Κρίσεις πανικού… «μια ζωή να είμαι εγώ ο δυνατός»

Αν και μοιάζει αντιφατικό, να συνυπάρχουν στον ίδιο τίτλο οι λέξεις «κρίση πανικού» και «δυνατός», καθόλου αντιφατικό στην πραγματικότητα της ζωής δεν είναι. Εσείς που δεν έχετε βιώσει μια ανάλογη εμπειρία ίσως δε μπορείτε να συλλάβετε τις διαστάσεις της, όμως όσοι είχαν τη τύχη να τη γευτούν στο άκουσμά της η καρδιά τους μπαίνει σε εγρήγορση είτε από φόβο είτε από τη χαρά της νίκης τους ενάντια σ’ αυτήν..

Έρχεται απροειδοποίητα, «σκάει» μέσα σε δευτερόλεπτα, ανατρέποντας όλα σου τα δεδομένα και μπορεί να διαρκέσει έως και δέκα λεπτά, με συμπτώματα ενίοτε τρομακτικά. Αρχίζεις να νιώθεις μια αδικαιολόγητη έντονη δυσφορία. Μουδιάζεις. Η καρδιά σου χτυπάει ξέφρενα. Το σώμα σου ιδρώνει ξαφνικά. Ζαλίζεσαι. Οι εικόνες γύρω σου γίνονται θολές. Νομίζεις πως λιποθυμάς, η αναπνοή σου κόβεται, ενώ φοβάσαι πως σβήνεις, χάνεις το μυαλό σου, πεθαίνεις. Κάπως έτσι εκτυλίσσεται μια κρίση πανικού, με τον πρωταγωνιστή της κατά τη διάρκεια να νιώθει ανίσχυρος να επιβιώσει, ανήμπορος να αντιδράσει ή να ελέγξει αυτό που του συμβαίνει και τρομοκρατημένος να χάνεται μέσα στο φόβο του τι θα του συμβεί. Και τελικά; Επιβιώνεις.. έχοντας όμως αποκτήσει πια ένα νέο άγνωστο εχθρό.

Λόγω των έντονων σωματικών συμπτωμάτων που περιγράφηκαν, η πλειονότητα των ανθρώπων που βιώνουν μια κρίση πανικού καταφεύγουν σε ιατρούς και σε νοσοκομεία, θεωρώντας πως πρόκειται για ένα σοβαρό πρόβλημα υγείας. Και αυτό ενδείκνυται, γιατί κατά περίπτωση μπορεί σαφώς και να υπάρχει κάποιο παθολογικό πρόβλημα. Αν παρόλα αυτά, οι ιατρικές εξετάσεις σου λένε πως δεν έχεις τίποτα και είσαι μια χαρά, αυτό δεν πρέπει να σε καθησυχάσει καθόλου.. γιατί κάπου εκεί ξεκινά το κεφάλαιο «Κρίσεις Πανικού». Και μόνο αναγνωρίζοντας το θα βρεις τη δύναμη να το διαχειριστείς πριν κάνει την μεγάλη επανεμφάνισή του.

Κι αυτός ο πανικός σαν εμπειρία για όποιον την έχει ζήσει μοιάζει με απροσπέλαστο βουνό.. Αλλά, όχι δεν είναι! Σας διαβεβαιώνω σαν ειδικός, αλλά θα σας το επιβεβαιώσουν και όσοι την έχουν δώσει τη μάχη τους μαζί της και βγήκαν νικητές, και δεν είναι λίγοι..!

Μια κρίση πανικού δε συμβαίνει ποτέ αναίτια και συμπτωματικά. Και εδώ έγκειται η μάχη που καλείσαι να δώσεις. Να αναγνωρίσεις αυτό το οποίο η κρίση ήρθε να σου πει για εσένα. Άλλοτε και για κάποιους, το ερέθισμα μπορεί να είναι η έκθεση σε μια κατάσταση στρεσογόνα ή σε κάτι που προκαλεί φόβο, ενώ για μια άλλη μερίδα ανθρώπων μπορεί να είναι το καμπανάκι που το νευρικό τους σύστημα τους χτυπάει θέλοντας να πει πως έχει υπερφορτωθεί από άγχος, αναρίθμητες ευθύνες, υπερβολικούς στόχους, ψυχαναγκασμούς, φιλοδοξίες, βάρη, φόβους, ανησυχίες. Το σώμα μας μιλάει, φωνάζει να το ακούσουμε. Και η κρίση πανικού είναι μία ψυχοσωματική αντίδραση. Είναι ένα μήνυμα μέσα από τη γλώσσα του σώματος μας που λέει: « Με ζορίζεις, με πεθαίνεις..», όπως ακριβώς νιώθουμε κατά την κορύφωση μιας κρίσης.

Σε παραγωγικές, κυρίως, ηλικίες είναι αδιαμφισβήτητο πως σήμερα περισσότερο από ποτέ, το άγχος μας συντροφεύει καθημερινά, μας ελέγχει και καμιά φορά μας νικάει. Και οι περισσότεροι από εμάς τρέχουμε σαν το Βέγγο, ώστε να αντεπεξέλθουμε στο βαρύ φορτίο που πέφτει πάνω μας, φορτώνοντας τη ζωή μας υπερβολικά και εξουθενωτικά και ξεχνώντας τον εαυτό μας. Γι’ αυτό και έρευνες δείχνουν πως ένας στους δέκα ανθρώπους κάποια στιγμή θα εκδηλώσει μια κρίση πανικού. Κι όπως όταν αντιμετωπίζεις ένα πρόβλημα υγείας θα απευθυνθείς στο γιατρό, έτσι κι όταν ο πανικός σου χτυπήσει την πόρτα και το άγχος σου δυσκολεύει την καθημερινότητα οφείλεις σεβόμενος τον εαυτό σου να ζητήσεις την ανάλογη βοήθεια.

Οι κρίσεις θέλουν χρόνο, θεραπεία και υπομονή. Θέλουν να φρενάρεις και να αποστασιοποιηθείς από τις υπεράνθρωπες τρεχάλες που δίνεις κάθε μέρα, να αναγνωρίσεις τις σκέψεις και τα συναισθήματα που έχεις φυλακίσει μέσα σου για να ελευθερωθούν και να σε ελευθερώσουν, να αποδεχτείς πως έχεις πάρει κάπου το λάθος δρόμο και να βρεις το δρόμο που σε περιμένει, αυτόν που αξίζεις! Και να θυμάσαι να είσαι ευγνώμων ως προς τις κρίσεις σου γιατί έρχονται απεγνωσμένες να σου θυμίσουν πως έχεις πάψει να ακούς τη ψυχή σου και κατ’ επείγον απαιτούν να την ακούσεις, να επικοινωνήσεις μαζί της, να βρεις την ελπίδα και τη δύναμη μέσα σου, ώστε να αγαπήσεις και να κατακτήσεις τη ζωή με νέους όρους και ως ένας νέος άνθρωπος πλέον!

Θεοδώρα-Νικολέτα Λωρίτη, 

Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ