Το λεμόνι είναι ο καρπός του υβριδικού δέντρου και ανήκει στην οικογένεια των Ρουτιδών (εσπεριδοειδών). Ο καρπός αυτός χρησιμοποιείται κυρίως για τον χυμό του, παρόλο που χρησιμοποιούνται επίσης το πιο σαρκώδες μέρος του καρπού και ο φλοιός του, ιδιαίτερα στη μαγειρική. Ο χυμός του λεμονιού περιέχει περίπου 5% κιτρικό οξύ, το οποίο δίνει στα λεμόνια τη χαρακτηριστική ξινή τους γεύση και pH από 2 μέχρι 3. Αυτή η οξύτητα καθιστά το λεμόνι φθηνό και εύκολα διαθέσιμο υλικό για χρήση σε εκπαιδευτικά πειράματα χημείας.
Σημαντική είναι η χρήση του και θέματα ομορφιάς με μάσκες κ.λπ. Eκτός όμως, από αυτές τις χρήσεις, υπάρχουν κι άλλοι δημιουργικοί τρόποι για να χρησιμοποιήσουμε τα αγαπημένα λεμόνια και παρακάτω θα δεις κάποια τρικ που θα σε βοηθήσουν να αγαπήσεις ακόμα περισσότερο το προϊόν που κάθε εβδομάδα βρίσκεται απαραιτήτως στο καλάθι των αγορών μας.
1. Καθαρισμός φούρνου μικροκυμάτων
Τι θα χρειαστείς:
- Μισό λεμόνι
- Ένα μπολ ή φλιτζάνι στο φούρνο μικροκυμάτων
- Νερό
Κόψε μισό λεμόνι σε 3 ή 4 κομμάτια.
Γέμισε λίγο περισσότερο από το μισό μπολ ή φλιτζάνι στο φούρνο μικροκυμάτων με νερό και τοποθέτησε το λεμόνι μέσα.
Άναψε τον φούρνο σε σε υψηλή θερμοκρασία και κλείσε τον όταν δεις ατμό στο παράθυρο.
Άφησέ το να απορροφηθεί για 5 λεπτά πριν το αφαιρέσεις και μετά σκούπισέ το.
Η οξύτητα στον ατμό χαλαρώνει κάθε λίπος και βρωμιά και αφήνει το φούρνο μικροκυμάτων να μυρίζει λεμονάτη φρεσκάδα.
2. Τα λευκά καλτσάκια, ξανά λευκά
Τι θα χρειαστείς:
- Μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- Απορρυπαντικό ρούχων
- Μία μεγάλη κατσαρόλα
- Νερό
Στύψε μισό φλιτζάνι χυμό από τα λεμόνια.
Σε μια μεγάλη κατσαρόλα, τοποθέτησε νερό, χυμό λεμονιού και λίγο απορρυπαντικό πλυντηρίου.
Αφήνεις το μείγμα να πάρει μια βράση στο μάτι της κουζίνας και βάζεις τις κάλτσες να σιγοβράσουν για 15-20 λεπτά.
Σβήνεις τη φωτιά, αφήνεις το νερό να κρυώσει, αφαιρείς τις κάλτσες και τις στύβεις.
Στη συνέχεια κάνεις ένα κανονικό πλύσιμο στο πλυντήριο.
3. Καθαρισμός φρούτων και λαχανικών
Τι θα χρειαστείς:
- Μισό φλιτζάνι χυμό λεμονιού
- Μισό φλιτζάνι κρύο νερό
- Μισό φλιτζάνι μηλόξυδο
- Ένα μπουκάλι σπρέι
Σε ένα καθαρό μπουκάλι ψεκασμού, βάζεις το νερό, τον χυμό λεμονιού και το μηλόξυδο.
Ανακινείς δυνατά το μείγμα (Κίνηση που κάνεις πάντα πριν από κάθε χρήση).
Ψεκάζεις άφθονα κάθε φρούτο ή κάθε λαχανικό και αφήνεις να απορροφηθεί για 10 λεπτά.
Ξεπλένεις με κρύο νερό και ετοιμάζεις τα φρούτα και τα λαχανικά ως συνήθως ή τα φυλάς στο ψυγείο αφού στεγνώσουν.
Αυτό το σπρέι συνδυάζει τις ιδιότητες του ξιδιού με τις όξινες ιδιότητες του λεμονιού για να καθαρίσει τα προϊόντα πριν τα μαγειρέψεις ή τα καταναλώσεις.
Διαβάστε περισσότερα: https://www.queen.gr/spiti/how-to/story/271661/aposmitiko-xorou-kai-alloi-5-tropoi-na-xrisimopoiiseis-ta-freska-lemonia
Photo by eggbank on Unsplash