Αρνάκι μαριναρισμένο και σιγομαγειρεμένο επάνω σε κληματόβεργες

Από την Ελένη ΚουμαντάνουΑντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων.

Υλικά συνταγής

1 κομμάτι αρνί μπούτι ή χεράκι
Κληματόβεργες
2 λεμόνια
60 γραμμάρια ελαιόλαδο
4 σκελίδες σκόρδο
1 κρεμμύδι
Αλάτι – πιπέρι – θρούμπι
2 κλωναράκια φρέσκο δεντρολίβανο
4 κλωναράκια φρέσκια ρίγανη

Εκτέλεση συνταγής

Έχουμε το κρέας και με τη βοήθεια ενός μαχαιριού κάνουμε διάφορες τομές έτσι ώστε να εισχωρήσει η γέμιση στη σάρκα του κρέατος. Βάζουμε στις σχισμές όλα τα παραπάνω αρωματικά και μπαχαρικά και τρίβουμε την επιφάνεια του κρέατος με λάδι, μυρωδικά και αλατοπίπερο.

Τοποθετούμε ένα ταψί κουζίνας ακόμα και γάστρα στρώνοντας κάτω οριζόντια και κάθετα τις κληματόβεργες και τοποθετούμε επάνω το αρνάκι. Το αφήνουμε στο ψυγείο να μαριναριστεί και να τραβήξει παραπάνω αρώματα. Όσες παραπάνω ώρες τόσο καλύτερα από 2 ώρες έως και μία ημέρα.

Σε καλά προθερμασμένο φούρνο και στους 190 ψήνουμε για 40 λεπτά και χαμηλώνουμε τη θερμοκρασία στους 165 για τουλάχιστον 1 – 1/2 ώρα.

Στο ταψάκι και κάτω από τις κληματόβεργες και για όση ώρα ψήνουμε ρίχνουμε νερό ακόμα και λίγο κρασί.Αυτό θα δώσει ακόμα πιο χαρακτηριστική μυρωδιά στο κρέας. Όπου χρειάζεται συμπληρώνουμε υγρά στο ταψί και κάθε φορά μπορούμε την επιφάνεια του κρέατος να τη ραντίζουμε με λίγο ελαιόλαδο.

Είναι έτοιμο όταν αρχίζει η σάρκα και σκίζεται από το ψήσιμο και ειδικά όπου υπάρχει κόκκαλο μπορούμε να τσεκάρουμε εάν έχει ψηθεί στο εσωτερικό του και να μη βγάζει καθόλου υγρά.

**Στη μαρινάδα δεν χρησιμοποιούμε συνήθως αλάτι ή αν χρησιμοποιήσουμε σε μικρή ποσότητα διότι έχει την ιδιότητα να σφίγγει το υλικό που μαρινάρεται. Οπότε χρησιμοποιούμε λίγη ποσότητα και πριν την παρασκευή του συμπληρώνουμε το υπόλοιπο αλάτι.

Εάν δεν έχουμε κληματόβεργες μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε μία σχάρα στη θέση τους.

Οι κληματόβεργες και το κρασί δίνουν ακόμα πιο χαρακτηριστική γεύση και άρωμα στο έδεσμα.

Το νερό στο ταψί το χρησιμοποιούμε έτσι ώστε όταν ψήνεται και πέφτουν τα λίπη να μην μυρίζει και να μην κολλάει στο σκεύος.

Καλό Πάσχα!

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ