Τα Ανατολίτικα χαλιά πάλι στη μόδα!

Όσο πλησιάζει ο χειμώνας, τόσο η σκέψη να στρώσουμε τα χαλιά μας έρχεται πιο έντονα στο προσκήνιο. Και ποιο σπίτι δεν έχει τουλάχιστον ένα Ανατολίτικο χαλί, το οποίο στολίζει περίτεχνα το πάτωμα, δίνοντας ζεστασιά στο τοπίο;! 

Αν και τα χαλιά Ανατολίτικης τεχνοτροπίας είχαν περάσει τα τελευταία χρόνια σε δεύτερη μοίρα, τώρα βλέπουμε πως η μόδα επανέρχεται θεωρώντας το ανατολίτικο χαλί, την πρόταση του χειμώνα. Και αυτό γιατί, είναι στολισμένα με έντονα κλασικά χρώματα, με μοτίβα και κορδόνια. Προσφέρουν στιλ σε κάθε γωνιά του σπιτιού και χαρίζουν το γνήσιο άρωμα της θαλπωρής που κάθε σπίτι έχει ανάγκη. 

Η ιστορία των Ανατολίτικων χαλιών 

Η ιστορία της ύφανσης χαλιών, αρχίζει από νομαδικές φυλές , στήνοντας πρόχειρους αργαλειούς και χρησιμοποιώντας μαλλί από τα περιπλανώμενα κοπάδια των προβάτων τους . Αυτά τα χαλιά, σχεδιάστηκαν, απεικονίζοντας τη φύση, όπως φαίνεται από τα υφαντά, τα λουλούδια, τα ζώα και τα δένδρα, ή τον πολιτισμό και τα θρησκευτικά τους πιστεύω με σύμβολα και μοτίβα . Αυτά, ήταν κρεμασμένα στους τοίχους των σκηνών ή των καλυβών τους , ήταν απλωμένα πάνω στο έδαφος ή το πάτωμα, χρησιμοποιούνταν ως καλύμματα καθισμάτων ή δισάκια. Απλά, για να κοιμούνται, να ζουν ή να προσεύχονται πάνω σε αυτά . Τα πρώτα γνωστά ανατολίτικα χαλιά, ήρθαν από την Αρμενία, την Περσία, την Τουρκία και την Αίγυπτο, τον Καύκασο και την Κεντρική Ασία .

http://toperiodikomou.gr

 

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ