Από την Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων.
Υλικά συνταγής
250 γραμμάρια ρεβίθια μουλιασμένα μίας ημέρας στραγγισμένα και πολτοποιημένα
1 κρεμμυδάκι φρέσκο
1 κρεμμύδι ξερό
Λίγο κύμινο
Μαϊντανό
Κόλιανδρο
2 σκελίδες σκόρδο
Μία κουταλιά αλεύρι
200 gr λάδι φριτέζας (ηλιέλαιο)
Σως ταχίνι
Ανακατεύουμε:
100 γραμμάρια ταχίνι
Χυμό από 1/2 λεμόνι
Λίγο σκόρδο
60 γραμμάρια νερό χλιαρό
Εκτέλεση συνταγής
Έχουμε τα ρεβίθια από την προηγούμενη ημέρα να μουλιάσουν μέσα σε κρύο νερό και την επομένη, αφού τα στραγγίσουμε καλά, τα πολτοποιούμε σε ένα μπλέντερ ωμά χωρίς καν να τα βράσουμε.
Ανακατεύουμε με τα μυρωδικά και τα μπαχαρικά ψιλοκομμένα και στο τέλος προσθέτουμε το αλεύρι.
Αφήνουμε το μείγμα μέχρι και μια ώρα στο ψυγείο.
Βγάζουμε από το ψυγείο αφού έχει σφίξει το μείγμα. Πλάθουμε και τηγανίζουμε σε μέτρια προς δυνατή θερμοκρασία ή ψήνουμε στο φούρνο στους 180 για 18-20 λεπτά.
Τις περισσότερες φορές, σερβίρονται μέσα σε φύλλα τορτίγιας ή σε αραβική πίτα συνοδείας κάποιας αλοιφής, συνήθως από γιαούρτι ή ταχίνι.
Ενδεικτικά προσθέτουμε λαχανικά και σαλατικά. Είναι η γαρνιτούρα για τα φαλάφελ.
*Το φαλάφελ, ανήκει στην Εthnic κουζίνα.Η προέλευση της είναι από την Αίγυπτο και είναι κεφτέδες με βάση τα όσπρια, ρεβίθι ή κουκιά. Είναι ζεστό ορεκτικό και μπορεί να ονομαστεί και»φαγητό του δρόμου». Ιδανικό για όλες τις ώρες της ημέρας και για όλες τις εποχές του χρόνου.
Καλή σας όρεξη!
