Πώς να κρατήσετε το σπίτι σας ζεστό τον χειμώνα και δροσερό το καλοκαίρι!

Τώρα που οδεύουμε προς το καλοκαίρι και οι θερμοκρασίες σταδιακά θα αυξάνονται, ένα δροσερό σπίτι θα μας φαινόταν όαση. Η χρήση του κλιματιστικού όμως, είναι πλέον ασύμφορη για τα οικονομικά και σχεδόν απαγορευμένη, ενώ η προστασία του περιβάλλοντος βάζει μερικά επιπλέον εμπόδια για τη συνεχή λειτουργία του. Άλλωστε, η ετήσια κατανάλωση ενέργειας για τον κλιματισμό των σπιτιών μας, παράγει μερικά εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα, οι οποίοι απελευθερώνονται στην ατμόσφαιρα.

Επομένως οι λύσεις για να διατηρηθεί η σωστή θερμοκρασία εντός του προσωπικού μας χώρου και να κινούμαστε εντός αυτού ελεύθερα, πρέπει να αναζητηθεί αλλού.

Η θερμομόνωση ενός κτιρίου, προσφέρει ένα «δίχτυ προστασίας» ώστε το χειμώνα να μειώνεται ο ρυθμός με τον οποίο η θερμότητα διαφεύγει από το κτίριο και το καλοκαίρι να μειώνεται ο ρυθμός με το οποίο η θερμότητα εισάγεται σε αυτό. Με τη σωστή θερμομόνωση επιτυγχάνεται η θερμική άνεση που επιθυμεί κάθε ιδιοκτήτης στο σπίτι του κατά τη διάρκεια όλων των εποχών. Παράλληλα προστατεύεται από όλες τις καιρικές συνθήκες και κλιματολογικές αλλαγές – όσο ακραίες και να είναι – ενώ ταυτόχρονα αποφεύγονται οι δυσάρεστες συνέπειες από την υγρασία και τη συμπύκνωση υδρατμών (μούχλα, μύκητες, μαυρίλες).

Σε ποια σημεία του σπιτιού γίνεται η θερμομόνωση

Η θερμομόνωση πρέπει να αγκαλιάσει όλο το κέλυφος του κτιρίου όταν πρόκειται για μονοκατοικία, για να έχουμε τα μέγιστα θερμομονωτικά αποτελέσματα. Όταν πρόκειται για μεμονωμένο διαμέρισμα πολυκατοικίας δυσκολεύουν λίγο τα πράγματα, λόγω των μεσοτοιχιών, ωστόσο όποια επιφάνεια και αν μπορέσουμε να μονώσουμε θα μειωθούν κατά πολύ οι απώλειες θερμότητας και ψύξης.

Τα σημαντικότερα σημεία που πρέπει να γίνεται θερμομόνωση είναι:

Η ταράτσα ή το δώμα

Οι κατακόρυφες όψεις του κτιρίου, δηλαδή οι τοίχοι (εξωτερική θερμομόνωση ή εσωτερική θερμομόνωση)

Η οροφή της πυλωτής

Ποια είναι τα οφέλη της

Μειώνεται η κατανάλωσης ενέργειας και καυσίμων έως και 65%.

Η ποιότητα διαβίωσης αυξάνεται κατακόρυφα σε μια σωστά μονωμένη κατοικία.

Εξαλείφονται προβλήματα που δημιουργούνται από την υγρασία.

Η απόσβεση της μόνωσης θα πραγματοποιηθεί μέσα σε μία πενταετία.

Ποια εποχή είναι η πιο κατάλληλη για να ξεκινήσουν οι εργασίες σε ένα σπίτι

Οι μονώσεις εκτελούνται όλο τον χρόνο, αρκεί κατά την κατασκευή τους, να έχουμε ημέρες ανομβρίας και ήπιες θερμοκρασίες (5℃ έως 35℃ ).

Καλό θα ήταν να αποφύγετε μήνες έντονης αιχμής, όπως είναι ο Σεπτέμβριος και ο Οκτώβριος, για να έχετε άμεση εξυπηρέτηση από τα συνεργεία και να είστε σίγουροι ότι θα σας προσφέρουν τις καλύτερες εργασίες.

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ