Πώς βιώνουν οι νέοι την πανδημία;

Μια έρευνα του VICE Media Group σε 15.000 άτομα από περισσότερες από 30 χώρες.

«Αυτή η έρευνα έγινε στο κοινό του VICE Media Group. Μιλήσαμε με κοινό των VICE, Refinery29 και i-D τον Μάρτιο, τον Ιούνιο και τον Σεπτέμβριο για να δούμε πώς εξελίχθηκε η συμπεριφορά και η στάση των νέων για να καταλάβουμε τις επιπτώσεις της πανδημίας στον κόσμο. Μιλήσαμε με 15.000 άτομα από περισσότερες από 30 χώρες. Η πλειοψηφία των συμμετεχόντων ήταν μεταξύ 16 και 39.

Η ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον μικραίνει

Ζούμε με COVID-19 σχεδόν όλο το 2020, αλλά δεν έχει μετριαστεί η επίδρασή του στην ψυχική μας υγεία. Στις ΗΠΑ η κατάσταση είναι πιο κρίσιμη απ’ ό,τι σε άλλες χώρες. Οι νέοι εκεί είναι πιο καταβεβλημένοι τώρα σε σχέση με τον Μάρτιο και λένε ότι είναι πιο θλιμμένοι και στρεσαρισμένοι συγκριτικά με έξι μήνες πριν. Η ελπίδα τους για ένα καλύτερο μέλλον μικραίνει. Τα 2/3 (67%) πιστεύουν ότι ο κορονοϊός θα έχει μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στην κοινωνία, σε σχέση με το 48% σε άλλες χώρες.

Αυτή η αίσθηση καταβολής και αβεβαιότητας δεν οφείλεται πια άμεσα στον ιό. Νέοι άνθρωποι σε όλο τον κόσμο ανησυχούν περισσότερο τώρα για την ψυχική τους υγεία. Είναι ένας χρόνιος αγώνας. Ένας millennial από την Ιταλία μας είπε, «Δεν έχω νιώσει ποτέ πιο απαθής και θλιμμένος» και ένας Gen Zer στο Μεξικό είπε για την ψυχική του υγεία ότι «καταρρέει κομμάτι-κομμάτι».

Στις ΉΠΑ αυτά τα συναισθήματα είναι πιο έντονα ακόμα. Ένας millennial είπε ότι η ψυχική του υγεία έχει καταβαραθρωθεί, νιώθει αβοήθητος, νιώθει μοναξιά, μια αίσθηση απώλειας. Άλλος περιγράφει τρομερές κυκλοθυμίες. «Η ψυχική μου υγεία είναι σαν τρενάκι λούνα-παρκ. Κάποιες φορές είμαι αισιόδοξος και άλλες δεν έχω καν ενέργεια να φορέσω ασορτί κάλτσες».

Έλλειψη στόχου

H έλλειψη στόχου είναι βασική αιτία της κακής ψυχικής υγείας των νέων σήμερα. Το 40% νιώθει ότι έχει λιγότερο αίσθηση σκοπού απ’ ό,τι πριν την πανδημία. Και δεν μιλάμε για κανέναν σκοπό του τύπου να πας να αλλάξεις τον κόσμο, μιλάμε για τον στόχο να βρίσκεις νόημα και πληρότητα στην καθημερινή ζωή σου.

Οι συμμετέχοντες στην έρευνά μας είπαν ότι έχασαν τους στόχους τους και νιώθουν ότι τα όνειρά τους εκτροχιάστηκαν. «Μακροπρόθεσμα και βραχυπρόθεσμα σχέδια καταστράφηκαν σε ό,τι αφορά την καριέρα, τα προσωπικά όνειρα και τη σχέση μου», είπε ένας GenZer από τον Καναδά.

Δυσκολία εύρεσης κινήτρου

Λόγω της βαρεμάρας και της μονοτονίας, οι νέοι δυσκολεύονται να βρουν κίνητρο. Ένας millennial στην Αυστραλία λέει, «Νιώθω κούραση να δουλεύω κάθε μέρα από το σπίτι, δεν έχω έμπνευση». Μερικές φορές είναι πρόκληση να βρεις την ενέργεια να κάνεις τα πιο απλά πράγματα. «Απλώς είμαι πολύ κουρασμένος πια για να προσπαθώ. Πήγαινα κάθε μέρα στο γυμναστήριο και προπονούσα μια σχολική ομάδας λακρός. Τώρα νιώθω ότι κάτι κατάφερα, αν βγω στη βεράντα μια φορά τη μέρα», λέει ένας millennial από τις ΗΠΑ.

Για να βρουν νόημα και σκοπό, πολλοί νέοι άνθρωποι γίνονται δημιουργικοί – δοκιμάζουν νέες συνταγές, κάνουν πρότζεκτ βελτίωσης σπιτιού και μαθαίνουν νέες δεξιότητες. Αλλά όσα χόμπι κι αν ξεκινήσουν, νιώθουν ένα κενό. Εξακολουθούν να αναζητούν σκοπό στις καθημερινές ζωές τους. «Έχω ό,τι χρειάζομαι, αλλά δεν έχω σκοπό και αίσθηση πληρότητας», λέει ένας millennial από τις ΗΠΑ.»

Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.vice.com/el/article/pkyj77/ayth-th-stigmh-oi-neoi-se-olo-ton-kosmo-biwnoyn-krish-psyxikhs-ygeias

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ