Κλασική αξία πρωινού! Υγιεινό, χορταστικό, οικονομικό, λατρεμένο, με πολλούς συνδυασμούς για όλες τις ώρες της ημέρας ακόμα και ως ένα σνακ του ποδαριού. Η Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρος της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων, μοιράζεται μαζί μας την πιο απολαυστική του συνταγή!
Υλικά συνταγής
150 γραμμάρια αλεύρι σκληρό
250 γραμμάρια αλεύρι για όλες τις χρήσεις
280 γραμμάρια νερό χλιαρό
20 γραμμάρια ελαιόλαδο
15 γραμμάρια μαγιά ξηρή/ 8 γραμμάρια νωπή
30 γραμμάρια ζάχαρη
10 γραμμάρια αλάτι
100 γραμμάρια σουσάμι
Εκτέλεση συνταγής
Διαλύουμε τη μαγιά σε χλιαρό νερό.
Στον κάδο του μίξερ με το εξάρτημα γάντζο, ανακατεύουμε σε χαμηλή ταχύτητα το νερό με τη μαγιά και προσθέτουμε σιγά-σιγά όλα τα υλικά.
Χτυπάμε για 5 λεπτά όλα τα υλικά μαζί σε δυνατή ταχύτητα.
Σε ταψί λαδωμένο μεταφέρουμε τη ζύμη για να ξεκουραστεί σε θερμοκρασία δωματίου ή σε ζεστό μέρος για 30 λεπτά.
Ετοιμάζουμε μια μπάλα ζύμης η οποία θα ζυγίζει 80 γραμμάρια. Την πλάθουμε και προσπαθούμε να την ανοίξουμε με τα χέρια μας σαν κορδόνι το οποίο το ενώνουμε.
Βουτάμε τα κουλούρια σε νερό και μετά στο σουσάμι ( 1l νερό/100 γρ. ζάχαρη).
Σε αντικολλητικό χαρτί τοποθετούνται και ψήνονται σε ήδη προθερμασμένο φούρνο 15 λεπτά στους 200 βαθμούς Κελσίου.
Όταν ψηθούν, περιμένουμε να κρυώσουν καλά και τα αποθηκεύουμε σε μέρος χωρίς υγρασία και εκτός ψυγείου.