Πραγματοποιήθηκε με επιτυχία το webinar της CPRGGreece με θέμα τον καρκίνο του πνεύμονα

Την Κυριακή 2 Οκτωβρίου 2022 (18.00μμ – 20.30μμ) ολοκληρώθηκε με επιτυχία το 2ο Webinar της Ελληνικής Εταιρείας Έρευνας για την Πρόληψη του Καρκίνου (ΕΕΕΠΚΑ) – Cancer Prevention Research Group in Greece (CPRGGreece), υπό την συμμετοχή των ομάδων εργασίας Patras Medicine iGEM 2022 και iGEM MetaThess 2022, με θέμα τον Καρκίνο του Πνεύμονα, ένα μείζον ζήτημα δημόσιας υγείας που μας αφορά όλους.

Η συμμετοχή του κοινού ήταν αξιοθαύμαστη: περισσότερες από 540 εγγραφές στην εκδήλωση και συνολικά 280 θεατές παρακολούθησαν ζωντανά τη διαδικτυακή συνάντηση!

Όπως και κάθε εκδήλωση της ΕΕΕΠΚΑ, έτσι και εδώ η συμμετοχή ήταν ελεύθερη και δωρεάν για τα μέλη και το ευρύ κοινό. Το κοινό πλαισίωναν άνθρωποι διαφορετικών ηλικιών, ιδιοτήτων και ενδιαφερόντων, από πολλαπλές περιοχές της Ελλάδας, συμπληρώνοντας ένα πολύ μεγάλο φάσμα απήχησης.

Την έναρξη της εκδήλωσης, όπως και την συνολική παρουσίασή της, πραγματοποίησαν ο κ. Ευστράτιος Αθανασίου, Ιδρυτής, Πρόεδρος και Διευθύνων Σύμβουλος και ο κ. Πέτρος Νασιμπιάν, Αντιπρόεδρος Α’ της Εταιρείας. Ο κος Αθανασίου καλωσόρισε τους θεατές, χαιρέτισε την εκδήλωση, αναφέρθηκε στη πολύτιμη συμβολή των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου, των Υπεύθυνων Επιστημονικών Τομέων και των Επίτιμων Επιστημονικών Συμβούλων για την επιτυχή περάτωση της εκδήλωσης, καθώς και ευχαρίστησε τους κ. κ. Στέργιο Καραμεσίνη – Σπινθάκη και Φώτη Χαλκίδη, αρμόδιους για θέματα Επικοινωνίας. Ο κος Πέτρος Νασιμπιάν, Αντιπρόεδρος Α’ της CPRGGreece, απέδωσε χαιρετισμό και παρουσίασε συνοπτικά τη θεματολογία της παρουσίασης, δίνοντας έμφαση στην ολιστική οπτική αυτής.

Την έναρξη των εισηγήσεων χαιρέτισαν διακεκριμένοι επιστήμονες και ακαδημαϊκοί:


Δρ. Ιωάννης Σπηλιώτης, Επιστημονικός Σύμβουλος της CPRGGreece, Χειρουργός – Ογκολόγος & Διευθυντής Κλινικής Αντιμετώπισης Περιτοναϊκής Κακοήθειας & Χειρουργικής Ογκολογίας στο Ιατρικό Διαβαλκανικό Κέντρο Θεσσαλονίκης και στο Ιατρικό Κέντρο Αθηνών.

Δρ. Παναγιώτης Χαλβατσιώτης, Επιστημονικός Σύμβουλος της CPRGGreece / Πρόεδρος ΔΣ, Γενικό Νοσοκομείο Αθηνών «Ελπίς» / Επ. Καθηγητής Παθολογίας – Διαβήτη, Ιατρική Σχολή, Πανεπιστημίου Αθηνών, Β΄ Προπαιδευτική Παθολογική, Πανεπιστημιακό Γ.Ν.Α. «Αττικόν».

Δρ. Δέσποινα Καλογιάννη / Επίκουρη Καθηγήτρια Χημείας, Τμήμα Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών, Εργαστήριο Αναλυτικής Χημείας

Δρ. Ιωάννης Βιζιριανάκης / Αναπληρωτής Καθηγητής Μοριακής Φαρμακολογίας & Φαρμακογονιδιωματικής, Τμήμα Φαρμακευτικής, ΑΠΘ

Νέοι επιστήμονες ανέπτυξαν τις εισηγήσεις τους, ώστε, με τρόπο κατανοητό, οι ειδικοί και το ευρύ κοινό να έρθουν σε επαφή με θέματα όπως: η παθοφυσιολογία της νόσου, τα αίτια του καρκίνου του πνεύμονα, η επιδημιολογία της νόσου, βασικά συμπτώματα, ανοσιακή απάντηση και καρκίνος, περιβάλλον και καρκίνος του πνεύμονα, νεότερες διαγνωστικές τεχνικές, θεραπευτικά σχήματα και μέθοδοι, καινοτόμες θεραπείες, κ.ά. Με ιδιαίτερη χαρά παρακολουθήσαμε την επίσημη ανακοίνωση των έργων – υποψηφιοτήτων των ομάδων εργασίας Patras Medicine iGEM 2022 και iGEM MetaThess 2022 για τη συμμετοχή τους στον διεθνή διαγωνισμό iGEM, που οργανώνεται ετησίως από το MIT, το κορυφαίο πανεπιστήμιο του κόσμου! Οι ομάδες εργασίας Patras Medicine iGEM 2022 και iGEM MetaThess 2022 ήταν βασικοί πρωταγωνιστές αυτής της εκδήλωσης και απέσπασαν εγκωμιαστικά σχόλια από το κοινό για τις καινοτόμες επιστημονικές πρωτοβουλίες τους. Το δε έργο αυτών των ομάδων είναι υψηλού ακαδημαϊκού επιπέδου και επάξια το κοινό ευχήθηκε την επιτυχή περάτωση των σκοπών του διαγωνισμού.

Ισιδώρα Λυριστή (Βιολόγος, BSc-Int. MSc, MRes.(c) στην Ογκολογία – Πανεπιστήμιο του Άμστερνταμ & Ολλανδικό Ινστιτούτο Καρκίνου & Συν-υπεύθυνη του Τομέα της CPRGGreece «Καρκίνος & Βιολογία – Μοριακή Βιολογία- Γενετική-Επιγενετική»), με θέμα: «Καρκίνος του πνεύμονα: από την παθοφυσιολογία και το σύμπτωμα στην ανοσοεπιτήρηση».

Μαριάννα – Φωτεινή Δαφνή (Υγιεινολόγος BSc, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής & Αναπληρώτρια Γενική Γραμματέας της CPRGGreece, Συν-επόπτρια του Τομέα «Περιβάλλον & Καρκίνος»), Ηλιάνα – Δήμητρα Ψωμαδάκη (Επισκέπτρια Υγείας BSc, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής & Σύμβουλος για θέματα Οργάνωσης Προγραμμάτων Προαγωγής Υγείας της CPRGGreece), Μαρία Κανάκη (Επισκέπτρια Υγείας BSc, Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής & μέλος της CPRGGreece), με θέμα «Επιδημιολογική εκτίμηση και εντοπισμός των βασικότερων αιτιών του καρκίνου του πνεύμονα».

Ηλίας Βελισσαρίου (Προπτυχιακός Φοιτητής Νοσηλευτικής ΕΚΠΑ), με θέμα «Ο διαγνωστικός αλγόριθμος ως πυξίδα για την αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα».

Ελευθέριος Μπόχαλης (Προπτυχιακός Φοιτητής Φαρμακευτικής Πανεπιστήμιο Πατρών), παρουσιάζοντας το project του Patras Medicine iGEM 2022, με θέμα «Επαναπροσδιορίζοντας την διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα, μέσω της Συνθετικής Βιολογίας».

Μαρία Κοσμίδου (Φαρμακοποιός, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στην Διοίκηση Επιχειρήσεων, ΑΠΘ), με θέμα «Υπάρχουσες και καινοτόμες προσεγγίσεις στη θεραπευτική αντιμετώπιση του καρκίνου του πνεύμονα».

Ιωάννα Γουλιού (Φαρμακοποιός, Μεταπτυχιακή Φοιτήτρια στην Ιατρική ΑΠΘ στο πρόγραμμα Ιατρική Ακριβείας: Μεταφραστική Έρευνα και Θεραπευτική), παρουσιάζοντας το project του iGEM MetaThess 2022, με θέμα «iGEM MetaThess: Καινοτόμες προσεγγίσεις στην μοριακή διάγνωση του καρκίνου του πνεύμονα».

Κάθε εισήγηση ακολουθήθηκε από αναλυτική συζήτηση και επίλυση αποριών, με το κοινό να είναι διαρκώς παρόν θέτοντας επίκαιρα θέματα.

Το Webinar ολοκληρώθηκε από τον κ. Ευστράτιο Αθανασίου με μια ευρεία συζήτηση για την ιστορία και τις δράσεις της CPRGGreece, καθώς και τη δυνατότητα όλων να γίνουν μέλη και να συνδράμουν εθελοντικά.

Η ευαισθητοποίηση και η πρόληψη είναι στα χέρια όλων μας! Κάνουμε, και πάλι, την αρχή από τις νέες και τους νέους της χώρας μας …


Για περισσότερες πληροφορίες: http://www.cprggreece.org | socialmedia: @cprggreece.

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ