Οι επενδύσεις οδηγούν στην ανάπτυξη για ένα καλύτερο 2021

Παρά το γεγονός ότι η πανδημία του κορωνοϊού ενέσκηψε στην Ελλάδα μετά τη μνημονιακή κρίση και ταυτόχρονα η χώρα μας αντιμετώπισε δύο εθνικές απειλές: το μεταναστευτικό και τις συνεχείς προκλήσεις της Τουρκίας, η Ελλάδα στάθηκε όρθια. Τώρα είναι η ώρα η οικονομία να πάρει μπρος και να αποτελέσει την βάση για ένα καλύτερο αύριο.

Αναγκαία προϋπόθεση είναι να υπάρξουν σημαντικές μεταρρυθμίσεις, ώστε η Ελλάδα να υποδεχθεί επενδύσεις που θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να υπάρξουν μεταρρυθμίσεις, ώστε να επιτευχθεί η προσέλκυση επενδύσεων.

Ειδικότερα, προτεραιότητες στις μεταρρυθμίσεις θεωρώ ότι είναι:

Πρώτον: Η απλοποίηση αδειοδότησης των οικονομικών δραστηριοτήτων.

Δεύτερον: Η μετατόπιση από τον εκ προτέρων έλεγχο και την αδειοδότηση στην και αρχήν ελεύθερη άσκηση δραστηριότητας και στον εκ των υστέρων έλεγχο, βάσει της εκτίμησης κινδύνου και της αξιοποίησης νέων διοικητικών εργαλείων και του ολοκληρωμένου πληροφοριακού συστήματος.

Τρίτον: Η απλούστευση και η επιτάχυνση των διαδικασιών και η μείωση της γραφειοκρατίας, κυρίως μέσω της εφαρμογής νέου θεσμικού πλαισίου για το Γενικό Εμπορικό Μητρώο και διασύνδεσης με άλλα Δημόσια Μητρώα.

Τέταρτον: Η ανανέωση του μηχανολογικού και τεχνολογικού εξοπλισμού των επιχειρήσεων.

Είναι πάντως θετικό ότι ήδη ολοκληρώθηκε ο πρώτος κύκλος προετοιμασίας του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας.

Ειδικότερα:

[α] Επενδυτικά έργα και μεταρρυθμίσεις που έχουν ισχυρή πιθανότητα να υλοποιηθούν μέσω του Ταμείου Ανάκαμψης ξεκινούν πριν την τελική έγκριση του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης με ένταξη τους στο πρόγραμμα δημοσίων επενδύσεων.

[β] Στα έργα και στα προγράμματα αυτά περιλαμβάνονται το νέο Πρόγραμμα Εξοικονομώ που θα προχωρήσει εντός της άνοιξης του 2021, τα 200 πρώτα Τοπικά Πολεοδομικά Σχέδια, προγράμματα αναδάσωσης, προγράμματα αποκατάστασης εδαφών σε λιγνιτικές περιοχές, δράσεις που σχετίζονται με την τηλεκπαίδευση, πολλά έργα ψηφιακού μετασχηματισμού του Υπουργείου Ψηφιακής Πολιτικής και της ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων κ.α.

[γ] Τα έργα ξεκινούν από τις αρχές του 2021, όπως η έναρξη των έργων στο Ελληνικό. Επίσης δεκάδες μεσαία και μεγάλα επενδυτικά σχέδια είναι έτοιμα να υλοποιηθούν σε όλη την Ελλάδα πολλά από τα οποία θα χρηματοδοτηθούν από τα κονδύλια του Ταμείου Ανάκαμψης. Συνολικά επενδύσεις άνω των 7 δις ευρώ ξεκινούν εντός του έτους. Επίσης, μεγάλη ελπίδα για την επιτυχή έκβαση του 2021 έρχεται από την ανάπτυξη επενδύσεων στον τομέα των τεχνλογικών υποδομών, όπως είναι τα έργα που θα κατασκευάσουν στην Ελλάδα η Microsoft και η Pfizer που μποορύν να αλλάζουν την ψηφιακή εικόνα της Ελλάδος.

Παράλληλα, θα πρέπει να λειτουργήσουν και κίνητρα για την οικονομία, ώστε οι θέσεις εργασίας που θα πληγούν, λόγω του μεγέθους της κρίσης από την πανδημία, να αντισταθμιστούν από νέες επενδύσεις και νέες δουλειές.

Είναι σημαντικό ότι η Κυβέρνηση ήδη έλαβε μέτρα προς αυτή την κατεύθυνση όπως το πρόγραμμα των 100.000 θέσεων εργασίας με μηδενικές ασφαλιστικές εισφορές για 6 μήνες, με την γενικευμένη μείωση των ασφαλιστικών εισφορών κατά τρεις μονάδες το 2021, αλλά και με τον μηδενισμό της κοινωνικής εισφοράς αλληλεγγύης για τον ιδιωτικό τομέα. Ταυτόχρονα προχρηματοδοτεί σημαντικά έργα και προγράμματα του Ταμείου Ανάκαμψης, ώστε να ξεκινήσουν πολύ νωρίτερα από την χρονοέγκριση του ίδιου Ταμείου με εθνικούς πόρους.

Θεωρώ ότι η σημαντική ανάκαμψη των επενδύσεων θα μπορέσει να καλύψει τις απώλειες του τουρισμού για φέτος.

Πιστεύω ότι το 2021 θα είναι καλύτερο, όχι μόνο γιατί θα αφήσουμε πίσω την πανδημία, αλλά γιατί θα υπάρχουν σε εξέλιξη έργα, προγράμματα, και πολιτικές που θα πολλαπλασιάσουν την δυναμική της ανάκαμψης και της ανάπτυξης της οικονομίας μας για τα επόμενα χρόνια. Έτσι, στη συνέχεια το 2022 θα είναι το έτος με την μεγαλύτερη ανάπτυξη των τελευταίων ετών. Είναι βέβαιο ότι οι επενδύσεις θα οδηγήσουν στην ανάπτυξη, ώστε να έχουμε ένα καλύτερο 2021, που θα είναι η βάση για την ανάκαμψη της οικονομίας μας τα επόμενα χρόνια.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργός Παιδείας / π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ