Πώς η ονυχοφαγία βλάπτει την υγεία μας;

Η ονυχοφαγία είναι συνήθεια που έχουν χιλιάδες άνθρωποι και την οποία ξεκινούν κατά τη διάρκεια της παιδικής τους ηλικίας. Αν και οι περισσότεροι το ξεπερνούν, μερικοί άνθρωποι διατηρούν αυτή τη συνήθεια στο πέρασμα των χρόνων.

Ένα από τα πλέον χαρακτηριστικά γνωρίσματα αυτής της συνήθειας είναι πως δεν προσέχουμε πραγματικά ότι το κάνουμε και γι’ αυτό είναι πολύ δύσκολο να σταματήσει. Σε πολλές περιπτώσεις, αυτή η συνήθεια αποτελεί έναν τρόπο διαφυγής του μυαλού μας από τα προβλήματα της καθημερινότητας, τα άγχη και τα αρνητικά μας συναισθήματα.

Επιπτώσεις

Πόνος

Ο πόνος γίνεται δυσβάσταχτος όταν χρειάζεται να σηκώσετε κάποιο αντικείμενο, να ανοίξετε έναν φάκελο, να χρησιμοποιήσετε εργαλεία, να πληκτρολογήσετε στον υπολογιστή ή να χρησιμοποιήσετε το κινητό σας.

Μικροβιακές λοιμώξεις

Τα νύχια είναι η ιδανική κρυψώνα για πολλούς τύπους μικροβίων. Τα δάχτυλα χειρίζονται συνέχεια αντικείμενα που μπορεί να είναι μολυσμένα ή βρόμικα. Όταν βάζουμε τα δάχτυλα στο στόμα μας, αυτοί οι μικροοργανισμοί αυτόματα περνούν στους βλεννογόνους αδένες και από εκεί σε ολόκληρο το σώμα μας, όπου προκαλούν βλάβες. Βέβαια, υπάρχουν άνθρωποι που τρώνε τα νύχια τους αλλά έχουν ισχυρό ανοσοποιητικό εξαιτίας ακριβώς αυτής της κατάποσης μικροβίων. Το σώμα τους έχει μάθει να αυτοαμύνεται απέναντι σε αυτά τα μικρόβια και έτσι δεν αρρωσταίνουν.

Αρθρώσεις

Μπορεί να ακούγεται περίεργο, αλλά η ονυχοφαγία βλάπτει και τον αυχένα καθώς προκαλεί πόνο, αλλά και στο σαγόνι εξαιτίας της δύναμης που πρέπει να ασκήσουν οι μύες για να αφαιρέσουν τα κομμάτια του νυχιού.

Μεταδοτικές ασθένειες

Όταν δαγκώνετε τα νύχια σας, γίνεστε περισσότερο επιρρεπείς στο να νοσήσετε από παρωνυχία. Πρόκειται για πάθηση των δαχτύλων που προκαλεί οίδημα, ερυθρότητα και παραγωγή πύου. Εμφανίζεται όταν μικρόβια εισέρχονται στις σχισμές του δέρματος. Η μυκητίαση είναι επίσης συχνή όταν το κρέας των δαχτύλων εκτίθεται στον αέρα και το νύχι δεν μπορεί να προστατεύσει το δέρμα.

Πηγή: https://meygeia.gr

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ