Tαχίνι: Όλα όσα πρέπει να γνωρίζουμε!

Το ταχίνι, θεωρείται βασικό στοιχείο της μεσογειακής κουζίνας και εμφανίζεται συχνά σε παραδοσιακά ασιατικά, μεσανατολικά και αφρικανικά πιάτα. Επίσης, μπορεί να σερβιριστεί ως ντιπ, άλειμμα ή καρύκευμα. Συνήθως έχει μια ομαλή υφή παρόμοια με το βούτυρο ξηρών καρπών, αλλά και μια ισχυρότερη, πιο αλμυρή γεύση που συχνά περιγράφεται ως πικρή. Εκτός από την παροχή πληθώρας θρεπτικών ουσιών, το ταχίνι έχει επίσης συσχετιστεί με πολλά οφέλη για την υγεία όπως η καρδιά, η μειωμένη φλεγμονή και οι πιθανές επιδράσεις στην καταπολέμηση του καρκίνου.

Ποιο ταχίνι είναι το πιο υγιεινό;

Το ταχίνι περιέχει πολύ ασβέστιο, μαγνήσιο, σίδηρο και ψευδάργυρο ενώ είναι πηγή σεροτονίνης, η οποία είναι η ουσία που δημιουργείται στον εγκέφαλο και βελτιώνει τη διάθεσή μας.

Το ταχίνι από ολόκληρο σουσάμι εμπεριέχει έξι φορές περισσότερο ασβέστιο, πέντε φορές περισσότερο σίδηρο και πολύ περισσότερες φυτικές ίνες. Δύο κουταλιές της σούπας ωμό σουσάμι έχουν περισσότερο ασβέστιο από ένα βιολογικό γιαούρτι και περισσότερο σίδηρο από το κοτόπουλο.

Η διατροφική αξία του ταχινιού

Το ταχίνι διαθέτει φυτικές ίνες, πρωτεΐνες και μια ποικιλία σημαντικών βιταμινών και μετάλλων.

Μια κουταλιά της σούπας (15 γραμμάρια) ταχινιού περιέχει τα ακόλουθα θρεπτικά συστατικά:

Πρωτεΐνη: 3 γραμμάρια
Υδατάνθρακες: 3 γραμμάρια
Λίπος: 8 γραμμάρια
Φυτικές ίνες: 2 γραμμάρια
Χαλκός: 27% της ημερήσιας αξίας
Σελήνιο: 9%
Φώσφορο: 9%
Σίδηρο: 7%
Ψευδάργυρο: 6%
Ασβέστιο: 5%

Το ταχίνι είναι μια ιδιαίτερα καλή πηγή χαλκού, ενός ιχνοστοιχείου απαραίτητου για την απορρόφηση του σιδήρου, το σχηματισμό θρόμβων αίματος και την αρτηριακή πίεση.

Είναι επίσης πλούσιο σε σελήνιο, ένα μέταλλο που βοηθά στη μείωση της φλεγμονής και προάγει την υγεία του ανοσοποιητικού, καθώς και τον φώσφορο, ο οποίος εμπλέκεται στη διατήρηση της υγείας των οστών.

Υποστηρίζει την υγεία της καρδιάς

Το σουσάμι, το οποίο είναι το κύριο συστατικό του ταχινιού, έχει ισχυρή επίδραση στην υγεία της καρδιάς μειώνοντας τους παράγοντες κινδύνου, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση, τα τριγλυκερίδια και η LDL (κακή) χοληστερόλη.

Σε μία μελέτη, 50 άτομα με οστεοαρθρίτιδα ολοκλήρωσαν την τυπική φαρμακευτική τους θεραπεία για 2 μήνες, είτε με είτε χωρίς την προσθήκη 40 γραμμαρίων, ή περίπου 1,5 κουταλιά της σούπας, σουσαμιού καθημερινά.

Μέχρι το τέλος της μελέτης, οι συμμετέχοντες στην ομάδα του σουσαμιού είχαν σημαντικές μειώσεις στα επίπεδα τριγλυκεριδίων και LDL (κακής) χοληστερόλης, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

Σύμφωνα με μια ανασκόπηση οκτώ μελετών, το σουσάμι μπορεί επίσης να μειώσει τόσο τη συστολική όσο και τη διαστολική αρτηριακή πίεση γεγονός που θα μπορούσε να βοηθήσει στην πρόληψη καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Καθώς το ταχίνι παρασκευάζεται από αλεσμένο σουσάμι, τα ευρήματα αυτά ισχύουν και για την πάστα.

Μειώνει τη φλεγμονή

Αν και η οξεία φλεγμονή είναι ένα σημαντικό μέρος της ανοσολογικής σας απόκρισης, η χρόνια φλεγμονή πιστεύεται ότι συμβάλλει σε καταστάσεις όπως ο καρκίνος, ο διαβήτης και οι αυτοάνοσες διαταραχές.

Ορισμένες έρευνες δείχνουν ότι το σουσάμι θα μπορούσε να προστατεύσει από τη φλεγμονή.

Σε μία μελέτη, η κατανάλωση 40 γραμμαρίων σουσαμιού καθημερινά για 2 μήνες μείωσε αποτελεσματικά τα επίπεδα της μηλονδιαλδεΰδης (MDA), μιας ένωσης που χρησιμοποιείται για τη μέτρηση της φλεγμονής σε άτομα με οστεοαρθρίτιδα.

Σε μια άλλη μελέτη, η σίτιση με σησαμέλαιο σε ποντίκια μείωσε τα επίπεδα αρκετών δεικτών φλεγμονής μετά από μόλις τρεις μήνες.

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.onmed.gr/diatrofi/story/398026/taxini-ta-threptika-systatika-oi-thermides-kai-oi-tropoi-na-to-katanalosete

Photo by Shashi Chaturvedula on Unsplash

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ