Αποτυχία της κυβέρνησης στην ανάπτυξη!

Το αποτέλεσμα της διακυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ για την Ελλάδα είναι: ισχνή ανάπτυξη, συρρίκνωση επενδύσεων, διόγκωση των οφειλών προς το Δημόσιο, κατάρρευση της μεσαίας τάξης. Η ελληνική οικονομία, τα χρόνια αυτά, έχασε πάνω από 86 δις ευρώ. Η Ελλάδα έγινε η χελώνα της ανάπτυξης, όταν οι υπόλοιπες χώρες της ευρωζώνης έτρεχαν με ταχείς ρυθμούς.

Σύμφωνα και με το Εθνικό Πρόγραμμα Μεταρρυθμίσεων, ο ρυθμός ανάπτυξης αναθεωρείται προς τα κάτω για το 2019. Οι επενδύσεις μειώθηκαν ετησίως κατά 11%. Οι επενδυτές βλέπουν πάλι το ελληνικό κίνδυνο. Παγώνουν επενδύσεις κυρίως λόγω της παροχολογίας και του τεταμένου πολιτικού κλίματος.

Το βασικό στοιχείο της οικονομικής πολιτικής της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ, που οδηγεί σε μείωση των επενδύσεων και της ανάπτυξης, είναι η βαριά φορολογία που επέβαλε. Αυτό οδήγησε και σε αύξηση των ληξιπρόθεσμων οφειλών των ιδιωτών προς το κράτος κατά 100 δις ευρώ. Παράλληλα, κατά την τριετία 2016-18 το συνολικό υπερπλεόνασμα έφτασε τα 13,4 δις ευρώ, από τα οποία μόλις τα 2,1 δις ευρώ επεστράφησαν ως μέρισμα στους πολίτες. Επίσης, ψαλίδισαν δραματικά το Πρόγραμμα Δημοσίων Επενδύσεων μειώνοντας έτσι τα αναγκαία για την ανάπτυξη της χώρας έργα. Έτσι, το δημόσιο χρέος που παρέλαβε η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ το 2014 αυξήθηκε, ενώ έπρεπε να μειωθεί. Η οικονομική πολιτική που ασκεί η Κυβέρνηση λειτουργεί σε βάρος των παραγωγικών δυνάμεων της κοινωνίας και των ασθενέστερων νοικοκυριών.

Την πολιτική αυτή την πληρώνουν κυρίως οι άνεργοι. Και τούτο γιατί, ενώ στην ευρωζώνη η ανεργία υποχώρησε σε επίπεδα προ κρίσεως, δηλαδή στο 6,4%, στην Ελλάδα αυξήθηκε στο 18,5%.

Το ελληνικό Δημόσιο καθυστερεί δραματικά και στην απονομή συντάξεων. Οι ληξιπρόθεσμες υποχρεώσεις του Δημοσίου για συντάξεις προσεγγίζουν τα 1,2 δις ευρώ. Εκατοντάδες χιλιάδες ασφαλισμένοι παραμένουν εγκλωβισμένοι χωρίς εισόδημα εξαιτίας των καθυστερήσεων και της αδυναμίας ορθού σχεδιασμού από την πολιτική ηγεσία. Ομοίως, το Δημόσιο δεν πληρώνει τους προμηθευτές. Περισσότερο από ένα χρόνο αναμένουν χιλιάδες επιχειρήσεις να λάβουν τα χρωστούμενα από την Εφορία. Την περίοδο 2015-19 η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ δημιούργησε νέο χρέος ύψους 4,35 δις ευρώ.

Δυστυχώς, η υπερφορολόγηση οδηγεί όχι μόνο στην αποτροπή των επενδύσεων, αλλά και στην φοροδιαφυγή. Η υψηλή φορολογία, σε συνδυασμό με την χαμηλή ανταποδοτικότητα και την έλλειψη κοινωνικών παροχών, οδηγεί αναγκαστικά τους πολίτες στην φοροδιαφυγή.

Την περίοδο 2015-17 η Ελλάδα κατατάσσεται πρώτη στις αυξήσεις των φόρων μεταξύ των χωρών-μελών του ΟΟΣΑ. Από το 35,7% του ΑΕΠ έφτασε στο 39,4 του ΑΕΠ.

Ομοίως και στο ασφαλιστικό σύστημα ο Νόμος «Κατρούγκαλου» έχει μετατρέψει το ασφαλιστικό σε ένα άδικο και μη ανταποδοτικό σύστημα με συντελεστές αναπλήρωσης που δεν ανταποδίδουν δίκαια τις καταβαλλόμενες εισφορές, λειτουργώντας ως προνοιακό και φορολογικό σύστημα και λιγότερο ως ασφαλιστικό. Αυτό αποτελεί και τροχοπέδη για την απασχόληση, ενισχύει την παραβατικότητα στην αγορά εργασίας και φορτώνει τις επιχειρήσεις με υψηλά κόστη, καθιστώντας αυτές μη ανταγωνιστικές.

Δυστυχώς, η Κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ έχασε όλους τους αναπτυξιακούς στόχους της πενταετίας και επιβάρυνε με φόρους όλους τους πολίτες και τις επιχειρήσεις, με αποτέλεσμα να διώχνει τις επενδύσεις, που οδηγούν στην ανάπτυξη και η συντριπτική πλειοψηφία των νοικοκυριών να βιώνει μια σκληρή πραγματικότητα. Είναι σαφής η αποτυχία της Κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ να οδηγήσει την Ελλάδα σε ανάπτυξη.

Επισημάνσεις του Σπύρου Ταλιάδουρου

π. Υφυπουργός Παιδείας

π. Βουλευτής Ν. Καρδίτσας

ttps://toperiodikomou.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ