Άνθρωποι.. Δηλητήριο!

Η καλή ψυχολογία είναι βασική προϋπόθεση για μία ήρεμη κι ευτυχισμένη ζωή. Ο κοινωνικός μας περίγυρος κι οι διαπροσωπικές μας σχέσεις με όσους τον αποτελούν, έχουν αντίκτυπο στην ψυχοσύνθεση, στη διάθεση και γενικότερα στον εσωτερικό μας κόσμο. Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν πολλοί άνθρωποι, η συναναστροφή με τους οποίους έχει αρνητική επίδραση, καθώς τα συναισθηματικά αυτά βαμπίρ, όπως πολύ σωστά τους αποδίδεται ο όρος μιας και ζουν από τις ζωές των άλλων, ρουφούν την όποια θετική ενέργεια κι αρκούν λίγα λεπτά μαζί τους για να σε αφήσουν αποδυναμωμένο, γεμάτο αρνητικές σκέψεις και συναισθήματα.

Ποιοι είναι όμως οι τοξικοί άνθρωποι και πώς πρέπει να τους αντιμετωπίζουμε;

1.Οι επικριτικοί

Πρόκειται για αυτούς, που έχουν μονίμως άποψη για όλα, η οποία τυχαίνει να είναι πάντοτε αρνητική! Αδυνάτισες; Δεν αποπνέεις θηλυκότητα. Πάχυνες; Είσαι απωθητική. Στη μαγειρική σου δεν ‘ακούν’ το αλάτι και στη δουλειά σου αν και πρόθυμη, είσαι ανεπαρκής. Σίγουρα κι ο τρόπος, που ανασαίνεις, δεν είναι σωστός, αλλά είναι απόλυτα φυσιολογικό, αφού κι η διατροφή σου είναι λάθος!

2.Οι εγωκεντρικοί – νάρκισσοι

Δείχνουν πλήρη απάθεια και διατηρούν απόσταση από τους άλλους ανθρώπους, ενώ ταυτόχρονα μιλούν συνεχώς για τον εαυτό τους αγνοώντας τις απόψεις, τα συναισθήματα ακόμη και την παρουσία των υπολοίπων. Άτομα, που χρησιμοποιούν τους πάντες προκειμένου να ανεβάσουν την αυτοπεποίθηση τους και σε κάνουν να αισθάνεσαι τελείως μόνος παρά το γεγονός ότι βρίσκεστε ‘παρέα’. Καθώς ο ναρκισσισμός είναι συνήθως αναπόσπαστο κομμάτι της προσωπικότητάς τους, το Εγώ τους δεν είναι απλά το επίκεντρο, αλλά μια μικρογραφία της τελειότητας.

3.Οι μίζεροι

Η κλασική περίπτωση, που το ποτήρι είναι μισογεμάτο ή καλύτερα άδειο κι άραχνο! Η ζωή τους χαρακτηρίζεται από μόνιμη δυστυχία, αφού για αυτούς ‘ουδέν καλό αμιγές κακού’ αν είναι και σε θέση να βρουν έστω κι ένα θετικό πράγμα στο οτιδήποτε. Ζητιανεύουν την προσοχή και την κοινωνικοποίηση μέσω της λύπησης σαν σωτηρία από τη μοναξιά, στην οποία καταλήγουν όντας κουραστικοί. Η τοξικότητα τους έγκειται στο γεγονός ότι οι ίδιοι δε δείχνουν καμία απολύτως λύπηση για εσένα, αντίθετα σε μυούν ασυναίσθητα στον πεσιμιστικό τους κόσμο κάνοντας σε κοινωνό των προβλημάτων τους  για να τους συναισθανθείς.

 4.Τα θύματα

Ίσως η πιο δύσκολη περίπτωση στο να τους διακρίνεις, καθώς η πρώτη εντύπωση, που θα σχηματίσεις, τους έχει ήδη απενοχοποιήσει κι αυτό γιατί θα φροντίσουν να σε κάνουν να ταυτιστείς και να συμπάσχεις μαζί τους. Στην πορεία, όμως, θα ανακαλύψεις ότι πρόκειται απλά για άτομα, που αποποιούνται κάθε προσωπική ευθύνη, την οποία και μεταθέτουν πάντοτε στους άλλους αυτοανακηρύσσοντας τον εαυτό τους το μόνιμο θύμα. Από τη λίστα των θυτών, φυσικά, δεν θα απουσιάσεις ούτε εσύ, γιατί στην περίπτωση τους οτιδήποτε δεν συμβαδίζει με το δικό τους υποκειμενικά σωστό και πρέπον, είναι επιλήψιμο και σε καθιστά ένοχο!

5.Οι κουτσομπόληδες – μίξερ

Είναι η ενσάρκωση του ‘όταν δεν έχεις να ασχοληθείς με τη ζωή σου, ασχολείσαι με τις ζωές των άλλων.’ Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων απομυζούν ευχαρίστηση από τις ξένες υποθέσεις κι ιδίως όταν σε αυτές υπάρχουν ατυχή γεγονότα ή δυστυχείς εκβάσεις. Εκτός του ότι πρόκειται για αντιπαθείς στους περισσότερους φιγούρες, είναι κι ιδιαίτερα επικίνδυνοι. Αφενός, γιατί ούτε εσύ θα ξεφύγεις από το στόμα τους εμπλουτίζοντας, ως είθισται, το υλικό τους με εξτρά σάλτσα, αφετέρου έχοντας γίνει ‘συνένοχος’ ακούγοντας τα μαντάτα ούτε θα καταλάβεις πότε θα βρεθείς μπλεγμένος σε ανακατώματα μιας και φροντίζουν να τροποποιούν τα γεγονότα και να χρησιμοποιούν τα πρόσωπα, όπως τους συμφέρει!

6.Οι χειριστικοί

Είναι μία από τις δυσκολότερες στην αντιμετώπιση περιπτώσεις, καθώς οι χειριστικοί άνθρωποι είναι συνήθως άτομα από το πολύ κοντινό περιβάλλον, όπως οι φίλοι, ο σύντροφος ακόμη και κάποιο μέλος της οικογένειας. Γνωρίζοντας πολύ καλά εσένα ως σύνολο, αλλά ιδίως τις αδυναμίες και τα τρωτά σου σημεία τα χρησιμοποιούν την κατάλληλη στιγμή για να σε αναγκάζουν ή και να σε αυτοϋποβάλουν να κάνεις κάτι, από το οποίο εκείνοι επωφελούνται. Στη μεταξύ σας σχέση αυτά, που έχουν πάρει από εσένα, είναι πολύ περισσότερα από αυτά, που σου έχουν δώσει, αν σου έχουν δώσει και τίποτα!

7.Οι υποκριτές

Οι υποκριτές είναι τα επονομαζόμενα φίδια, που πίσω από το αγγελικό τους προσωπείο κρύβουν ένα κακόψυχο διαόλι με κακόβουλες προθέσεις και τάσεις κόλακος. Στα λόγια, που σου απευθύνουν, δεν υπάρχει ίχνος αλήθειας, αντίθετα κάθε εκδήλωση θαυμασμού, υπεράσπισης, συμβουλής, γενικότερα οποιαδήποτε με ‘θετικό’ πρόσημο κίνηση περισσότερο θα πρέπει να σε υποψιάζει παρά να σε χαροποιεί. Κι αυτό, για τον απλούστατο λόγο ότι, ενώ εσύ τον συμπεριλαμβάνεις στα δικά σου άτομα, εκείνος έχει ήδη σκάψει ένα λάκκο ίσα με το μπόι σου και περιμένει τη στιγμή, που θα σε πετάξει μέσα!

8.Οι ζηλιάρηδες

Καθώς η ζήλεια αποτελεί ένα από τα θανάσιμα αμαρτήματα, επάξια οι ζηλόφθονες καταλαμβάνουν μία θέση στη λίστα με τους τοξικούς ανθρώπους. Ανίκανοι να νιώσουν ευχαρίστηση για κάθε καλό, που θα τους συμβεί, είναι πάντα στραμμένοι στις ζωές των άλλων, τις οποίες βλέπουν συγκριτικά με τις δικές τους, φθονούν και μάλιστα απεύχονται την όποια επιτυχία ή χαρά είναι δυνατόν να υπάρξει σε αυτές. Η συγκεκριμένη κατηγορία ανθρώπων σε κάποιες περιπτώσεις θα μπορούσε να χαρακτηριστεί κι επικίνδυνη, αφού δεν είναι λίγες οι φορές, που το ανθρώπινο αυτό πάθος ήταν η αιτία άσκησης βίας (ψυχολογικής και σωματικής) μέχρι και διάπραξης φόνου.

9.Οι υπερόπτες

Τραγελαφικές φιγούρες, που με την κατάσταση τους δεν ξέρεις αν πρέπει να κλαις ή να γελάς. Κι αυτό, γιατί στην πραγματικότητα πρόκειται για ιδιαίτερα ματαιόδοξα κι ανασφαλή άτομα, τα οποία με την κάλυψη μιας κάλπικης αυτοπεποίθησης κάνουν τα πάντα για να αποδείξουν την αξία τους ή ακόμη πιο συχνά για να αποκτήσουν αξία. Οτιδήποτε, λοιπόν, κάνεις θα το αντιμετωπίσουν σαν προσωπική πρόκληση και θα σπεύσουν να σου επιβεβαιώσουν πόσο καλύτεροι είναι.

10.Οι κακοί

Κι όμως, υπάρχουν και κάποιοι άνθρωποι, που τα κίνητρα τους δεν προέρχονται από οποιαδήποτε άλλη αιτία παρά από κακοψυχία. Ο μόνος λόγος, που θα σε πλησιάσουν, είναι για να σε βλάψουν. Προφανώς και δεν τίθεται προσωπικό θέμα, απλούστατα άτομα αυτής της κατηγορίας αρέσκονται στο να δημιουργούν πόνο και δυστυχία στους άλλους, γιατί όσο άρρωστο κι αν ακούγεται, λαμβάνουν ικανοποίηση ή σε κάποιες περιπτώσεις αποσκοπούν και σε κάποιο προσωπικό όφελος, για χάρη του οποίου καταλύεται κάθε ηθικός ενδοιασμός. Είναι, όμως, ευδιάκριτοι, πράγμα που βοηθά στο να τους απωθήσεις μία ώρα αρχύτερα από κοντά σου.

Από οποιαδήποτε κατηγορία κι αν προέρχονται, οι τοξικοί άνθρωποι ασκούν αρνητική επιρροή κι απορροφούν κάθε ίχνος θετικής αύρας κι ενέργειας από τους συνανθρώπους τους. Ο αποτελεσματικότερος, λοιπόν, τρόπος να τους αντιμετωπίσει κανείς είναι πολύ απλά να τους βγάλει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και ριζικά από τη ζωή του!

Δέσποινα Κρικέλη

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ