Το σύνδρομο κατακράτησης αναπνοής είναι όταν ένα παιδί κρατά την αναπνοή του συνήθως όταν θυμώνει, νευριάζει ή πονάει. Κάποιες φορές η κατακράτηση της αναπνοής οδηγεί σε λιποθυμία.
Μπορεί να είναι τρομακτικό να βλέπετε το παιδί σας να κρατάει την αναπνοή του, αλλά δεν θα πρέπει να ανησυχείτε, μιας και συνήθως αυτό διαρκεί λιγότερο από ένα λεπτό.
Πόσες μορφές συνδρόμου κατακράτησης της αναπνοής υπάρχουν;
Υπάρχουν δύο μορφές συνδρόμου κατακράτησης της αναπνοής:
α. Κυανή μορφή – Αν το παιδί μελανιάσει, λέμε ότι έχει την κυανή μορφή. Συνήθως όταν το παιδί κλαίει πολύ κρατά την ανάσα του. Η κυανή μορφή προκαλείται από τον θυμό και το έντονο κλάμα.
β. Ωχρή μορφή – Αν το παιδί χλομιάσει, λέμε ότι έχει ωχρή μορφή. Συνήθως το παιδί κλαίει λίγο ή καθόλου πριν κρατήσει την αναπνοή του. Η ωχρή μορφή συνήθως προκαλείται όταν το παιδί ενοχλείται από κάτι ή πονάει.
Και οι δύο τύποι κατακράτησης αναπνοής μπορούν να κάνουν τα παιδιά να λιποθυμήσουν για έως και ένα λεπτό. Στις πιο ακραίες περιπτώσεις, τα παιδιά μπορεί να έχουν επιληπτικές κρίσεις. Η εμφάνιση επιληπτικών κρίσεων δεν προκαλεί μακροπρόθεσμη βλάβη ούτε θέτει ένα παιδί σε κίνδυνο για επιληπτική διαταραχή.
Η κατακράτηση της αναπνοής συμβαίνει σε υγιή παιδιά από 6 μηνών έως 6 ετών.
Τι ευθύνεται για το σύνδρομο
Τα παιδιά δεν κρατούν την αναπνοή τους επίτηδες. Δεν μπορούν να ελέγξουν πότε συμβαίνει γιατί δεν την αντιλαμβάνονται.
Οι γιατροί δε γνωρίζουν την ακριβή αιτία της κατακράτησης της αναπνοής. Μερικές φορές, η σιδηροπενική αναιμία μπορεί να τις προκαλέσει. Η θεραπεία της αναιμίας μπορεί να βοηθήσει στη μείωσή τους.
Πώς γίνεται η διάγνωση του συνδρόμου κατακράτησης της αναπνοής;
Δεν υπάρχει ειδική εξέταση που να μπορεί να επιβεβαιώσει τη διάγνωση του συνδρόμου κατακράτησης της αναπνοής. Οι γιατροί δυσκολεύονται να ξεχωρίσουν το σύνδρομο από την επιληψία γι’ αυτό και ζητούν επιπλέον εξετάσεις καθώς και ιστορικό και περιγραφή που οδήγησε σε τυχόν λιποθυμία ή κρίση.
Ποια είναι η θεραπεία του συνδρόμου κατακράτησης της αναπνοής;
Ο γιατρός σας μπορεί να συνεργαστεί μαζί σας για να βρείτε έναν τρόπο να περιορίσετε την κατακράτηση αναπνοής του παιδιού σας. Εάν το παιδί σας συνήθως κρατά την αναπνοή του μετά το κλάμα, μπορείτε να προσπαθήσετε να το αποτρέψετε από το να αναστατωθεί. Για παράδειγμα:
Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας δεν είναι πολύ κουρασμένο ή πεινασμένο.
Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε ήρεμες μεθόδους πειθαρχίας.
Μπορεί να δυσκολευτείτε γι’ αυτό είναι σημαντικό να βρείτε τρόπους που θα μπορείτε να πειθαρχήσετε το παιδί σας χωρίς να οδηγηθεί σε κρίσεις που θα οδηγήσουν στην κατακράτηση της αναπνοής του.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.mothersblog.gr/paidi/ygeia/story/135601/syndromo-katakratisis-tis-anapnois
Photo by Tim Goedhart on Unsplash