Βιταμίνη Κ: Μελέτη αποδεικνύει ότι προστατεύει τον εγκέφαλο από γνωστική επιδείνωση

Η βιταμίνη Κ αναγνωρίζεται κυρίως για το ρόλο της στην πήξη του αίματος και την οικοδόμηση οστών, αλλά νέα έρευνα δείχνει ότι μπορεί να έχει και νευροπροστατευτικές ιδιότητες.

Σύμφωνα με τη Σχολή Δημόσιας Υγείας T.H Chan του Χάρβαρντ, η βιταμίνη Κ μπορεί να χωριστεί σε δύο μορφές.

Ο κύριος τύπος, που βρίσκεται στα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, ονομάζεται φλουλοκινόνη, σύμφωνα με το σώμα υγείας ενώ η δεύτερη μορφή βιταμίνης Κ, που βρίσκεται σε ζωικά και ζυμωμένα τρόφιμα, ονομάζεται μενακινόνη.

Μια νέα μελέτη

Μια νέα μελέτη σε τρωκτικά έχει δείξει ότι η εν λόγω θρεπτική ουσία θα μπορούσε να επηρεάσει τις γνωστικές ικανότητες και μπορεί να έχει την ικανότητα να τις βελτιώσει.

Τα ευρήματα, που παρουσιάστηκαν στη συνάντηση πειραματικής βιολογίας, βασίστηκαν σε ένα σύνολο πειραμάτων που διεξήχθησαν σε αρουραίους.

Η 17μηνη δοκιμή επιδίωξε να διαπιστώσει τις επιδράσεις του συμπληρώματος βιταμίνης Κ μετακινόνης 7, μια μορφή βιταμίνης Κ2, στις γνωστικές λειτουργίες των τρωκτικών.

Η ομάδα παρατήρησε μειωμένα επίπεδα γνωστικής εξασθένισης, κατάθλιψης και άγχους μεταξύ των αρουραίων που λαμβάνουν συμπληρώματα βιταμίνης Κ.

Τα τρωκτικά σε αυτή την ομάδα έδειξαν επίσης σημάδια βελτιωμένης χωρικής μνήμης και ικανότητας μάθησης, σημείωσαν οι ερευνητές.

Ο καθηγητής Mohamed El-Sherbiny, και συγγραφέας της μελέτης, δήλωσε στο Medical News Today: «Η διαδικασία γήρανσης συνδέεται με την επιδείνωση των εγκεφαλικών λειτουργιών. Η βιταμίνη Κ είναι μια φυσική λιποδιαλυτή βιταμίνη που προστατεύει τον εγκέφαλο από την ανάπτυξη του Αλτσχάιμερ».

Η συνιστώμενη ημερήσια κατανάλωση βιταμίνης Κ

Υπάρχει μια συνιστώμενη ημερήσια ποσότητα για βιταμίνη Κ που ποικίλλει ανάλογα με την ηλικία. «Η κατανάλωση επαρκών ποσοτήτων λαχανικών και φρούτων είναι ικανοποιητική για τη διατήρηση των φυσιολογικών επιπέδων βιταμίνης Κ. Ωστόσο, τα συμπληρώματα είναι επίσης διαθέσιμα για όσους δεν λαμβάνουν επαρκείς ποσότητες μέσω της διατροφής τους».

Οι ερευνητές της μελέτης διαπίστωσαν ότι η βιταμίνη Κ έδειξε μια «πολύ ελπιδοφόρα επίδραση» στην παρεμπόδιση συμπεριφορικών, λειτουργικών, βιοχημικών και ιστοπαθολογικών αλλαγών στον ανώτερο γηράσκων εγκέφαλο.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι τα ευρήματά τους θα μπορούσαν να έχουν ισχυρές επιπτώσεις για τους ασθενείς με άνοια και αναφέρουν ότι μπορεί να είναι χρήσιμο να παρακολουθούνται τα επίπεδα σε άτομα που διατρέχουν κίνδυνο.

Σε προηγούμενες έρευνες, η βιταμίνη Κ έχει αποδειχθεί ότι μειώνει το θάνατο των νευρικών κυττάρων προστατεύοντας τα νεύρα από επιβλαβείς ουσίες στον εγκέφαλο.

Πηγή: https://www.onmed.gr

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ