Το γαλακτομπούρεκο είναι ένα παραδοσιακό σιροπιαστό γλυκό ταψιού, που αποτελεί ένα διαχρονικό γλύκισμα που δεν έχει μέτρο σύγκρισης με κανένα άλλο γλυκό ταψιού! Πρωταγωνιστές αυτής της απόλαυσης είναι η βελούδινη κρέμα, το τραγανό φύλλο, το μυρωδάτο βούτυρο και το μελωμένο σιρόπι του!
Υλικά συνταγής
1 λίτρο γάλα φρέσκο
100 ml κρέμα γάλακτος
200 γραμμάρια ζάχαρη
120 γραμμάρια σιμιγδάλι ψιλό
4 τεμάχια αυγά
150 γραμμάρια βούτυρο
Ξύσμα ενός λεμονιού
2 τεμάχια βανίλια
250 γραμμάρια φύλλο κρούστας
Για το σιρόπι
500 γραμμάρια ζάχαρη
300 γραμμάρια νερό
150 γραμμάρια γλυκόζη
Ξύσμα λεμόνι
Μέθοδος εκτέλεσης συνταγής
Σε ένα κατσαρολάκι αφήνουμε να ζεσταθεί το γάλα με την κρέμα γάλακτος και τη ζάχαρη, ανακατεύοντας διαδοχικά.
Χώρια σε μία μπασίνα ανακατεύουμε τα αυγά με το σιμιγδάλι.
Μόλις το πρώτο μείγμα αρχίσει και παίρνει μία βράση ρίχνουμε τα υλικά της μπασινάς σιγά-σιγά, ανακατεύοντας την κρέμα μας μέχρι να πήξει.
Κατεβάζουμε από τη φωτιά και προσθέτουμε 50 γραμμάρια βούτυρο, ξύσμα λεμονιού και τις βανίλιες.
Βουτυρώνουμε ένα ταψάκι και απλώνουμε 4 φύλλα τα οποία εξέχουν από το ταψί, βουτυρώνοντας κάθε φορά το καθένα.
Σπάμε 4 φύλλα ενδιάμεσα ραντίζοντας με λίγο βούτυρο. Αδειάζουμε την κρέμα μας, μαζεύοντας προς τα μέσα τα φύλλα που εξέχουν από το ταψί και σκεπάζουμε με άλλα 4 βουτυρωμένα φύλλα.
Χαράζουμε και σε ήδη προθερμασμένο φούρνο ψήνουμε για 1 ώρα στους 180 βαθμούς Κελσίου.
Παράλληλα έχουμε ετοιμάσει και το σιρόπι μας. Για το σιρόπι, ρίχνουμε όλα μαζί τα υλικά σε ένα κατσαρολάκι, ώσπου να πάρουν μια βράση. Ύστερα αφήνουμε το σιρόπι στην άκρη, χλιαρό, ώστε να σιροπιαστεί καυτό το γαλακτομπούρεκο.
Αφήνουμε να τραβήξει το σιρόπι και σερβίρουμε.
Η συνταγή μας είναι έτοιμη και πεντανόστιμη!
Καλή μας Απόλαυση!