Αγαπητή ανασφάλεια..

Η ανασφάλεια, γένους θηλυκού, γνώρισμα της ανθρώπινης φύσης..  Μια διάχυτη αβεβαιότητα που κατακλύζει συχνά τον άνθρωπο με εμμονές για κάποιο στοιχείο του χαρακτήρα του, της ύπαρξής του. Και είναι αυτή η αβεβαιότητα που υποσυνείδητα, τις περισσότερες φορές, καθορίζει τον τρόπο με τον οποίο αντιμετωπίζεις τον κόσμο γύρω σου και κατά συνέπεια τον ίδιο σου, τον εαυτό.

Είσαι πεπεισμένος πως η ζωή θα ήταν πιο όμορφη, αν δεν κουβαλούσες αυτά τα ψεγάδια. Αισθάνεσαι ανεπαρκής και επιτρέπεις σε αυτή την ψευδαίσθηση της ανεπάρκειας να προσδιορίζει τις σημαντικές σχέσεις σου, την εργασία σου, την κοινωνική σου ζωή, την ερωτική σου ζωή και κάθε πτυχή της διαδρομής σου σ’ αυτόν τον κόσμο. Αδυνατείς να αναγνωρίσεις την αξία της μοναδικότητάς σου, παραιτείσαι από τα αυθεντικά ‘θέλω’ σου και την  διεκδίκηση των επιθυμιών σου και καταλήγεις να στερείς από τον εαυτό σου την ευκαιρία να γευτεί τους καρπούς των δυνατοτήτων του.

Δεν πιστεύεις στον εαυτό σου, παρασύρεσαι από τους άλλους, φοβάσαι την απόρριψη και την αποτυχία και είσαι αρκετά ευαίσθητος στην κριτική, τις αποδοκιμασίες και τις παρατηρήσεις των άλλων. Αισθάνεσαι μια εσωτερική δειλία για να κάνεις πράγματα ή για να εκφράσεις τις ανάγκες σου. Καταπνίγεις τα συναισθήματά σου. Νιώθεις συναισθηματικά ανήμπορος, ευάλωτος, τρωτός και πως δεν μπορείς να είσαι εσύ ο πρωταγωνιστής της ζωής σου. Κάπως έτσι, καταλήγεις να απορρίπτεις τον ίδιο σου, τον εαυτό. Του αξίζει;

Επιτρέπεις σε αυτή την αβεβαιότητα να υπερκαλύπτει τις δυνάμεις σου, κάνοντάς σε να αμφισβητείς για όλα αυτά που πρεσβεύεις ως ένα μοναδικό ον και ρίχνεσαι σε μία μάχη άνιση προσπαθώντας να αντιμετωπίσεις τα ελαττώματά σου. Τα ελαττώματα αυτά που η ανασφάλεια σου γέννησε και έθρεψε. Είναι, όμως, υπαρκτά;

Η ανασφάλεια, ένας καλός παραμυθατζής που σου πλασάρει την ανεπάρκειά σου και  το λίγο σου ως πολύ! Μην της προσφέρεις χώρο στη ζωή σου. Έχεις κάθε δικαίωμα να διεκδικήσεις ό,τι λαχταράς! Σταμάτα να θάβεις βαθιά μέσα σου τον πραγματικό εαυτό σου! Κόψε κάθε γέφυρα επικοινωνίας με ό,τι στοιχειώνει την αυτοπεποίθησή σου και δεσμεύσου με ό,τι σε πάει ένα βήμα μπροστά, με εσένα! Αποδέξου τις αδυναμίες σου και τα ταλέντα σου, αγάπησέ τα και χρησιμοποίησε τα για να γράψεις τη δική σου ιστορία ζωής!

Είμαι σίγουρη πως σου αξίζει να βγεις στο προσκήνιο και να συναντήσεις όλα όσα ονειρεύεσαι!

Θεοδώρα-Νικολέτα Λωρίτη

Ψυχολόγος- Ψυχοθεραπεύτρια

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ