Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε

Η ελληνική οικονομία, αν και κλυδωνίστηκε ισχυρά, άντεξε. Και τούτο γιατί η Κυβέρνηση άσκησε μια οικονομική πολιτική που περιλάμβανε ένα ευρύ πλέγμα μέτρων στήριξης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, τα οποία κατάφεραν να περιορίσουν σημαντικά τον οικονομικό αντίκτυπο της πανδημίας και τις κοινωνικές συνέπειες της πρωτόγνωρης υγειονομικής κρίσης.

Και τούτο γιατί, δίπλα στην τιτάνια προσπάθεια ενίσχυσης του ΕΣΥ μέσα στο 2020, διατέθηκαν 24 δισεκατομμύρια για την στήριξη των εργαζομένων και των επιχειρήσεων. Και σήμερα κινητοποιούνται ακόμα 2,5 δισεκατομμύρια, ανεβάζοντας στα 11,6 δις. τα σχετικά κονδύλια για το 2021. Παράλληλα, κατά την περίοδο 2021-2027 οι καθαρές εισπράξεις της Ελλάδας από την Ευρωπαϊκή Ένωση θα φτάσουν στα 56,4 δις ευρώ.

Η ύφεση της οικονομίας το 2020, σύμφωνα με στοιχεία της ΕΛΣΤΑΤ, ήταν ηπιότερη από τις εκτιμήσεις της Κυβέρνησης, κάτι που εξασφαλίζει ένα καλύτερο ξεκίνημα για την ανάκαμψη το 2021. Ειδικότερα, η υποχώρηση του ΑΕΠ διαμορφώθηκε στο 8,2%, έναντι προβλέψεων για 10%.

Η ελληνική οικονομία επέδειξε μεγαλύτερη αντοχή από ότι πολλοί ανέμεναν το 2020.

Οι παρεμβάσεις ενίσχυσης της οικονομίας ως το τέλος Φεβρουαρίου του 2021 αγγίζουν τα 2,7 δις ευρώ με μέτρα όπως: Επιστρεπτέα Προκαταβολή και Αποζημίωσης Ειδικού σκοπού σε ελεύθερους επαγγελματίες, εργαζομένους των οποίων η σύμβαση εργασίας τέθηκε σε προσωρινή αναστολή και μικρές επιχειρήσεις. Επίσης, κάλυψη των εργοδοτικών και ασφαλιστικών εισφορών, μείωση ενοικίων, μείωση Φ.Π.Α σε ορισμένους κλάδους, κάλυψη τόκων δανείων επιχειρήσεων.

Τα μέτρα για την άμβλυνση των επιπτώσεων της πανδημίας στήριξαν την απασχόληση το 2020. Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του Πληροφοριακού Συστήματος «ΕΡΓΑΝΗ» οι εργαζόμενοι με σχέση εργασίας ιδιωτικού δικαίου το 2020 ανέρχονταν σε 1.986.336. Με το Πρόγραμμα στήριξης εργαζομένων και ανέργων κατά την πανδημία έχουν διατεθεί περί 6,4 δις ευρώ σε περίπου 3 εκατομμύρια δικαιούχους. Επίσης, πάνω από 100.000 ελεύθεροι επαγγελματίες, ατομικές πολύ μικρές και μεσαίες επιχειρήσεις εκτιμάται ότι θα επωφεληθούν από το Πρόγραμμα «Γέφυρα 2» του Υπουργείου Οικονομικών που ενεργοποιείται από τον Απρίλιο και μέσω του οποίου θα επιδοτηθούν οι δόσεις των επιχειρηματικών δανείων για οκτώ μήνες.

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή παρουσίασε μια επικαιροποιημένη προσέγγιση της δημοσιονομικής πολιτικής που πρόκειται να εφαρμοσθεί και τα επόμενα χρόνια.

Σύμφωνα με αυτήν θα υπάρξει δημοσιονομική ευελιξία, όχι μόνο για το 2021, αλλά και για το 2022, και δεν θα υπάρξει πρόωρη απόσυρση των μέτρων ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων. Οι προτάσεις αυτές ικανοποιούν τις προτεραιότητες της Ελληνικής Κυβέρνησης. Η ενίσχυση της δημοσιονομικής ευελιξίας δίνουν τη δυνατότητα να επεκταθεί, για όσο χρειαστεί η στήριξη νοικοκυριών και επιχειρήσεων, με αποτελεσματικότητα, στοχευμένα και κοινωνικά δίκαια μέτρα, χωρίς όμως να οδηγηθούμε σε δημοσιονομικό εκτροχιασμό.

Είναι σημαντικό ότι η Ελλάδα έχει ένα σταθερό πολιτικό περιβάλλον με μια κυβέρνηση με ισχυρή πλειοψηφία στην Βουλή την οποία οι πολίτες την εμπιστεύονται. Επίσης, οι επιχειρήσεις εκτιμούν την πρόσβαση στα ανταγωνιστικά μας πλεονεκτήματα. Θεωρώ ότι μπορούν να υπάρξουν ευκαιρίες για πολλές επιχειρήσεις να επενδύσουν στην Ελλάδα. Η γεωγραφική θέση της χώρας μας μαζί με πολιτική της σταθερότητα, είναι κομβικής σημασία για την Μέση Ανατολή και την Αφρική.

Κύριο μέλημα της Κυβέρνησης ήταν και παραμένει η προστασία του παραγωγικού ιστού της οικονομίας, δηλαδή της απασχόλησης και των επιχειρήσεων από κινδύνους που προέρχονται από έλλειψη ρευστότητας, μέσα από έγκαιρα και στοχευμένα μέτρα στήριξης.

Οι προκλήσεις πολλές και μεγάλες.

Όμως μπορούμε να είμαστε ρεαλιστικά αισιόδοξοι, αφού χτίζουμε, με ολοένα ταχύτερους ρυθμούς «τείχος» προστασίας. Η αγορά θα πρέπει να παραμείνει ζωντανή όταν θα γίνει η αποσωλήνωση της οικονομίας και είναι αναγκαίο οι επιχειρήσεις να έχουν δυνάμεις, ώστε να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις. Γι’ αυτό και τα οικονομικά μέτρα που ανακοινώθηκαν από τον Πρωθυπουργό κινούνται προς την σωστή κατεύθυνση καθώς στηρίζουν ουσιαστικά την οικονομία, ώστε να αντέξουν η αγορά και οι εργαζόμενοι.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιαδούρου

π. Υφυπουργός Παιδείας / π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

https://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ