Ο πόνος είναι ισχυρός όταν υπάρχει υποκείμενο πρόβλημα στην περιοχή, όπως για παράδειγμα μια σπονδυλική στένωση ή κάποια αρθρίτιδα. Μπορεί επίσης να εμφανιστεί από κάποιον τραυματισμό.
Τι πρέπει να προσέχετε για να αποφύγετε τον αυχενικό πόνο ή τουλάχιστον να τον μειώσετε:
Σωστή στάση μπροστά στον υπολογιστή
Ο τρόπος που καθόμαστε μπροστά στον υπολογιστή μας όταν εργαζόμαστε είναι από τα πιο σημαντικά σημεία. Για παράδειγμα το κέντρο της οθόνης του υπολογιστή πρέπει να βρίσκεται στο ύψος των ματιών μας. Ένας απλός τρόπος για να προσδιορίσουμε το κατάλληλο σημείο είναι να καθίσουμε στη σωστή θέση στην καρέκλα του υπολογιστή και να κλείσουμε τα μάτια. Όταν θα τα ανοίξουμε θα πρέπει να εστιάζουν στη μέση της οθόνης του υπολογιστή.
Η αυχενική καταπόνηση,, που προκύπτει από τη λάθος στάση κατά τη χρήση φορητών υπολογιστών (σκύψιμο του κεφαλιού), μπορεί να αντιμετωπιστεί με τη σύνδεση μιας ξεχωριστής οθόνης.
Άσκηση
Όταν καθόμαστε πολλές ώρες ακίνητοι μπροστά στον υπολογιστή ή με σκυμμένο κεφάλι αποδυναμώνουμε του μύες του αυχένα γι’ αυτό πρέπει να ακολουθήσουμε μια σειρά ασκήσεων ενδυνάμωσης και διατάσεων σε καθημερινή βάση προκειμένου να αποφύγουμε τον αυχενικό πόνο.
Πίνουμε πολύ νερό
Η κατανάλωση νερού δεν βοηθά μόνο στην απώλεια βάρους, αλλά και στην ενυδάτωση τους μεσοσπονδύλιων δίσκων, καθώς η σύνθεσή τους αποτελείται, κατά το μεγαλύτερο ποσοστό, από νερό.
Ισομερής κατανομή των βαρών
Ειδικά οι γυναίκες έχουν τη συνήθεια να μεταφέρουν μόνο από τη μία μεριά του ώμου τους την τσάντα τους, η οποία συνήθως είναι και πολύ βαριά. Αυτό τις αναγκάζει να κάνουν στροφή του σώματος προς τη μια πλευρά, τεντώνοντας τους μύες του αυχένα. Η σωστή στάση, η διατήρηση δηλαδή των ώμων στο ίδιο ύψος και της σπονδυλικής στήλης σε ευθεία γραμμή, μπορεί να επιτευχθεί με τη χρήση σακιδίου, καθώς προστατεύει από βλάβες ολόκληρης της σπονδυλικής στήλης.
Σωστή στάση σώματος
Η κακή στάση του σώματος μπορεί να προκαλέσει τραυματισμούς στον αυχένα. Τέτοια στάση είναι η προβολή του κεφαλιού και των ώμων προς τα εμπρός. Ο σωστός τρόπος είναι να διατηρούμε το πηγούνι μας προς τα μέσα, γιατί αυτό προσφέρει σημαντική προστασία του αυχένα. Αρκεί να σκεφτεί κανείς ότι για κάθε 2,5 εκ. μετατόπισης του κεφαλιού προς τα εμπρός, προστίθεται βάρος περίπου 4,5 κιλών στους μύες του αυχένα και του επάνω μέρους της πλάτης.
Διαβάστε τη συνέχεια του άρθρου: https://www.onmed.gr/ygeia/story/399624/ponos-ston-afxena-pos-tha-ton-prolavete
Photo by Toa Heftiba on Unsplash