Κωνσταντίνος Παπατέγος:Nomad Chef: Θεμέλιο στις γεύσεις τα παραδοσιακά αγνά υλικά του τόπου μας…

Δημιουργεί και παθιάζεται με την παραδοσιακή κουζίνα…
Μεγαλωμένος στα όμορφα Τρικαλα εμαθε τις αξίες των τοπικών προϊόντων και αποφάσισε να επιστρέψει στη γενέτειρά του ώστε να δημιουργήσει γεύσεις που παραπέμπουν σε χρόνια που όλοι αναζητούμε….
Μεγάλη επιθυμία ειναι ο δικός του ξεχωριστός και ιδιαίτερος χώρος που απώτερο σκοπό έχει το ταξίδι στον κόσμο των γεύσεων…

Τι σε οδήγησε στη Γαστρονομία; 

Το να θέσω σαν έναν παράγοντα που με ώθησε στην μαγειρική την αγάπη μου για το φαγητό, νομίζω πως είναι αυτονόητο. Το να δουλεύω όμως με αγνά υλικά, θεωρώ πως είναι αυτό το σημείο που έκανε το “κλικ” στον εσωτερικό μου κόσμο, για να δω την γαστρονομία με άλλο μάτι και να μπω μέσα στην κουζίνα για να δημιουργήσω.

Τι σου αρέσει να μαγειρεύεις περισσότερο; 

Εδώ και χρόνια υπάρχει η ορολογία του comfort food στην γαστρονομία. Έχει να κάνει με πιάτα βγαλμένα μέσα από τις αναμνήσεις του κάθε ανθρώπου, με πιάτα που έχουν συναισθηματική αξία… Το φαγητό της μαμάς, με άλλα λόγια, που όλοι οι άνθρωποι το έχουν σαν σημείο αναφοράς στην ζωή τους. Είναι οι συνταγές που μου αρέσει περισσότερο να μαγειρεύω και πάνω σε αυτές να ψάχνω νέες γεύσεις βάζοντας πάντα σαν θεμέλιο τα παραδοσιακά, αγνά υλικά του τόπου μας.

Για εσένα μαγειρεύεις; 

Είναι μονόδρομος… Με την καλή έννοια για έναν σεφ να μαγειρεύει για τον εαυτό του. Εξάλλου, μια ευκαιρία για πειραματισμό πάνω σε καινούργιες γεύσεις δε θα πρέπει να πάει χαμένη…

Ζεις και εργάζεσαι στα Τρίκαλα…Γιατί άφησες την Αθήνα; 

Από την πρώτη στιγμή που ασχολήθηκα με την γαστρονομία, είχα σαν όνειρο, σαν στόχο αν θες, να δουλεύω, όπως σου είπα και πιο πάνω, με αγνά υλικά προερχόμενα από την περιοχή μου. Αυτό είχα στο μυαλό μου, πάνω σε αυτό θέλω να δουλέψω στο μέλλον και φυσικά τα Τρίκαλα μου προσφέρουν πολλές δυνατότητες σε αυτά τα κομμάτια.

Θα ήθελες δικό σου εστιατόριο; 

Νομίζω πως η απάντηση αποτελεί συνέχεια της προηγούμενης. Είναι μέσα στα σχέδιά μου η δημιουργία ενός δικού μου χώρου, στον οποίο θα μπορέσω να δώσω μια επιπλέον ώθηση στο γαστρονομικό ενδιαφέρον της πόλης μου εξελίσσοντάς το!

Ποια είναι τα δυνατά σου στοιχεία;

Έχω αφιερώσει πολλές ώρες πάνω στην κουζίνα, πολλές ώρες διαβάζοντας βιβλία γαστρονομίας ενώ σε κάθε ευκαιρία αναζητώ ταξιδιωτικό προορισμό για να ανακαλύψω νέα υλικά και καινούριες γευστικές εμπειρίες. Εάν σε αυτά προσθέσω την όρεξη για δουλειά και τη θέληση για δημιουργία, πιστεύω ότι είμαι σε καλό δρόμο για να εξελίξω όσο μπορώ τις δυνατότητές μου.

Αδυναμίες έχεις; 

Η γαστρονομία περνά σε άλλο επίπεδο μέρα με την μέρα. Προκύπτουν νέα δεδομένα, υπάρχουν άπειρες γεύσεις που δεν έχουν συνδυαστεί. Μοιραία λοιπόν, δεν υπάρχει ο παντογνώστης… Οπότε όλοι έχουν… αδυναμίες που θέλουν να τις διορθώσουν…

Συνήθως μια δύσκολη κατάσταση πώς τη χειρίζεσαι στην κουζίνα; 

Οι δύσκολες καταστάσεις σε μια κουζίνα αποτελούν κομμάτι της καθημερινότητας. Αρκετό το άγχος, οπότε για να τα βγάλεις πέρα χρειάζεται να τα έχεις βρει με τον εαυτό σου, να έχεις εμπιστοσύνη στις δυνάμεις σου. Αν το πετύχεις αυτό, τότε θα μπορέσεις να βρεις τον τρόπο με τον οποίο θα διορθώνεις μια οποιαδήποτε αναποδιά προκύψει.

Θα μαγείρευες κάτι για μένα; 

Φυσικά και θα μαγείρευα για σένα… Και νομίζω ότι ένα πιάτο λιγκουίνι με γαρίδες, θα είναι το ιδανικό για σένα. 

Μέχρι που θα ήθελες να φτάσεις; 

Δεν υπάρχει τέλος στην εξέλιξη της γαστρονομίας. Τελικό προορισμό δεν έχω οριοθετήσει, οπότε η αναζήτηση για καινούργιες γεύσεις και κουζίνες δε θα σταματήσει ποτέ για μένα.

Θα ήθελες να συμμετέχεις κι εσύ σε ένα reality show; 

Οποιοσδήποτε πει πως η συμμετοχή σε ένα μαγειρικό reality δεν παρουσιάζει ενδιαφέρον είναι ψεύτης, όμως δε συνδέεται με τους προσωπικούς μου στόχους στην παρούσα φάση.

 

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ