώρο και ως παιδική αναζήτηση ξεκίνησε και κατέληξε να είναι αυτό το οποίο συν Θεώ παραπάνω από 20 χρόνια τώρα, μου γεμίζει την καρδιά και με αναπαύει.

2. Αντιμετωπίσατε δυσκολίες τα πρώτα χρόνια;
Όπως σε όλους τους χώρους έτσι και στο δικό μας σίγουρα τα πράγματα δεν είναι ρόδινα. Η διαφορά είναι, ότι εδώ σύμμαχος είναι ο Θεός, οπότε αντιλαμβάνεστε ότι και τυχόν προβλήματα ξεπεράστηκαν. Θεωρώ, ότι περισσότερα προβλήματα έχω να αντιμετωπίσω τώρα από τη θέση που βρίσκομαι και μετά από τόσα χρόνια Αρχιεροσύνης, διότι τα πράγματα στο Παλαιό Ημερολόγιο από την πλευρά της επιβίωσης είναι δύσκολα, αφού είμαστε άμισθοι κληρικοί.

3. Μιλήστε μου για την ενορία σας και την προσπάθειά σας καθημερινά σε ευπαθείς ομάδες..

Ο Μητροπολιτικός μας Ναός είναι αφιερωμένος στην Ύψωση Τιμίου Σταυρού. Στο άκουσμα Μητροπολιτικός Ναός, όλοι εσείς έχετε συνηθίσει τεράστιους Ναούς με ακόμα πιο τεράστιους πολυελαίους, πνευματικά κέντρα, αίθουσες κτλ. Στη δική μας περίπτωση ισχύει το αντίθετο και μπορώ να πω ότι δοξάζω το Θεό γι’ αυτό, διότι στην δική μας περίπτωση λειτουργούμε σε ένα Ναό λίγων τετραγωνικών, ο οποίος έχει πολύ αγάπη και κυρίως όλοι γνωρίζουμε όλους. Ξέρετε είναι πολύ σημαντικό να μπαίνει στο Ναό ο Δεσπότης και να αναρωτιέται: »που είναι ο τάδε; Είναι καλά; Γιατί δεν είναι σήμερα εδώ;» Τολμώ να πω και ας με συγχωρέσουν οι αδελφοί κληρικοί, ότι έτσι ξεφεύγουμε από το γνωστό είμαι Παπάς, πάω βαράω την καμπάνα, έρχεται όποιος θέλει και, βρέξει χιονίσει τρέχει ένας μισθός. Ξαναλέω,πως αυτό δεν είναι κατηγόρια, ούτε κακία προς τους διορισμένους αδερφούς, αλλά πικρία και πόνος αν αναλογιστείτε τις δυσκολίες που μπορούμε να έχουμε για πράγματα που εσείς θεωρείτε δεδομένα και αυτονόητα. Δεν υπάρχει ούτε καν ιατροφαρμακευτική περίθαλψη.

4.Ο τίτλος του Αρχιεπισκόπου σας δίνει τη δυνατότητα να διεκδικήσετε το καλύτερο δυνατό για την Εκκλησία και τους ανθρώπους που στηρίζονται στην αγάπη και την φιλανθρωπία σας;

Ο Τίτλος Αρχιεπίσκοπος για μένα, απλά είναι ένας τίτλος. Είμαι ο πρόεδρος μιας Εκκλησιαστικής οικογενείας και πρώτος μεταξύ ίσων. Εγώ αγαπητή Κα Καραλή, έχω ως αρχή μου να σέβομαι τους πάντες και να τους τιμώ ανεξαρτήτως μορφώσεως, βαθμού, επιπέδου. Γι’ αυτό μου είναι αρκετό και περισσότερο ευχάριστο το ‘Πατέρα Παρθένιε’ από το ‘Μακαριώτατος’.Θα ήταν ψέματα αν σας έλεγα ότι δε με βοήθησε στο έργο μου η θέση αυτή, υπό την έννοια ότι ήταν στο χέρι μου και στη δική μου βούληση και δικαιοδοσία να κάνω πράξη το έργο που από μικρό παιδί ονειρευόμουν στην Εκκλησία και να έχω συμπαραστάτες μου τους αδελφούς της Ιεράς Συνοδού, οι οποίοι ως επί το πλείστον τυγχάνουν εργαζόμενοι. Θα ήταν μεγάλη παράλειψή μου αν δεν αναφερόμουν στη βοήθεια που δέχομαι από τον απλό κόσμο, ο οποίος έχει πιστέψει το έργο που επιτελούμε. Σε όλους εσάς, χρωστώ ένα μεγάλο ευχαριστώ και πάντοτε αναφέρω, ότι το έργο της φιλανθρωπίας και της αγάπης είναι δικό σας και εμείς είμαστε απλώς διαχειριστές.

5.Γιατί στο Παλαιό Ημερολόγιο δεν υπάρχει μόνο μια Αρχιεπισκοπή;
Όταν εγώ λοιπόν, αγωνίζομαι για 20 χρόνια παραδείγματος χάριν και φτιάχνω με κόπους και θυσίες ένα Ναό έστω και μικρό, δε μου είναι εύκολο να τον διαθέσω με ένα καταστατικό χάρτη σε όλους τους κληρικούς του παλαιού ημερολογίου από την στιγμή που ζω από αυτό. Άλλη μια αιτία που παροτρύνει αυτήν την κατάσταση, είναι η ανέχεια του κράτους, οπότε πολύ εύκολα όποιος Δεσπότης έχει διαμάχη με κάποιον άλλον περνά απέναντι, ονομάζοντάς την, Αρχιεπισκοπή. Προσωπικά, όχι μόνο θλίβομαι, αλλά τολμώ να πω ότι ντρέπομαι για την κατάσταση αυτή.

6. Θα ήθελα να μου μιλήσετε για τις διαφορές του Παλαιού και του Νέου Ημερολογίου. Αν υπάρχουν και ποιες είναι αυτές..
Η διαφορά μας με το νέο ημερολόγιο είναι ότι εμείς δεν ανήκουμε στο Δημόσιο και έτσι οι Ναοί, τα Μοναστήρια και τα κτήριά μας, είναι ιδιωτικά. Το θέμα είναι ιδιαίτερα σοβαρό και έχει δημιουργήσει πολλά προβλήματα. Ημερολόγιο είναι το σύστημα μετρήσεως του χρόνου. Κατά την ταπεινή μου άποψη, τίποτα περισσότερο από μία διοικητική διαφορά του κλήρου. Εμείς ως Αρχιεπισκοπή Παλαιοεορτολογιτών Ελλάδος, τηρούμε το Παλαιό Πάτριο Ορθόδοξο Εορτολόγιο, χωρίς να στεκόμαστε σε καμία άλλη διαφορά, η αντιμαχία του τύπου ο ένας δεν αναγνωρίζει τον άλλον. Αρχή μας είναι, ότι ο Χριστός είναι Ένας και αναζητά και, κρίνει τον Χριστιανό και όχι τον ημερολογιακά Χριστιανό.

7. Βλέπουμε ανθρώπους του Παλαιού Ημερολογίου αρκετά φανατισμένους. Γιατί πιστεύετε ότι συμβαίνει αυτό;
Ο φανατισμός δεν είναι δείγμα πολιτισμού. Τολμώ να πω μάλιστα, ότι είναι και μια μορφή βίας. Ακραίες συμπεριφορές Χριστιανών Ορθοδόξων όπως υπάρχουν στα αλλά δόγματα, υπάρχουν και στο Παλαιό Ημερολόγιο, αλλά και στην Κρατούσα Εκκλησία με τις λεγόμενες οργανώσεις. Ποτέ δε μου άρεσαν οι φανατισμοί και φρονώ πως, στο πέρασμα των χρόνων η κοινωνία αλλάζει και κατ’ επέκταση αλλάζει και ο τρόπος προσέγγισής της. Για να μην παρεξηγηθώ από τους Αδερφούς, είμαι κάθετος στην τήρηση των παραδόσεων και των εθίμων, καθώς και του Πατρίς, Θρησκεία, Οικογένεια. Δεν τολμώ όμως, να κλείνω αυτιά και μάτια όταν έρχομαι αντιμέτωπος με τους σύγχρονους προβληματισμούς της νεολαίας και της κοινωνίας γενικότερα, που αφορούν στην αναζήτηση του ‘πιστεύω στο θεσμό της οικογένειας και στην ελευθερία του δικαιώματος του ατόμου’. Η θρησκεία μας, από μόνη της αντικατοπτρίζει τη δημοκρατία δίνοντας την ελευθερία της επιλογής στον κλήρο της με το να βάζει στην προσωπική επιλογή και κρίση του καθενός, το αν θα ακολουθήσει τον άγαμο η έγγαμο βίο. Ως εκ τούτου, αφουγκραζόμαστε την επιλογή του καθενός και οφείλουμε αν μη τι άλλο, τουλάχιστον να τη σεβαστούμε.

8.Ετοιμάζετε ένα βιβλίο γεύσεων με μοναστηριακές συνταγές.. Μιλήστε μας γι’ αυτό σας το εγχείρημα..
Η μοναστηριακή διατροφή είναι κάτι περισσότερο από αυτό που αποκαλούμε μεσογειακή δίαιτα. Η Ελλάδα μας, είναι ευλογημένος τόπος και αρίστη πηγή πρώτης ύλης λόγω κλίματος. Στα υπεράριθμα μοναστήρια μας, οι μοναχοί μαγειρεύουν και τρώνε με τον παραδοσιακό ακόμα τρόπο, καθώς υπάρχει μεσημεριανή και βραδινή τράπεζα. Οι νηστείες τηρούνται και κατά κοινή ομολογία, είναι ασπίδα για τα καρδιαγγειακά προβλήματα και όχι μόνο. Χάρις τα πολλά λαχανικά και φρούτα, ο οργανισμός γεμίζει βιταμίνες, αντιοξειδωτικά, ενώ μειώνονται στο ελάχιστο τα κορεσμένα λίπη που είναι για τον οργανισμό ο χειρότερος εχθρός. Ο σωστός συνδυασμός των οσπρίων σε περίοδο νηστείας μπορεί να μας δώσει πρωτεΐνες ισάξιες του κρέατος. Το φρέσκο ζυμωτό ψωμί, είναι βασικό στοιχείο της μοναστηριακής διατροφής, καθώς είναι βασική πηγή ενέργειας. Είναι πλέον γεγονός, ότι η μοναστηριακή διατροφή μελετάται όλο ένα και περισσότερο από επιστήμονες και κατά κοινή ομολογία, είναι σπουδαία η συμβολή της στην προστασία της υγείας.Η λιτότητα, τα αγνά υλικά, η τεχνική της μαγειρικής και κυρίως η προσευχή για τον καλόγερο μάγειρα (και όχι μόνο θέλω να πιστεύω) είναι το Α και το Ω. Μπορεί οι νηστείες να ακούγονται πολυήμερες και αυστηρές, όμως ας αναλογιστούμε πόσο αυστηρή μπορεί να είναι μια δίαιτα από έναν ειδικό. Τι αλλάζει; Μόνον ο τίτλος. Το ένα λέγεται νηστεία και το άλλο δίαιτα. Στο άκουσμα της νηστείας, ο άνθρωπος συνήθως αντιδρά, ενώ αρέσκεται στην δίαιτα ή διατροφή με καμάρι κιόλας που και τώρα τελευταία θεωρείται μόδα. Η επιθυμία μου να γράψω αυτό το βιβλίο και να μοιραστώ τα μυστικά μιας υγιεινής προσεκτικής διατροφής γεννήθηκε από ένα προσωπικό μου βίωμα. Όταν ανακάλυψα πόσο βοήθησε η διατροφή σε ένα θέμα υγείας που αντιμετώπισα, τότε η ανάγκη μου να μοιραστώ αυτή την ευεργεσία με τους συνανθρώπους μου όλο ένα και μεγάλωνε. Ελπίζω αυτό το βιβλίο να είναι κίνητρο για να βάλουμε και μια δεύτερη σκέψη στον τρόπο με τον οποίο τρεφόμαστε και αν όχι, να τον αλλάξουμε οριστικά, να μάθουμε τουλάχιστον να μαγειρεύουμε σωστά, να ψωνίζουμε αγνά και φρέσκα υλικά και να μην είμαστε επικριτικοί και αρνητικοί στο θέμα της νηστείας. Για εσάς τις κυρίες, εάν σας είναι πιο ευχάριστο, πείτε το ‘δίαιτα’.

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ