Αντικολλητικά σκεύη: Πώς θα έχουν μεγαλύτερη διάρκεια χρήσης;

Τι ακριβώς πρέπει να κάνουμε για να τα προστατεύσουμε και να επεκτείνουμε τη διάρκεια χρήσης των αντικολλητικών μας σκευών; Παρακάτω παρουσιάζονται tips για την προστασία των τόσο χρήσιμων για τη μαγειρική μας οικιακών αντικειμένων.

Πριν χρησιμοποιήσουμε το αντικολλητικό μας σκεύος για πρώτη φορά, το πλένουμε με ζεστό νερό και σαπούνι, το ξεπλένουμε και το σκουπίζουμε με μια μαλακή πετσέτα.

Μαγείρεμα

Τα αντικολλητικά σκεύη έχουν καλύτερη απόδοση σε ελαφρώς μικρότερες θερμοκρασίες από τα κλασσικά σκεύη. Για να βρούμε τις ιδανικές θερμοκρασίες για το σκεύος μας πειραματιζόμαστε με τον εξής τρόπο:

θερμαίνουμε το τηγάνι μας σε μέτρια προς υψηλή θερμοκρασία και όταν η επιφάνεια ζεσταθεί σε σημείο που να μην μπορούμε να την ακουμπήσουμε, ρίχνουμε ένα κομμάτι βούτυρο. Αν το βούτυρο αφρίσει, τότε η θερμοκρασία είναι σωστή. Αν μαυρίσει γρήγορα και καεί, τότε καθαρίζουμε το τηγάνι και δοκιμάζουμε σε χαμηλότερη θερμοκρασία.

Το μεγάλο πλεονέκτημα των αντικολλητικών σκευών είναι ότι δεν χρειάζονται βούτυρο ή λάδι για να μην κολλήσει το φαγητό. Αν ωστόσο θέλουμε να προσθέσουμε κάτι από τα παραπάνω, προτιμούμε να τα προσθέσουμε με μορφή σπρέι.

Καθάρισμα

Προσπαθούμε να διατηρούμε τα αντικολλητικά μας σκεύη καθαρά για να αποδίδουν στο μέγιστο. Κάθε υπόλειμμα τροφής η λαδιού θα θερμανθεί την επόμενη φορά που θα μαγειρέψουμε, θα απανθρακωθεί και το φαγητό μας θα αρχίσει να κολλάει.

Είναι σημαντικό να το αφήσουμε να κρυώσει πριν το πλύνουμε. Αν ρίξουμε κρύο νερό σε ένα ζεστό τηγάνι είναι πολύ πιθανό να το καταστρέψουμε.

Επιλέγουμε το πλύσιμο στο χέρι με ζεστό νερό και σαπούνι γιατί η υψηλή θερμοκρασία του πλυντηρίου μπορεί να καταστρέψει την αντικολλητική τους επιφάνεια. Χρησιμοποιούμε πάντα υγρό πιάτων και όχι άλλου τύπου απορρυπαντικά. Είναι ιδιαίτερα σημαντικό να μην χρησιμοποιούμε σύρμα για να καθαρίσουμε το σκεύος μας, διότι η επιφάνεια θα γρατσουνιστεί και θα το καταστρέψουμε.

Αποθήκευση

Ο καλύτερος τρόπος για να αποθηκεύσουμε το σκεύος μας είναι να το κρεμάσουμε. Εάν δεν έχουμε αυτή τη δυνατότητα, βάζουμε μια πετσέτα πιάτων στο ντουλάπι και το βάζουμε πάνω. Προσθέτουμε άλλη μία από πάνω, αν θέλουμε να αποθηκεύσουμε και άλλο σκεύος, ώστε να προστατεύσουμε την επιφάνειά του.

Πηγή: https://spirossoulis.com

Φωτογραφία: https://unsplash.com

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ