Καθαρός ουρανός, αστραπές δε φοβάται!

«Καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται» λένε και μέσα σε αυτές τις λίγες λέξεις κρύβονται πολλά. Υποτίθεται πως αυτή η φράση συμβολίζει την καθαρή συνείδηση και τη χρησιμοποιούν –κατά κύριο λόγο- όσοι είναι εντάξει απέναντι στους άλλους και θεωρούν πως είναι τίμιοι. Αλλά τι πάει να πει καθαρός ουρανός αστραπές δε φοβάται;

Έχεις δει ποτέ τον ουρανό όταν ρίχνει αστραπές; Είναι τόσο συννεφιασμένος και μαύρος… Και κάνει κρύο… Και όλοι ντυνόμαστε για να προστατευτούμε… Να προστατευτούμε από τι; Νερό δε θα ρίξει; Ναι αλλά αυτό το νερό θα μας κάνει να κρυώσουμε… Γιατί δεν έχει σημασία αν είναι χειμώνας ή καλοκαίρι, η βροχή θα μας κάνει να κρυώσουμε και να ντυθούμε για να προστατεύσουμε τους εαυτούς μας από αυτήν! Το ίδιο γίνεται και με την αλήθεια όταν δεν είμαστε με το μέρος της! Γιατί φοβόμαστε την αλήθεια; Υπάρχει ωραιότερο πράγμα από αυτή; Παρόλα αυτά τρέχουμε να προστατευθούμε. Ντυνόμαστε καλύτερα και με άλλα ψέματα, με υπεκφυγές και φοράμε σαν ζακέτες άλλους ανθρώπους που μπορούν να μας προστατεύσουν…

Έχεις δει ποτέ τον ουρανό όταν ρίχνει αστραπές; Είναι τόσο συννεφιασμένος και μαύρος… Και κάνει κρύο… Κι έπειτα ακολουθεί η βροχή που καθαρίζει τους δρόμους, αλλά μας κρατάει στα σπίτια μας. Έτσι είναι και στην πραγματική ζωή! Όταν εσύ είσαι καθαρός, όσο κι αν σε απειλούν ή σε αμφισβητούν, όσο κι αν μαζεύονται οι μαυρίλες γύρω σου, εσύ στέκεσαι υπομονετικός και φωτίζεις με κάθε αστραπή που ρίχνεις για να φανεί η αλήθεια σου! Και μόλις ρίξεις τη βροχή σου, τρέχουν όλοι να κρυφτούν και να κλειστούν στα σπίτια σου, διότι η βροχή της αλήθειας σου τους κάνει να φοβούνται!

Σε αυτή τη ζωή η αλήθεια πολλές φορές δεν είναι καθολική, βρίσκεται κάπου στη μέση. Τις πιο πολλές φορές στη ζωή σου απλώς κλείνεσαι στο σπίτι σου και κοιτάζεις από το παράθυρο τη βροχή με μια νοσταλγία, ένα χαμόγελο. Μπορεί η αλήθεια που πλένει αυτή τη στιγμή τους δρόμους να μη σε αφορά άμεσα όμως χαίρεσαι που τους καθαρίζει, νιώθεις την αίσθηση δικαίου να σε πνίγει βλέποντας όλη την ψευτιά να τρέχει να κρυφτεί για να προστατευθεί! Και τι γίνεται με αυτούς που με θράσος κρατάνε ομπρέλα και βγαίνουν να διασχίσουν το βρεγμένο δρόμο; Αυτοί είναι που βρίσκονται στη μέση της αλήθειας! Αυτοί είναι που δε φοβούνται την αλήθεια που τους χτυπάει, όχι γιατί ήταν με το μέρος της, αλλά γιατί ξέρουν μέσα τους μια δική τους αλήθεια που κρατάει τη συνείδησή τους καθαρή!

Αυτό που μετράει καμιά φορά δεν είναι αν είσαι εσύ αυτός που λέει την αλήθεια ή που θα πρέπει να τρέξει να σωθεί από αυτή. Σημασία έχει αν δεν είσαι με το μέρος της να είσαι όσο πιο κοντά της μπορείς, να έχεις επιχειρήματα να αντικρούσεις τα ψέματα που θα προσπαθήσουν να σε βλάψουν , αλλά κυρίως να μπορείς να κοιμάσαι ήσυχος τα βράδια, να μπορείς να πάρεις την ομπρέλα σου και να περπατήσεις με θάρρος τους δρόμους όσοι οι άλλοι γύρω σου τρέχουν να σωθούν! Κι αν είσαι τυχερός και έχεις όλη την αλήθεια με το μέρος σου, βγες στο δρόμο, κοίτα ψηλά τον ουρανό, χαμογέλασέ του με θράσος , άνοιξε τα χέρια σου και αγκάλιασε κάθε σταγόνα αλήθειας που πέφτει πάνω σου!!!

~Γεωργία Καγιάννη 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ