Αυθεντική focaccia

Η focaccia (φοκάτσια) είναι το πασίγνωστο Ιταλικό ψωμί το οποίο είναι της ίδιας οικογένειας με την πίτσα, με τη διαφορά πως προσφέρεται μόνο με μυρωδικά και μπαχαρικά. Θεωρείτε η μαμά της πίτσας και τρώγεται σκέτη σαν ορεκτικό ή μπορεί να συνοδεύσει το φαγητό μας, στη θέση του ψωμιού. Η αυθεντική focaccia (φοκάτσια) αποτελείται από άνθους αλατιού και θυμάρι ή δεντρολίβανο. Όσο λιγότερα υλικά έχει, τόσο πιο ελαφριά και πιο καθαρή είναι η γεύση της!

Υλικά συνταγής

325gr νερό χλιαρό
500gr αλεύρι σκληρό
10gr μαγιά ξηρή
Μία πρέζα αλάτι
Μία πρέζα ζάχαρη
Μία κουταλιά της σούπας ελαιόλαδο
30gr σιμιγδάλι ψιλό

Εκτέλεση συνταγής

Σε μια μπασίνα έχουμε τοποθετήσει το χλιαρό νερό με τη μαγιά και την αφήνουμε για πέντε λεπτά να ξεκινήσει η δράση της.

Χωριστά σε άλλο σκεύος προσθέτουμε αλεύρι, αλάτι, ζάχαρη και ελαιόλαδο.

Ανακατεύουμε ελαφρώς προσθέτοντας τα υγρά μέσα στα στερεά. Εάν χρησιμοποιήσουμε μίξερ, επιλέγουμε χαμηλή ταχύτητα με το γάντζο.

Ζυμώνουμε μέχρι να δημιουργηθεί μία εύπλαστη ζύμη.

Τη σκεπάζουμε με μία μεμβράνη ή με μία βρεγμένη πετσέτα και αφήνουμε να ξεκουραστεί και να διπλασιαστεί ο όγκος της, σε θερμοκρασία περιβάλλοντος τουλάχιστον για 30′.

Σε ταψί ρίχνουμε το σιμιγδάλι και απλώνουμε τη ζύμη μας ομοιόμορφα να ανοίξει παντού (όχι πολύ λεπτή) και με τα δάχτυλά μας πιέζουμε έτσι ώστε στην επιφάνεια να σχηματιστούν λακάκια.

Ραντίζουμε με ελαιόλαδο και απλώνουμε μόνο στην επιφάνεια οποιοδήποτε υλικό θέλουμε να προσθέσουμε (αποξηραμένα ή φρέσκα μυρωδικά, αλάτι χοντρό, ντοματίνια, ελιές, είναι κάποια από τα συνηθισμένα υλικά).

Την αφήνουμε ξανά σκεπασμένη με υγρή πετσέτα ή μεμβράνη για δεύτερη φορά ώστε να ξανά ξεκουραστεί και να ξανά διογκωθεί.

Ψήνετε στους 200 βαθμούς, για 20 λεπτά.

Αλείφουμε με ελαιόλαδο μετά το ψήσιμο.

Καλή μας όρεξη!

Από την Ελένη Κουμαντάνου, Αντιπρόεδρο της Ελληνικής Ακαδημίας Αρχιμαγείρων

https://toperiodikomou.gr


ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ