Απαντησεις σε ερωτηματα σχετικα με τα αντικαταθλιπτικα χαπια

Το να παίρνεις αντικαταθλιπτικά χάπια δεν είναι ταμπού. Είναι όμως σημαντικό να γνωρίζεις κάποια βασικά δεδομένα γι’ αυτά.

Έχουν τα αντικαταθλιπτικά παρενέργειες;

Τα νεότερα αντικαταθλιπτικά είναι φάρμακα ασφαλή με ελάχιστες ή καθόλου παρενέργειες. Οι κυριότερες παρενέργειες είναι προσωρινές (τις πρώτες ημέρες λήψης του φαρμάκου) και αφορούν το γαστρεντερικό σύστημα λόγω του ότι εκεί βρίσκεται η σεροτονίνη στην οποία «στοχεύουν».

Προκαλεί εθισμό η χρήση τους;

Οργανικά, τα νέας γενιάς αντικαταθλιπτικά σκευάσματα δεν είναι εθιστικά. Μπορεί όμως να προκαλέσουν συναισθηματική εξάρτηση, να εθιστεί δηλαδή ο ασθενής στη «σιγουριά» που του παρέχουν. Η διακοπή τους θα πρέπει να γίνεται σταδιακά, καθώς η απότομη διακοπή μπορεί να προκαλέσει την εμφάνιση άγχους.

Πότε συνιστώνται;

Ο σημερινός άνθρωπος κινδυνεύει να γλιστρήσει στην κατάθλιψη ακόμα και χωρίς να του συμβούν αυτά που ονομάζουμε τραγικά γεγονότα. Όταν κανείς νιώθει πως οι δυνάμεις του μειώνονται, το κέφι του καταρρέει, ότι δεν είναι «αρκετός» για να τα βγάλει πέρα, αρχίζει να μέμφεται τον εαυτό του και έτσι εγκαθίσταται μια καταθλιπτική κατάσταση. Σήμερα σχεδόν όλοι οι άνθρωποι έχουν ανάγκη χρήσης αντικαταθλιπτικών σε κάποιες περιόδους της ζωής τους, για «υποστήριξη» της ζωής και της επιβίωσής τους. Με άλλα λόγια, όταν περιορίζεται ή σταματά η λειτουργικότητα ενός ανθρώπου, κρίνεται αναγκαία η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά.

Χρειάζεται όποιος παίρνει αντικαταθλιπτικά να παρακολουθείται από ειδικό;

Είναι απαραίτητο όχι μόνο για τον καθορισμό της δοσολογίας, αλλά και για να αντιμετωπιστεί η συναισθηματική εξάρτηση. Όταν ο ασθενής παρακολουθείται από ειδικό και βοηθιέται ψυχοθεραπευτικά, εξαφανίζεται ο κίνδυνος του συναισθηματικού εθισμού. Επίσης, είναι σημαντικό να αξιολογούνται από τον ψυχίατρο και άλλοι παράγοντες, όπως η λήψη άλλων φαρμάκων για άλλες ασθένειες που μπορεί να αλληλεπιδράσουν με τα αντικαταθλιπτικά, αλλά και η χρήση αλκοόλ. Η θεραπεία με αντικαταθλιπτικά χωρίς ιατρική επίβλεψη θα μπορούσε να οδηγήσει σε υπερβολικό «ανέβασμα» της διάθεσης, που είναι εξίσου παθολογικό με την κατάθλιψη. Ιδιαίτερη προσοχή χρειάζεται στην έναρξη της θεραπείας με αντικαταθλιπτικά, αν στον αστερισμό των συμπτωμάτων της κατάθλιψης υπάρχουν και ιδέες αυτοκαταστροφής, καθώς μπορεί να τις επιτείνουν.

Διαβάστε περισσότερα στο https://www.shape.gr/ygeia/zise-ygieina/antikatathliptika-chapia-8-erotiseis-kai-apantiseis/

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ