Ιωσήφ Δαλέζιος: Στην κομμωτική πρέπει να καταθέτεις καθημερινά την ψυχή σου

Η Κομμωτική τέχνη δεν είναι μια απλή χειρωνακτική τέχνη. Είναι μια καλλιτεχνική δημιουργία που απαιτεί και γνώση και ταλέντο που προδίδει στον άνθρωπο το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό γνώρισμα του δημιουργού. Δημιουργεί εκ νέου μορφές και φόρμες χωρίς πρότυπο, που σχηματίζονται στο νου με τη βοήθεια της φαντασίας. Ο Ιωσήφ Δαλέζιος, μας μεταφέρει με τον δικό του τρόπο στο χώρο της κομμωτικής και μας μιλάει για τις προσωπικές του εμπειρίες και την όμορφη πορεία του…

Η κομμωτική είναι επάγγελμα ή τέχνη;

Η κομμωτική είναι αναμφίβολα τέχνη και θέλει καθημερινά να καταθέτεις την ψυχή σου γιατί ο κόσμος το εισπράττει αυτό. Όσοι το έχουν κάνει μόνο για βιοποριστικούς λόγους έχουν αποτύχει.

Ήταν συνειδητή η απόφαση να δραστηριοποιηθείς στη Σύρο;

Όταν ήμουν δεκαεπτά χρονών και αποφάσισα να φύγω στην Αθήνα για να σπουδάσω την τέχνη της κομμωτικής, είχα στο μυαλό μου και την επιστροφή μου στη Σύρο. Η Αθήνα, μου πρόσφερε πολλές εμπειρίες και όλα τα εφόδια που χρειαζόμουν επάνω στην κομμωτική ώστε η επιστροφή μου να χαρακτηρίζεται από έντονο δυναμισμό.

Η Ελληνίδα πελάτισσα ξέρει τι θέλει;

Οι Ελληνίδες είναι αρκετά απαιτητικές πελάτισσες. Θέλουν να ξεχωρίζουν και προσέχουν την εμφάνισή τους και ιδιαίτερα τα μαλλιά τους. Η προσωπική μου εμπειρία, μου λέει ότι όταν μια γυναίκα μπαίνει στο κομμωτήριο που έχει επιλέξει, έχει ήδη αποφασίσει να αφεθεί στα χέρια του κομμωτή, να δεχτεί τις προτάσεις για αλλαγή και τις νέες τεχνικές. Άλλωστε, γι’ αυτό το λόγο, οι περισσότερες γυναίκες επιλέγουν να πάνε στο κομμωτήριο. Για να πάρουν μια προσωποποιημένη επαγγελματική εμπειρία.

Έχεις καταφέρει να επιβληθείς σε μια μικρή κοινωνία όπως αυτή του νησιού. Δυσκολεύτηκες;

Για να στήσω το κομμωτήριο έχω κάνει μεγάλη προσπάθεια και αγώνα. Η προσπάθεια όμως ήταν συλλογική, καθώς με βοήθησαν και οι συνεργάτες μου, που είναι δίπλα μου δώδεκα χρόνια έτοιμοι και πρόθυμοι να εξυπηρετήσουν και την πιο απαιτητική πελάτισσα. Ο κόσμος μας αγκάλιασε σαν ομάδα από την πρώτη κιόλας μέρα και τους ευχαριστούμε πολύ για την εμπιστοσύνη τους.

Θα άφηνες το νησί για μια πρόταση- πρόκληση;

Η απόφασή μου να γυρίσω στη Σύρο πριν από δώδεκα χρόνια δεν έχει αλλάξει ούτε στο ελάχιστο. Άλλωστε, η Σύρος έχει τη δυναμική να με καλύψει και επαγγελματική και καλλιτεχνικά. Συχνά, παρακολουθούμε και σεμινάρια εντός και εκτός Ελλάδος, οπότε δεν υπάρχει κάποιο κενό που θα μπορούσε να μου καλύψει οποιαδήποτε πρόταση.

Έχεις ελεύθερο χρόνο για σένα και πώς τον αξιοποιείς;

Αυτό είναι ένα θέμα που όλοι οι ελεύθεροι επαγγελματίες το αντιμετωπίζουν, όμως η κομμωτική έχει μια δυσκολία παραπάνω καθώς πρέπει να είμαι πάντα παρών γιατί οι πελάτισσες θέλουν τη συμβουλή μου, την πρότασή μου για αλλαγή και οι ώρες που μου απομένουν είναι πραγματικές λίγες. Γι’ αυτό, ο χρόνος αυτός είναι αφιερωμένος στην οικογένειά μου.

Τρεις λέξεις που σε χαρακτηρίζουν…

Ηρεμία, Αισιοδοξία και χιούμορ.

Τι επιτάσσει η μόδα;

Η collection για το 2019- 2020, προτείνει το βαρύ ή αυστηρό καρέ σε όλα τα μήκη, που στις περισσότερες περιπτώσεις συνδυάζεται με μια βαριά αφέλεια ή φράτζα. Το χρώμα ginger αναμφίβολα είναι η πρόταση του φετινού χειμώνα.

Συνέντευξη: Βιβή Κάραλη

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ