Το πεινασμένο στόμα

Επιβεβαίωση. Μια λέξη, που όσο και να την τρώμε, τόσο τη ζητάμε, γιατί μας είναι αναγκαία. Αναγκαία, για να προχωρήσουμε, για να πάρουμε δύναμη, για να βεβαιωθούμε πως κάτι κάνουμε σωστά και για να συνεχίσουμε να το κάνουμε ακόμη καλύτερα. Όλοι ανεξαιρέτως, τη χρειαζόμαστε, διότι μηδενίζει αμφιβολίες, γεμίζει σιγουριά και δείχνει καθαρότερα το δρόμο.

Όλα αυτά όμως, όταν μέσα στο στόμα μασουλάμε την επιβεβαίωση, την επεξεργαζόμαστε και δεν την καταπίνουμε αμάσητη. Γιατί αμάσητη δε σε χορταίνει, θέλοντας συνεχώς και άλλη, ξεφεύγοντας από αυτή την πολύ χρήσιμη και πολύτιμη κατάσταση, πηγαίνοντας στο άλλο άκρο, που μόνο υγιές δεν είναι.

Όταν δεν μπορείς να ικανοποιηθείς με τίποτα και το μόνο που σε τρέφει είναι η αυτή η μικρή λέξη, όταν αξία προσλαμβάνεις μόνο από εκείνη και όταν όλα τα άλλα σου φαίνονται ανούσια, τότε ξανακοίτα βαθιά μέσα σου, ενστερνίσου τις πραγματικές σου ανάγκες, πάλεψε γι’ αυτές, τοποθετώντας την επιβεβαίωση σε δεύτερη μοίρα, ρίχνοντας απλώς κλεφτές ματιές, και όχι εστιάζοντας πάνω της. Επειδή οι περισσότεροι άνθρωποι, όταν τα διαβάζουν αυτά, η πρώτη φράση που τους έρχεται στο μυαλό είναι ‘Καλά είναι μόνο να τα γράφεις’, θέλω να πω, έχω την ανάγκη να βροντοφωνάξω, πως τίποτα δεν είναι δύσκολο, και πως για να γράψεις κάτι, σημαίνει ότι το έχεις ζήσει και πιθανώς το έχεις ξορκίσει.

Ένας άνθρωπος πεινασμένος φαίνεται. Από τα λόγια του, από τις πράξεις του, από τη στάση του σώματός του. Το ίδιο και ένας άνθρωπος χορτασμένος. Η διαφορά τους είναι πως ο δεύτερος δεν κρέμεται από την επιβεβαίωσή σου, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι δε τη χρειάζεται. Πάντως, σίγουρα δεν κρέμεται. Ο πρώτος πάλι, διψάει. Και όσο νερό και να πιει κάποιες φορές είναι ανούσιο, γιατί ακόμη και στον ύπνο του θα ξεροσταλιάσει.

Ναι, στην επιβεβαίωση. Αλλά με μέτρο. Να ξέρουμε πότε τη θέλουμε, πότε μπορούμε να την πάρουμε και το πιο σημαντικό, από ποιον. Ποιος θα μας τη δώσει. Η επιβεβαίωση είναι δύναμη. Αλλά μπορεί εύκολα να γίνει αδυναμία, πνίγοντας και εσένα και τους άλλους. Κοίτα μέσα σου, πίστεψε τον κόσμο σου, βεβαιώσου πως σου αρέσει και να θυμάσαι πως αργά ή γρήγορα αυτό που ψάχνεις θα έρθει. Και όταν το δεχτείς, θα το έχεις μεγαλύτερη ανάγκη και απ’ όσο φαντάζεσαι. Έτσι, ίσως το εκτιμήσεις και περισσότερο.

Εβελίνα Πρεβέντη

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ