Άγγελος Λάντος: Ο πρώτος Έλληνας Σεφ στους καλύτερους Παγκοσμίως

Ο Άγγελος Λάντος είναι ένας καταξιωμένος σεφ και ένας σπουδαίος άνθρωπος που κατάφερε μέσα από την αγάπη και το σεβασμό σ’ αυτό που πιστεύει και που πρεσβεύει αρκετά χρονιά τώρα να έχει μια καταξιωμένη πορεία στο χώρο της μαγειρικής. Ηγείται την κουζίνα ενός ξεχωριστού εστιατορίου, την «Σπονδή», που βρίσκεται στο κέντρο του Παγκρατίου και φέτος τον απολαμβάνουμε στη μαγειρική εκπομπή Game Of Chefs στο ρόλο του κριτή! Στον ελεύθερο του χρόνο προτιμά το Θέατρο ή ένα ποτήρι καλό κρασί με εκλεκτά τυριά. Μιλώντας μαζί του, νιώθω την ευγένεια και την σεμνότητα που τον χαρακτηρίζουν, καθώς και το πάθος του για όλα αυτά που πλαισιώνουν τη ζωή του!

Μιλήστε μου για το τόσο συγκλονιστικό ταξίδι της γευσιγνωσίας…

Είναι ένα ταξίδι ζωής. Του οποίου γνωρίζεις τον προορισμό, αλλά δεν γνωρίζεις ούτε τη διάρκεια ούτε εάν θα τα καταφέρεις. Εάν κάνω έναν απολογισμό όσων έχω καταφέρει σε αυτά τα 30 χρόνια, θα έλεγα ότι έχω καταφέρει το 50% των στόχων που είχα βάλει στο ξεκίνημά μου.

2 αστέρια Michelin, Χρυσό Σκούφο και αρκετές διακρίσεις. Ηγείστε ένα εστιατόριο όπως η «Σπονδή», τι συναισθήματα σας δημιουργεί η τόση επιτυχία;

Βεβαίως είναι μεγάλη η ευθύνη, αλλά εξίσου μεγάλη είναι και η ηθική ικανοποίηση που λαμβάνεις όταν χαίρεις της εκτίμησης και της αναγνώρισης ατόμων με αδιαμφισβήτητη γνώση και κύρος στο χώρο της υψηλής γαστρονομίας. Η αναγνώριση αυτή αποτελεί ώθηση και κίνητρο για να έχεις πρωτίστως ο ίδιος υψηλές προσδοκίες από τον εαυτό σου.

Υπήρχαν ερεθίσματα στην παιδική σας ηλικία;

Εγώ ξεκίνησα σε μία εποχή που ο επαγγελματικός προσανατολισμός προς την μαγειρική ουσιαστικά δεν υπήρχε, σε αντίθεση με σήμερα που είναι ένας προβεβλημένος χώρος. Οπότε εγώ γνώρισα τον χώρο της κουζίνας δουλεύοντας ως μαθητευόμενος σερβιτόρος. Εκεί είδα τι μαγικά πράγματα μπορεί να κάνει ο άνθρωπος πίσω από τον πάγκο κι αποφάσισα ότι «αυτό θέλω να κάνω». Την μαγειρική δεν την αγάπησα μέσα από το οικογενειακό μου περιβάλλον. Τη γνώρισα μέσα στην κουζίνα, στον ζωτικό της χώρο και εκεί την λάτρεψα.

Οι εκπομπές μαγειρικής έχουν βοηθήσει να καταλάβει ο κόσμος το επάγγελμα του μάγειρα;

Οι εκπομπές μαγειρικής έχουν κάνει γνωστό το επάγγελμα και του έχουν προσδώσει αίγλη. Όμως, όλο αυτό είναι ένα πολύ μικρό δείγμα της πραγματικότητας που βιώνει καθημερινά ένας μάγειρας. Όπως λέω πάντα στους μαθητές μου, η μαγειρική είναι ένας πολύ μεγάλος δρόμος που χρειάζεται συνεχόμενη εκπαίδευση, μελέτη, τελειοποίηση των τεχνικών. Εν τέλει, επιτυγχάνει όποιος διαθέτει ταλέντο, πάθος, αλλά και εργατικότητα. Σίγουρα η επιτυχία και η διάρκεια στο χώρο δεν έρχεται μέσα από την προβολή στα ΜΜΕ και τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Game Of Chefs με εσάς, τον Βασίλη Μουρατίδη και τον Άνταμ Κοντοβά. Τι έχετε να πείτε;

Είναι ένας διαγωνισμός πρωτότυπος, με εναλλαγές και ποικιλία. Μου άρεσε πολύ το στοιχείο των ομάδων, που εμπλέκει και τους κριτές ως μέντορες και βεβαίως το στοιχείο των τυφλών δοκιμών. Αυτό το στοιχείο δίνει αντικειμενικότητα στο αποτέλεσμα και καθιστά τον διαγωνισμό αξιοκρατικό, κάτι που θεωρώ πολύ σημαντικό. Το να μην επηρεάζεται δηλαδή η κρίση κανενός από προσωπικές συμπάθειες ή από την εικόνα που έχει σχηματίσει το τηλεοπτικό κοινό για τους διαγωνιζόμενους. Η αλήθεια είναι πως με τον Άνταμ και τον Βασίλη δε γνωριζόμασταν σε προσωπικό επίπεδο αν και τους εκτιμούσα πάρα πολύ επαγγελματικά. Τώρα μπορώ απλώς να σας πω πως η σχέση μας και η συνεργασία μας είναι άψογη. Νιώσαμε κι οι τρεις πολύ άνετα από την πρώτη στιγμή που συναντηθήκαμε. Περνάμε πολύ ωραία στο γύρισμα, διασκεδάζουμε, γελάμε, ανταλλάζουμε απόψεις. Ακόμα κι όταν διαφωνούμε υπάρχει ευγένεια και σεβασμός.

Είστε επιθετικός παίχτης;

Όχι, δεν θα το έλεγα. Θα έλεγα πως είμαι περισσότερο ομαδικός παίχτης.

Ποιον θεωρείται τον καλύτερο Σεφ όλων των εποχών;

Θεωρώ ότι οι σπουδαιότεροι σεφ παγκοσμίως είναι αυτοί που με τη μαγειρική τους φιλοσοφία έχουν γράψει ιστορία στη γαστρονομία, που έχουν κάνει τομές που τις ακολούθησαν έκτοτε, που αποτελούν σημείο αναφοράς για όλους. Τέτοια ονόματα θρύλοι είναι για παράδειγμα οι Alain Ducasse και Ferran Adria, βέβαια η κάθε εποχή έχει άλλα δεδομένα.

Για ποια προσωπικότητα θα θέλατε να μαγειρέψετε;

Θα ήθελα να έχω μαγειρέψει για σπουδαίους ανθρώπους του πνεύματος, σπουδαίους ποιητές, μουσικούς, θεατρικούς συγγραφείς που δε ζουν πια. Θα ήθελα να μπορώ να τους ακούω να συζητούν στη χαλαρή διάθεση που δημιουργεί ένα όμορφο γεύμα για όλα αυτά που μας άφησαν ως πολύτιμη παρακαταθήκη. Ανθρώπους όπως ο Ρίτσος, ο Καμπανέλλης, ο Χατζιδάκις…

Ποια στιγμή σας γαληνεύει;

Όταν βλέπω μια ωραία θεατρική παράσταση και μπαίνω σε άλλους κόσμους.

Τι δεν έχετε κάνει και το έχετε μετανιώσει;

Μετανιώνω που δεν ταξίδεψα αρκετά όταν ήμουν στο ξεκίνημά μου. Είναι κάτι που συμβουλεύω τους νέους μάγειρες να κάνουν.

Ποιο είναι το αγαπημένο σας φαγητό;

Η αλήθεια είναι ότι δεν έχω αγαπημένο φαγητό. Θα μπορούσα όμως να τρέφομαι αποκλειστικά με τυριά. Ένα ποτήρι καλό κρασί και εκλεκτά τυριά είναι ο ιδανικός συνδυασμός.

Ποιο είναι αυτό που δε σας αρέσει στη δουλειά σας;

Η έλλειψη προσωπικού χρόνου είναι το μεγαλύτερο μειονέκτημα του επαγγέλματός μας. Το ότι λείπεις από την καθημερινότητα των δικών σου ανθρώπων.

Τι μπορεί να σας στρεσάρει μέσα στην κουζίνα;

Αυτό που με αγχώνει μέσα στην κουζίνα είναι όταν αλλάζει η σύνθεση της ομάδας. Είναι σαν να πρέπει ένας μουσικός να ρυθμίσει τις χορδές της κιθάρας του από την αρχή για να έρθει η αρμονία. Εμένα το ζητούμενό μου είναι η αρμονία μέσα στην κουζίνα μου.

Τι θα θέλατε να πείτε στα νέα παιδιά που σας έχουν σαν πρότυπο και θα ήθελαν τη δική σας καταξιωμένη πορεία;

Σε ένα νέο παιδί, που επιθυμεί να ασχοληθεί με τον ιδιαιτέρως απαιτητικό χώρο της γαστρονομίας και δη της υψηλής, θα συνιστούσα να είναι προσηλωμένος στο στόχο του και να αφιερώσει πολύ χρόνο στην κατάρτισή του και τη βελτίωση της τεχνικής του. Επίσης, θα το συμβούλευα να μην θαμπώνεται από τα φώτα που τον τελευταίο καιρό συνοδεύουν το επάγγελμά μας και να συνειδητοποιήσει πως το έμφυτο ταλέντο μπορεί να καρποφορήσει μόνο μέσα από την σκληρή δουλειά. Η καταξίωση είναι απόρροια των ανωτέρω.

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη


https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ